Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Lycopersicon 'Ökörszív' – Befőző paradicsom

Ár:
1.690 Ft

Kiszerelés: 9-12 cm átmérőjű cserép
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.
Megyeri Szabolcs

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.590 Ft / db
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Lycopersicon 'Ökörszív' – Befőző paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: Az ’Ökörszív’ egy hagyományos olasz, egész nyáron át szedhető paradicsomfajta, mely féldeterminált növekedésű, így átmenetet képez a bokor és a folytonos növekedésű fajták között. Házi kerti termesztése nagy múltra tekint vissza hazánkban, melyben szerepet játszik a termés nagy mérete és 400-450 g között alakuló súlya.

A kárminpiros színű, enyhén megnyúlt. A terméshéj és hús vastag, piros színű, jó ízű, kissé savas. Elsősorban befőző paradicsomként hasznosítják, de friss fogyasztásra is alkalmas, ebben az esetben hagyjuk tovább a száron a bogyókat, mert ekkor lesznek a legédesebbek.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is jól fejlődik.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára.

A magas fajta, így támrendszert, karózást igényel és a növekedés ideje alatt többszöri kötözést is. Abban az esetben, ha kevesebb, de nagyobb termés betakarítása a célunk, úgy végezhető termésritkítás is.

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 1-1,2 m
Ajánlott sortáv: 0,9 m
Ajánlott tőtáv: 50-70 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Július közepe-vége
Tenyészidő: Hosszú
Növekedés: Középmagas fajta
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: A bogyó nagy méretű, kissé megnyúlt, kárminpiros színű.

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!