Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Mérges szobai zöldek

Megyeri Szabolcs

A gyilkos galócáról, a nadragulyáról, vagy éppen a csattanó maszlagról mindenki tudja, hogy mérgező növények, ezért kerüljük is őket, sőt, a gyermekeknek is el szoktuk mondani, hogy kiránduláskor, erdőjáráskor óvakodjanak az ismeretlen fajtáktól. Ugyanakkor arról már kevesebben tudnak, hogy egészségre veszélyes növények a lakásban is sokszor előfordulnak, pedig némelyikük komoly gondot is okozhat.

Az otthoni dísznövények gondozási fortélyai, tápanyag-, vagy fényigénye gyakori téma, ám arról, hogy mely fajták jelenthetnek veszélyt, kevesebbet tudunk és beszélünk. Különösen fontos ez olyan lakásoknál, ahol kisgyermek is lakik. A kicsik előszeretettel vesznek a szájukba dolgokat a függönyrojttól kezdve a játékautóig, és bizony olykor a szép, fényes, színes levelek, virágok is erre a sorsa juthatnak. Ha az adott példány mérgező, akkor ebből a rágcsálásból mérgezés is kialakulhat, ezért nem árt tisztában lenni a veszélyforrásokkal. Nem sokan tudják például, hogy az egyik leggyakoribb szobai zöld, a leander minden része erősen mérgező, fogyasztása gyomorpanaszokat, de akár idegrendszeri károsodást is okozhat. A kedvelt szobaciklámennek a virága és szára enyhén, a gumója erősen mérgező, a szervezetbe jutva hasi-, és gyomorpanaszokat okoz. A népszerű diffenbachia a száj nyálkahártyáját izgatja, kellemetlen tüneteket előidézve, a terebélyes filodendron virága pedig a bőrrel érintkezve irritál, igaz, életében csak egyszer virágzik, de ilyenkor kerülendő az érintése. A begóniák kismértékben mérgezőek, a ciklámen virága azonban akár erős görcsöket, bénulást is okozhat.

Tipp: a kisgyermekeknek korán tanítsuk meg, hogy a szobanövényeket soha ne simogassák, markolásszák, és főleg ne vegyék azokat a szájukba!

A mutatós korallbokor emberre alig veszélyes, ám színes bogyói komoly mérgezést idézhetnek elő háziállatoknál. A fikusz fajok tejnedve is káros, a szervezetbe jutva könnyebb esetben gyomorbántalmat, súlyosabb mérgezésnél fulladást is okozhat. Az anyósnyelv roppant közkedvelt, igénytelen és könnyen tartható fajta, de levelei problémát okozhatnak, fogyasztása hasmenéshez, gyomorégéshez vezethet. Bár a karácsony még messze van, azért nem haszontalan a mikulásvirágot is szóba hozni, ez a kedves, piros növény ugyanis már az érintést is irritációval torolja meg, virága lenyelve pedig heveny hányást idéz elő. A lista természetesen nem teljes, így főleg gyermekes háztartásokban érdemes rászánni pár órát, hogy listába vegyük a benti flórát, és akár internetes segítséggel szűrjük ki a veszélyes példányokat. 

Tartalomhoz tartozó címkék: mérgező növények szobanövények