Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia kewensis 'Wada's Memory' – Liliomfa

9.990 Ft

(ejtsd: magnólia kevenzisz)

Szállítási méret: 40-60 cm magas
Kiszerelés: 3 literes faiskolai konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Magnolia kewensis 'Wada's Memory' – Liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: Fa termetű, 8-10 méter kifejlett magasságú, liliomfa fajta. A lombkorona alakja jellemzően kúpos, felfelé törekvő, idősebb korban kissé szétterülő.

Általában több törzset nevel. A fiatal levelei barnás-bronzos árnyalatúak a kihajtást követően, majd zölddé változnak, nagyméretűek, tojásdadok és fényesek.

Virág: A virágai nagyok, fehér színűek, szirmaik viszonylag keskenyek, teljes nyílásban abszolút vízszintesen állnak, majd lefelé hajlók lesznek.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket.

A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény. Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink.

A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel. Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levélbarnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia vagy liliomfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a nyári időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik.

Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el, így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények, ezért a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A ’Wada’s Memory’ egy közepes termetű liliomfa fajta, amely kúpos koronát nevel. Április végétől hozza fehér virágait, amelyek nagy díszítőértékkel bírnak. Szoliterként mutatja meg igazi formáját, de társításban elhelyezve is alkalmazható.

Ebben az esetben ültesse a kertrész hátulsó részére! Az előtte helyet foglaló hortenziák követni fogják a virágzási sorrendben. Ajánlom a rózsaszínes piros ’Red Angel’ kerti hortenziát és a nagy virágzatú 'Magical Moonlight'® fehér bugás hortenziát.

A társítás kiegészíthető a színváltó virágszínű ’Colour Trail’ japánbirssel, melynek virágzása egybeesik a ’Wada’s Memory’ virágzásával.
Az összeültetés elülső részén az erdei pajzsika és a sötét lombszínű ’Green Spice’ tűzeső természetközeli hangulatot ad a kertrésznek, egyben le is zárja azt.

Társításra javasolt növényfajták:

Hydrangea macrophylla 'Red Angel' – Kerti hortenzia
Hydrangea paniculata 'Magical Moonlight'® – Fehér bugás hortenzia
Chaenomeles x superba 'Colour Trail' – Japánbirs
Dryopteris filix-mas - Erdei pajzsika
Heuchera 'Green Spice' - Tűzeső

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 8-10 m
Kifejlett szélesség: 4-6 m
Ültetési tőtáv: 4-6 m
Virágzási idő: Április-Május
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

Felhasználási terület: szoliter, nyári kert, tavaszi kert

 

Védett tartalom