Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Lycopersicon 'Marmande' – Befőző paradicsom

Ár:
1.490 Ft

Kiszerelés: 9-12 cm átmérőjű cserép
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldség palántáim a 2021-es szezonra elfogytak.
Megyeri Szabolcs

Mennyiségi kedvezmény:
3 db felett
1.390 Ft / db
Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Lycopersicon 'Marmande' – Befőző paradicsom főbb jellemző

 

Jellemzés: A ’Marmande’ egy determinált növekedésű, bokros habitusú, hosszan szedhető fajta, mely elsősorban befőző paradicsomként használható fel, de friss fogyasztásra, valamint aszalásra is alkalmas. A bokor kifejlett magassága 0,8 és 1,4 méter között alakul, így kisebb alapterületű kertekben is elhelyezhető.

A bogyó piros színű, enyhén lapított gömb alakú, mely kocsánymentesen szedhető. A bogyók súlya 120-140 g, így nagy méretűeknek számítanak. A terméshéj vastag, a terméshús piros színű vastag, kissé kásás, erős ízű és kissé savas.

Talajigény: Szervesanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű talaj ideális a számára. Normál kerti talaj esetében érett komposztot vagy szervestrágyát a telepítést megelőző 4-6 hétben juttassunk ki.

Fényigény: Nagy fényigényű, árnyékolását kerülni kell, mivel terméshozam csökkenést okoz.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. A rendszeres öntözést meghálálja.

Hőigény: Melegigényes növény, de a meleg őszi időszakban egészen októberig szedhető.

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, frissen trágyázott talajba ne telepítsük.

Gondozási, ápolási munkák: A virágzás és a termésfejlődés időszakában rendszeres öntözést igényel. Fontos, hogy a környezetét gyommentesen tartsuk. Ha az ápolási munkáira kevesebb idő áll rendelkezésre, úgy akkor vastag szalmás mulcsozással teremthetünk kedvező feltételeket a növényünk számára.

A paradicsomok fontos ápolási feladata, az úgynevezett kacsolás, mellyel a levelek hónaljában fejlődő rügyeket kicsípve egyenletes virágzást és termésérést biztosítunk. A ’Marmande’ fajta erős támrendszert igényel, mivel a termések súlya a szár elfekvését okozhatja.

Betegsége, kártevői: A paradicsomokat veszélyeztető betegségek közül barna foltosságot okoz a paradicsom mozaik vírus és a sárga gyűrűs elszíneződéseket okozó paradicsom foltosság és tőhervadás a legkiemelkedőbbek. A gomba betegségek közül a fitofórás betegség vagy paradicsom vész, valamint a lisztharmat okozhat gondot az állományban. A kártevők közül a levéltetvek és a poloskák jelentenek problémát.

A betegségek megelőzhetőek a megfelelő tő-és sortávok betartásával, valamint növényeink rendszeres ellenőrzésével. Ha kártevők (tripszek, levéltetvek, poloskák) jelennek meg a növényen, akkor rövid időn belül felütheti a fejét valamilyen kórokozó is, ezért a kártevők ellen peszticidekkel már a megjelenésük korai szakaszában védekezzünk.

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 0,8-1,4 m
Ajánlott sortáv: 1 m
Ajánlott tőtáv: 60-70 cm
Kiültetés ideje: Május-Június
Érési idő: Július végétől folyamatosan
Tenyészidő: Középhosszú
Növekedés: Erős növekedésű, determinált fajta
Levél: Paradicsom levelű fajta
Bogyó alakja, színe: Nagy méretű, lapított gömb alakú, gerezdes, piros színű

 

Védett tartalom

További növényeink is érdekelhetik

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!