Hasznos tudnivalók
Származás: 1946-ban a Minnesotai Egyetemen hozták létre a ’Malinda’ és egy ismeretlen fajta nyílt megporzásával.
1949-ben került kereskedelmi forgalomba. Hazájában máig népszerű fajta.
Hajtásrendszer: fája közepesen erős növekedési erélyű, széles, laza, csüngő habitusú koronát nevel.
Termőképesség: korán termőre fordul, rendszeresen és jól terem. Önmeddő, de más fajták számára jó pollenadó.
Porzói: ’Buckeye Gala’, ’Cortland’, ’Liberty’.
Gyümölcs: szeptember eleje-közepe között érik, több menetben szedhető, kisméretű, gömbölyded. Héja feszes, halványsárga alapszínű, nagy felületen bronzospiros fedőszínnel borított, csíkozott, finoman rozsdás, sima. Húsa sárgásfehér, ropogós, jó állagú, lédús, gazdagon édes, enyhe savassággal, összetett ízvilágú, amit leginkább „diósnak” jellemeznek, némi vanília árnyalattal.
Friss fogyasztásra és konyhai feldolgozásra (szósz, lekvár, befőtt, zselé stb.) egyaránt kiváló. Kb. 1-2 hónapig tárolható.
Talajigény: nem válogat a talajtípusok között, a kötött és a homoktalajon egyaránt megél, a savanyú és meszes talajokon is jól fejlődik, amennyiben a jó víz- és levegőgazdálkodás, valamint a tápanyag utánpótlás biztosított.
Fény- és hőigény: napfényigényes, kerüljük az árnyékba való telepítését. Hőigénye közepes, inkább a hűvös, párás viszonyokat kedveli, a szélsőséges hőmérsékletet nem tolerálja. Hosszantartó -15 °C alatti hőmérséklet a fiatal hajtásokban, a kései fagyok pedig a virágokban és a gyümölcskezdeményekben tehetnek kárt.
Vízigény: nagy, évi 700-800 mm egyenletes eloszlású csapadékmennyiséget igényel, hosszú, aszályos időszakokban szükséges a vízutánpótlás.
Gondozás: ültetés előtt a talajt mélyen munkáljuk meg, juttassunk ki szerves anyagot, ha szükséges fadarálékot is használjunk.
Metszése 1-3 éves korában koronaalakító, a 4. évtől fenntartó metszésből áll, melynek ideje február – március. A korona, az ágak megfelelő, kellően szellős kialakítása fontos eleme a betegségekkel és kártevőkkel szembeni védekezésnek.
Metszés után a nagyobb felületű metszési éleket sebkezelővel védjük a fertőzésektől.
A téli lemosó permetezését rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban, esetleg március elején végezzük. Az őszi lemosó permetezés ideje lombhullás után, fagymentes időben.
Szívós, viszonylag ellenálló fajta.
Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
Ültetési idő: a szabadgyökerű gyümölcsfa március-áprilisban, valamint október-novemberben, a konténeres márciustól novemberig, ill. ha nem fagyott a talaj, akár télen is ültethető.
Alany:
Fontos tudni!
Kifejlett magasság: 4-5 m Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, konyhai feldolgozás, tárolás (kb. 1-2 hónapig)
Védett tartalom
Sor- és tőtávolság: 6x5 m
Termésérés: szeptember eleje - közepe
Fény- és hőigény: nagy és közepes
Vízigény: nagy