Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia grandiflora 'Edith Bouge' – Örökzöld liliomfa

8.990 Ft

(ejtsd: magnólia grandiflóra)

Szállítási méret: 15-30 cm magas
Kiszerelés: 3 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom
Ár: Díszfa méret: Díszfa kiszerelés: Kosárba
8.990 Ft
M: 15/30
K 3L
Menny.:
9.990 Ft
M: 40/60
K 3L
Menny.:
12.490 Ft
M: 60/80
K 5L
Menny.:

Hasznos tudnivalók

A Magnolia grandiflora 'Edith Bouge' – Örökzöld liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: Fa termetű, 6-8 méter kifejlett magasságú, örökzöld fajta. A lombkorona alakja jellemzően kúpos, felfelé törekvő, idősebb korban kissé szétterülő.

Virág: A virágai nagyok, fehér színűek, 10-15 cm átmérőjűek, citrusos illatúak.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, de napos fekvésben fejlődik a legszebben.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a nyári időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

Az ’Edith Bouge’ fajta az örökzöld liliomfák között a kiváló télállósága miatt vált népszerűvé és ismertté a kertbarátok körében, mivel -28C°-os fagyok esetén sem károsodnak az idősebb tövek. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy egy régi, már 1917-ben létezett fajta.

A virágai nagyok, fehérek vagy halvány vanília színűek, citrusos illatúak és a nyár elején nyílnak. A levelek fényes zöldek, hosszúkásak, a fonáki rész barna árnyalatú, de a 'Bracken's Brown Beauty' fajtához képest világosabbak. A fa habitusából adódóan kiváló szoliter, melynek sötét lombját hangsúlyosabbá tehetjük, ha előterébe tarka levelű cserjéket telepítünk. Igazán drámai hatást érhetünk el, ha lombhullató veresgyűrű somot helyezünk el a környezetében.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 6-8 m
Kifejlett szélesség: 4,5-6,5 m
Ültetési tőtáv: 4,5-5,5 m
Virágzási idő: Május végétől
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Nem (Örökzöld)

Felhasználási terület: szoliter, nyári kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 6-8 m
Virágszín: fehér
Virágzási idő: május-június