Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mesék ihletője: a futórózsa

Valószínűleg nem sok olyan meseíró vagy rajzfilm rendező él a világon, akit valaha ne ihletett volna meg a futórózsák látványa valamilyen módon. Ezek a virágzuhatagok ugyanis még a leghidegebb lelkeket is felmelegítik és a legkevésbé romantikus embereknek is becsempész a szívébe egy kis szerelmet. A legjobb pedig az, hogy a saját kertjébe is megálmodhatja és létrehozhatja ezt a mesebeli kertet futórózsák segítségével.

Megmutatom, hogy teheti ezt meg és elárulom ezzel a virággal kapcsolatos titkokat is.

Sokszor hallani a mondást, hogy a rózsáknak titkai vannak. Ez nem véletlen, hiszen bizonyos feljegyzések szerint már az ókorban is ismerték ezeket a különleges virágokat, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag végig élték a történelmet és jelen voltak minden jeles eseménynél. Létezik olyan futórózsa, amelyet 1920 előtt nemesítettek, így a betegségekkel szemben igen ellenálló fajta, megjelenésében nagy változatosságot mutat, ebből kifolyólag pedig a felhasználási lehetőségei szélesek. Legyen szó teahibrid rózsákról vagy folyton nyíló futórózsáról, minden egyes fajta valami más miatt egyedi és szerethető a „kertek királynője”.

Ámulatba ejtő futórózsa

Ámulatba ejtő futórózsa

Mitől olyan különleges a futórózsa?

Már önmagában a megjelenése sem hétköznapi ezeknek a virágoknak, függetlenül attól, melyik fajtájáról van szó. Ráadásul szépségük mellett remekül takarnak is, ami azt jelenti, hogy megfelelő helyre futtatva elrejthet a segítségükkel egy régi kerítést, egy nem túl esztétikus falat, de befuttathatja vele a régóta felújításra váró garázst is műhelyt is. Így nem csak az esztétikai értéket növeli, de igazán praktikus megoldás is. Mivel az ültetése és a gondozása is egyszerű, bátran ajánlom kezdő és haladó kertbarátoknak egyaránt. Gyakorlatilag nincs olyan hely ahol nem mutat jól egy ilyen virágzuhatag, így ha kertes házban lakik, érdemes beszereznie néhány futórózsát is.

Álmodja újra kertjét futórózsával!

Ha úgy érzi, nincs elég ideje a kertjével foglalkozni és évről évre halogatja a rég megálmodott növények elültetését, ennek a különleges rózsának a segítségével gyakorlatilag a birtoka egész atmoszféráját megváltoztathatja minimális munkával. Ugye nem hangzik rosszul?

Önnek is lehet ilyen szép futórózsája

Önnek is lehet ilyen szép futórózsája

Ismerje meg a futórózsát!

A futórózsák egyik nagy fajtája a teahibrid, amelyek fő jellemzői, hogy igazán nagy virágai vannak, melyekkel minden nyáron megörvendezteti a kertbarátokat néhány héten keresztül. Amennyiben inkább kisebb méretű virágokban gondolkozik, akkor a floribunda, vagyis az úgynevezett folyton virágzó futórózsa fajták között érdemes szétnéznie, ugyanis ezeknek a csoportos virágai típustól függően évente egyszer vagy többször bontanak virágot. E két fő fajtán belül számtalan különlegességre bukkanhat. Az egyik ilyen az illatos futórózsa, melyeknek az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem kell hozzájuk közel hajolni, ha érezni szeretné az illatukat.

Még a házfalra is fel tud futni, egyszerűen meseszép látvány

Még a házfalra is fel tud futni, egyszerűen meseszép látvány

Ugyanis annyira intenzív az aromájuk, hogy ha csoportosan ülteti őket, már a kertkapuban érezheti a hamisítatlan rózsaillatot. Ilyen például a Don Juan futórózsa, amelynek gyönyörű, bordó színe van, vagy a Sutter's Gold futórózsa, amely narancssárga árnyalatával hódít. Népszerű fajta a Golden Showers is, amely aranyló színével ejti rabul az embert. Szintén a különlegességek közé sorolandó a gyorsan növő futórózsa is, amelyek igen rövid idő alatt futja be magas házfalakat és kerítéseket, akár három méter magasan is.

Online kertészetem teljes futórózsa kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Mire kell odafigyelni a futórózsa ültetésénél?

Valójában nem sokban különbözik a futórózsák ültetése a hagyományos rózsákétól. Van néhány fontos lépés, melyet érdemes betartania, amikor rózsát ültet.

1. Először is válasszon a rózsák számára egy ideális helyet! Az esztétikai szempontok mellett érdemes figyelembe venni azt is, hogy árnyékos helyen ez a növény egyáltalán nem, vagy csak nagyon keveset fog virágozni.Ugyanakkor a folyamatos tűző nap nem sem ideális, ugyanis ez nem csak legyengíti a rózsát, de a kártevők megtelepedését is elősegíti.

2. A megfelelő talaj A legjobban a tápanyagban gazdag, savanyú talajtípusban érzi magát, de természetesen ha például homokos alap áll rendelkezésre, akkor sem kell lemondani a rózsa ültetésről. Érdemes ilyenkor komposzttal és gyakori öntözéssel megteremteni az ideális körülményeket a növény számára.

3. Legyen helye a „futáshoz” Az ültetésnél természetesen a helyet is fontos figyelembe venni. A futórózsa felfuttatható a kerítésre, az erkélyre, esetleg egy oszlopra, de akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg nincs erre alkalmas hely a kerten. Ennek megoldására való ugyanis a futórózsa támaszték, amely nem csak praktikus, de esztétikus helyet is biztosít a rózsa számára. Mindemellett például a kicsit elhanyagolt melléképületek falát is elrejtheti a gyorsan növő futórózsa segítségével. Mindez csak a kreativitásán múlik.

4. Szinte mindig ideális az időszak az ültetéshez Fontos tudnia, hogy a konténeres kiszerelésű futórózsákat a legforróbb nyári napok és a leghidegebb téli időszak kivételével bármikor elültetheti. Mivel már gyökeret eresztettek, megfelelő gondozás és odafigyelés mellett gyakorlatilag a rózsa „észre sem veszi”, hogy átkerült a konténerből a kertbe.

Ezért érdemes futórózsát ültetni!

A futórózsa metszése

A futórózsa metszése alapvetően nem különbözik a többi rózsafajta metszésétől. Megmutatom melyek a legfontosabb tudnivalók ezzel kapcsolatban!

1. Az időzítés
A rózsák megmetszését általában tél végére vagy kora tavaszra érdemes időzíteni, amikor a rózsa későbbi formájának kialakítására koncentrálunk. Sokak számára az év eleji metszés kicsit drasztikusan hangozhat, de ne ijedjen meg, nem fog kárt tenni a rózsájában!

2. A mozdulatok és a cél
A futórózsa metszése során, a cél az, hogy a rózsát úgy vágja vissza, hogy a rügy felett fél-egy centiméterrel, ferdén ejtse meg. Vigyázat, mert a felső rügynek abba az irányba kell néznie, amerre az új hajtást nevelni szeretné! Vagyis a metszés segítségével kialakíthatja a rózsa alakját, a formáját és a növekedés irányát is.

3. Metszés év közben
Év közben csak akkor kell megmetszeni a futórózsát, ha vannak rajta elszáradt levelek vagy virágok. Óvatosan, nem szabad túl nagy részt levágni belőle, ugyanis félő, hogy hűvösebb időben visszafagy a növény.

4. Az eszköz
Fontos, hogy minden esetben tiszta és élet metszőollót használjon, ugyanis a csorba vágófelület okozta sérülések ugyanis betegségek megjelenéséhez vezethetnek.

A metszéssel kapcsolatban az alábbi videóban mesélek bővebben.

A kártevők és a futórózsa

Mindenképpen fontos szót ejteni a futórózsa „ellenségeiről” is, ugyanis ha nem figyel eléggé és nem tesz meg néhány megfelelő óvintézkedést, akkor az illatozó, színpompás virágeső hamar a kártevők áldozatává válhat. Sőt, néha úgy érezheti, hogy a futórózsa több kártevőt vonz, mint bármelyik növény, de ne csüggedjen, hiszen mindenre van megoldás és a rózsája gyönyörű, egészséges virágokkal fogja meghálálni a törődést.

Ide kattintva elolvashatja egy korábbi bejegyzésemet, ahol összegyűjtöttem a tíz legjobb trükköt a kártevők ellen a futórózsa védelme érdekében.

Futórózsa vásárlás

A rózsák ugyan nem foglalnak nagy helyet szállítás közben, viszont annál nagyobb odafigyelést igényelnek. Éppen ezért én és a szakértő kollégáim a kertészetben összeállítjuk a megrendelt csomagot, majd megfelelő körülmények között elszállítjuk Önhöz az ország bármelyik részére. Így a növények biztonságban, sérülés nélkül jutnak el a kertjébe.

A rózsák házhoz szállításával kapcsolatban az alábbi videóból tájékozódhat!

Amennyiben kedvet kapott a futórózsa ültetéshez, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival ezt a cikket!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa futórózsa