Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Magnolia 'Champaign' – Liliomfa

26.990 Ft

(ejtsd: magnólia)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 6 literes kertészeti konténerben
Közeg: tápanyagban gazdag kertészeti földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Magnolia 'Champaign' – Liliomfa főbb jellemző

 

Habitus: Kis fa termetű, 3-4 méter kifejlett magasságú, kifejezetten bokros habitusú, lombhullató liliomfa.

Virág: Virágai nagy méretűek (8-10 cm) és sok szirommal rendelkeznek. Április-májusban nyílnak, színük fehér, egy egészen enyhe rózsaszín beütéssel. A virág alakja kerekded, igen tetszetős.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, savanyú talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, így napos és félárnyékos helyre egyaránt telepíthető.

Vízigény: Nagy vízigényű növény, hosszú aszályos időszakban öntözést igényel.

Telepítés és gondozás: A telepítés helyéül szélvédett helyet válasszunk, ahol a reggeli nap nem éri, ezzel elkerülhető, hogy az esetlegesen megfagyott virágok megbarnuljanak és elveszítsék díszítő értéküket. A kiültetés helyét jól válasszuk meg, mivel az átültetést nem tolerálja a növény.

Talaját megfelelően készítsük elő, ássuk fel és trágyázzuk, bizonyosodjunk meg róla, hogy talajunk nem erősen meszes, mivel meszes talajon nem fejlődnek megfelelően a növényeink. A telepítést követően a csapadékviszonyoknak megfelelően öntözzük növényünket. A telepítést követő 2-3 évben téli takarást igényel.

Ha túl sűrű az ágrendszere, a virágzást követően alakítsuk a koronát.

Betegségei, kártevői: Levéltetvek, levélsárgulás meszes talaj esetén, levél barnulás és elszáradás szeles helyre történő telepítés esetén.

Jellemzés: A magnólia, liliomfa vagy tulipánfa, bármelyik névvel is illetjük, biztosak lehetünk abban, hogy nagyméretű virágainak köszönhetően a tavaszi időszak egyik leglátványosabb növényei közé tartozik. Díszfaként tekintünk rájuk, de mivel bizonyos fajták a talajszint felett ágaznak el így cserjeként is kezelhetjük őket. Mivel rovarbeporzású növények így a szirmok vastagok, kissé érdes felületűek.

A Magnolia ’Champaign’ fajta egy 3-4 métert elérő, viszonylag terebélyes koronát nevelő cserje vagy kis fa. Ellenálló, teljesen télálló. Virágai nagyok, fehérek, egészen enyhe rózsaszín árnyalattal. Április-május hónapban virágzik. A virág alakja kerek, sok sziromlevéllel rendelkezik.

Érdemes tavaszi hagymásokkal (fehér vagy rózsaszín jácintok vagy tulipánok), virágzó, ám árnyéktűrő évelő dísznövényekkel (például Heuchera micrantha 'Palace Purple'  vagy a Heuchera ’Sweet Tea’) társítani, de természetesen szoliterként is nagyon jól mutathat kertjében.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-4 m
Kifejlett szélesség: 2-3 m
Ültetési tőtáv: 3-4 m
Virágzási idő: Április - Május
Vízigény: Nagy vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Igen

Felhasználási terület: szoliter, tavaszi kert, előkertek

 

Védett tartalom