Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Őszi málna ültetés

2017. 08. 30. 20:43:00

A málna ültetésére az ősz a legalkalmasabb időpont, szeptember első napjaitól kezdve a tartós fagyok beálltáig telepíthetők a tövek a kertbe. A málna gondozása közepes nehézségű feladat, de megijedni nem szabad, akár kezdő, de elszánt kertbarátok is nyugodtan belevághatnak a málna nevelésébe! Az alábbiakban három rövid, közérthető pontba szedve foglalom össze a málnával kapcsolatos fő tudnivalókat, így Ön is képet kaphat erről a szép és ízletes terméssel kecsegtető gyümölcstermőről!

 

Vásároljon kertészetemből málnát!

IDE KATTINTVA máris megtekintheti a kínálatot és leadhatja rendelését!

 

Ültetés. A málna számára a kert világos, félárnyékos, szélvédett helyei megfelelőek, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. Ültetheti sövényként a kerítés mellé, de támrendszer mellett is nevelheti. Támrendszeres nevelés esetén két stabil oszlop közé húzzon ki 2-3 sorban dróthuzalokat, melyekre rávezetheti a fejlődő málnasarjakat. A málnára jellemző a gyomosodás, ezért mindenképp biztosítson számára gyommentes közeget. Legfőképp a tarackos növényekkel szembeni védekezésre kell odafigyelnie, mivel ezek átszövik a málna gyökereit és elvonják a növénytől a vizet! Ültetéskor először vágja vissza kicsit a gyökereket a jobb eredés érdekében, majd helyezze a növényt az ültetőgödörbe és halmozzon rá friss termőföldet. 

 

málna vásárlása, málna kiszállítás

 

Gondozás. A málna vízigénye nagy, különösen májustól júliusig, a sarjhajtások fejlődésekor és a terméséréskor. Ilyenkor mindenképp biztosítson számára rendszeresen bőséges vízmennyiséget, a pangó víz kialakíulását azonban kerülni szükséges! A megfelelő öntözés mellett a folyamatos gyommentesíts lesz feladat, valamint a támasztékrendszer megfelelő kialakítása a növény cseperedésével párhuzamosan. A málnának sajnos akadnak betegségei, például a málnamozaik, a botritisz, a didimellás betegség, valamint kártevők is támadhatják, többek közt a sodrómoly, vagy a málna-vesszőszűnyog, így a megelőző és kezelő permetezések elvégzése szükséges lesz.

Metszés. A málnával kapcsolatban fontosabb teendő a metszés, mely évente kétszer, nyáron és ősszel kell majd elvégezni. 

 

Kertészetemben a málna többféle, izgalmas változatát is megtalálja,

az alapfaj mellett többek közt fekete málnát vagy sárga málnát is talál!

KATTINTSON IDE és válogasson kedvére!

Tartalomhoz tartozó címkék: málna