Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia grandiflora 'Kay Parris' – Örökzöld liliomfa

26.990 Ft

(ejtsd: magnólia grandiflóra)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 5 literes kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

Az örökzöld magnólia az USA délkeleti részének nedves erdős területein - Észak-Karolinától Floridáig és Texasig - őshonos, akár a 20-25 m-t is elérő, terebélyes koronájú örökzöld fa.

A ’Kay Parris’ fajta, az egyik legjobbnak tartott az örökzöld magnóliák között, az amerikai Kevin Parris szelektálta Spartanburgban (USA, Dél-Karolina) a Magnolia grandiflora ’Little Gem’ nyílt megporzású palántái közül 1991-ben és az édesanyjáról nevezte el.

Kb. 4-6 m magas, sűrű, kompakt, robosztus, ovális alakú fává nő, kérge szürke, vastag, érdes, barázdált. A hajtásai és a rügyek vörös vagy fehér szőrösek. Lombozatát 8-15 cm hosszú, bőrnemű, fényes, keskeny, hullámos szélű, sötétzöld, vörösbarna, bársonyos fonákú levelek alkotják.

Nagy, kb. 20-25 cm átmérőjű, csésze alakú, intenzíven illatos, krémfehér virágai május végétől szeptemberig folyamatosan nyílnak az ágvégeken.

Napos, szélvédett helyet és laza szerkezetű, jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, savanyú talajt kedvel. Ha megtelepedett jó szárazságtűrő, de az öntözést meghálálja. Fagytűrése -24°c körüli.

Alkalmazható szoliterként, olyan helyre ültetve, ahol elegendő hely áll rendelkezésre a növekedéséhez és kellően érvényesülhet elegáns megjelenése.

Társításban is elhelyezhető. Ebben az esetben telepítsük a kertrész hátulsó részére, mellé gazdagon virágzó cserjéket és évelő dísznövényeket választva.