Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Mentha x rotundifolia – Egyiptomi menta

2.990 Ft
Menny.:db

Kiszerelés: 9x9 cm - 2 literes cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Mentha x rotundifolia – Egyiptomi menta főbb jellemző

 

Jellemzők: Az egyiptomi mentát már az ókori Görögországban is felhasználták gyógyászati és kozmetikai célokra. Népszerűsége azóta is töretlen. A növény külleme is nagyon dekoratív, ugyanis közepesen magas-magas (60-90 cm), felálló habitusú hajtásrendszere van, levelei nagyok, kerekdedek és bársonyosan-ezüstösen molyhosak, középzöld színűek.

Leveleit megdörzsölve kissé almaillatot áraszt. Virágai lilák, melyek a nyár második felétől pompáznak egészen szeptemberig. Tarackoló szárat nevel, és nem terjed olyan invazív módon, mint a legtöbb mentafaj. Kiváló méh- és lepkecsalogató gyógy- és fűszernövény. Ízében megjelenik a borsmenta.

Teája fanyar, mentolos, de nem keserű. Kiválóan mutat házikertekben, balkonon, teraszon. Gyógyhatása nem elhanyagolható: élénkít, az emésztést megkönnyíti és ellazítja az izmokat, segít a puffadás és egyéb emésztőrendszeri problémák enyhítésében, megszüntetésében. Kiválóan felhasználható gyümölcssaláták, limonádék, teák, üdítők ízesítésére.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Kedveli, ha a földje nedves, ám semmiképp ne legyen alatta pangóvíz.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek vagy a mentarozsda támadhatja meg. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 60-90 cm
Ajánlott sortáv: 60 cm
Ajánlott tőtáv: 50 cm
Virágzási idő: Július-Szeptember
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom