Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Madárbirs a kertben

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 05. 14:57:24

Az egyik leginkább kedvelt talajtakaró a Svéd madárbirs, mivel nem igényel sok törődést, és mégis szép dísze lehet kertjének. Sok mindenre, nem kell odafigyelni az ültetés után, a városi környezetet is jól bírják, talajban nem válogatnak, tehát minden kertbarátnak jó szívvel ajánlom a madárbirs ültetését. A madárbirsek virága nem annyira szembetűnő, azonban a méhek igazán kedvelik a tavaszi hónapokban. Mindegyik fajtájának az élénkpirostól kezdve, a sötétvörösig apró, kerekded termése van, melyeket a madarak télen felkeresnek eleség gyanánt. Ezek a díszcserjék 2-3-szor akkorára is képesek elterjedni, mint amekkora a magasságuk. A madárbirsek élete alatt a következőket kell elvégezni:

Öntözés: Mivel a madárbirs-félék igazán toleráns növények, ezért elviselik a szárazságot is, azonban ahhoz, hogy erőteljesen és szépen tudjanak fejlődni a heti egyszeri öntözés mindenképpen szükséges. Tavasszal és ősszel 7-8 liter víz kijuttatása elegendő hetente, azonban nyáron, amikor nagy a forróság, akkor ajánlott a kétszeresére növelni a víz mennyiségét.

Tápanyag-utánpótlás: A Svéd madárbirset elegendő évente egyszer ellátni kellő mennyiségű tápanyaggal. Ekkor általános összetételű tápanyagot válasszon, ami segíteni fogja a madárbirs növekedését a vegetációs idő alatt. A cserje törzse körül 30-60 cm-es körben juttassa ki a szerves trágyát, azonban ügyeljen arra, hogy a növény semelyik része se érintkezzen a tápanyaggal. Ajánlott a csomagoláson feltüntetett mennyiségben kijuttatni a tápanyagot, nem szükséges annál többet adni a növénynek, attól nem növekszik jobban. Az esetben, hogy ha az ültetés során Dolce Vital földkeveréket használt, akkor biztos lehet abban, hogy az egyenletesen lebomló mikroelemeknek köszönhetően, a cserje folyamatos tápanyag-ellátása biztosított.

Talajtakarás: Leginkább a késő őszi ültetési időszakban ajánlott betakarni a madárbirsek törzsét, hogy megvédjük a téli kifagyástól. A madárbirs az egész éves talajtakarást szívesen fogadja, azonban arra ügyelni kell, hogy a törzse körül ne legyen szorosan rátolva a lomb vagy a talajtakaró háncs, mivel akkor a növénynek az a része elkezdhet rothadni. Fontos, hogy lomb használatakor daraboljuk fel a leveleket, mivel a levelek összetapadása meggátolhatja a csapadék lejutását a gyökerekhez. Ha talajtakarásra szánja a madárbirs valamely fajtáját és egyszerre több tövet ültet belőle, akkor számolnia kell azzal, hogy az alacsony gyomokat nagyon nehéz lesz eltávolítani a növény körül. Ezért jó megoldás lehet, hogy ha az ültetés előtt agroszövettel borítja be a talajt, hogy megelőzze a gyomok növekedését. Az agroszövetből ne feledje el kivágni a cserjék leendő helyét, hogy a lefektetés után ezzel már ne kelljen törődni.

Metszés: A madárbirsfajtákat nem szokták metszeni, talán akkor lehet esedékes a metszés, hogy ha már sok az öreg vessző, vagy ha vissza szeretnénk szorítani a terjedését.

Látható, hogy a madárbirs fajták nevelése nagy szaktudást nem igényel, nem kellenek hozzá speciális eszközök, egyszerűen csak évente egy-két alkalommal kell megvizsgálni, hogyan fejlődik. 

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje madárbirs