Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Alakítsa ki saját madárbarát kertjét!

Egy kert akkor válik teljessé, amikor a gyönyörű növények mellé csodálatos madárhangok is társulnak. Hiszen nincs annál csodásabb érzés, amikor a reggeli kávéja társaságában leül néhány percre a birtokán, amit a szárnyas kis barátok csivitelésükkel mozgalmassá, életvidámmá varázsolnak. Nem beszélve arról, hogy milyen izgalmas az, amikor időről időre egy új fajta madár jelenik meg a fák vagy a cserjék ágain. Ha Ön is szeretne ilyen mesebeli, madárfüttytől hangos kertet, tartson velem ebben a bejegyzésben!

Fészekrakásra alkalmas növények

Számos olyan dísz- és haszonfa, valamint cserje létezik, melyeken szívesen pihennek az énekesmadarak, valamint bennük biztonságosan fészkelhetnek. Minden ilyen növényt felsorolni nagyon sokáig tartana, viszont kiemelem ezek közül néhány kedvencemet.

Tarka szirmú orgona

Tarka szirmú orgona

Ez egy igazi virágkülönlegességnek számít az orgonák között, ugyanis virágai finom illatosak, egyszerűek, a virágcimpáknál pedig egy milliliteres ezüstös szegély látható, amely még különlegesebbé teszi a megjelenését. A 3-5 méteres magasságot is elérő lombhullató díszcserje vagy kisebb fa a meleget kedveli és remekül tűri a szárazságot. Ha máris kedvet kapott az ültetéséhez, ide kattintva megrendelheti.

Ostorménfa

Ez a jellemzően 3-4 m magas, csillagszőrös ágú lombhullató cserje valódi kuriózum lehet a kertben, ugyanis megjelenésével egészen különleges atmoszférát képes teremteni. Május-júniusban nyílnak sárgásfehér virágai, ám ősszel sem hagyja cserben a kertbarátokat, ugyanis ebben az időszakban levelei gyönyörűen elszíneződnek. Online kertészetemben az Ostorménfát itt találja.

Olvasta korábbi cikkemet? 8 tipp a madárbarát kertekhez

Húsos som

Ez a növény remekül tűri a városi körülményeket, ráadásul szép alakja miatt szoliterként is tökéletesen megállja a helyét a kertben. Gazdagon termő gyümölcsei ehetőek, feldolgozásra alkalmasak, így nem csak a madarak, de Ön is jól jár ennek a növénynek az elültetésével. Ide kattintva megrendelheti a Húsos somot.

Csillagsom

Csillagsom

Ez a 4-6 méteres magasságot is elérő cserje a kora nyári időszakban apró zöld virágaival díszít, amelyet fehér murvalevelek öveznek. Forró nyarakon a málnához hasonló ehető terméseket érlel, ráadásul a telet is remekül bírja. Online kertészetemben itt találja a Csillagsomot

A hasonló szépségű fészkelésre alkalmas növények teljes választékát ide kattintva tekintheti meg.

Madaraknak eleséget adó növények

Érdemes ebben a kategóriában is válogatnia, ha madárbarát kertet alakítana ki, ugyanis így eleséggel is szolgálhat a tollas kertlakók számára. Ugyanis ezeknek a növényeknek a színes és ízletes terméseit szívesen fogyasztják a kertbe látogató madárkák. Természetesen a választék e téren is hatalmas, így ezúttal is néhány kedvencemet mutatom be Önnek.

Madárberkenye

Madárberkenye

Ez a különleges esztétikával rendelkező növény felnőtt korában 8-9 méter magasra nő meg, virágzását követően sárga színű bogyóterméseivel díszíti a kertet, amelyet előszeretettel csipegetnek a madarak. Alapvetően ennek a növénynek nincsenek nagy igényei, viszont tökéletesen alkalmas szoliter növénynek, de ültetheti csoportosan, akár sövényként is.

Ha már el is képzelte, miként mutatna a kertjében ez a növény, ide kattintva megrendelheti.

Mi egyebet kell még tudnia a madárbarát kertekről? Itt talál választ!

„Hugin” fekete berkenye

Ez a fajta berkenye a többi fajtánál magasabbra, körülbelül 1,5-2,5 méteresre re nő. Apró, hófehér illatos virágai tavasszal nyílnak, majd gyümölcse ősszel, szeptember környékén érik. Bőségesen terem, a fekete bogyók a növény vesszőin nagy fürtökben csüngenek le, az átlagosnál nagyobb méretűek. Virágzáskor a pillangókat, gyümölcséréskor pedig a madarakat vonzza kertbe. Ősszel lombja a vörös és a narancs különféle árnyalataiba öltözik, sövényként is mutatós.

Ide kattintva még jobban megismerheti ezt a fajta növényt.

Amennyiben további növényekkel kedveskedne a madaraknak, ide kattintva számos változatot talál.

Miért jó döntés egy madárbarát kert kialakítása? A fentiekből Ön is láthatta, hogy egy madárbarát kert kialakítása semmilyen lemondással nem járt, hiszen ezek a növények nem csak a tollas lakók számára kecsegtetőek, de kiemelkedő esztétikájuknak köszönhetően feldobhatja segítségükkel a birtokát is. Így teljessé teheti a kertjét, amely így nem csak gyönyörű lesz, de a madarak dalát is élvezheti.

Amennyiben Önnek is tetszenek ezek a madárbarát növények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: válogatás