Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Lime menta

Ár:
1.490 Ft

Kiszerelés: 12 cm átmérőjű cserépben egy palánta
Közeg: tápanyagban gazdag földkeverék

Kedves Kertbarát Vásárlóm!
Zöldségpalántáim várhatóan április közepétől lesznek rendelhetőek, kiszállításuk folyamatos egészen nyár közepéig.
Megyeri Szabolcs

Menny.:db

Hasznos tanácsok ehhez a növényhez

A Lime menta főbb jellemző

 

Jellemzők: Alacsony vagy középmagas bokrot nevelő évelő gyógy- és fűszernövény. A magyar neve Lime menta (Aloysia triphylla), de a Citromverbéna elnevezést is ismerhetjük. A bokor terebélyes, sűrű hajtásrendszerrel.

A levelei májustól ősz elejéig szedhetők. Augusztusban hozza lila-fehér színű virágait szellős bugavirágzatba tömörülve a hajtásvégeken. Kiváló lepke-, és méhbarát kertekben is. Levelei lándzsa alakúak, hosszúak, keskenyek, elég nagy méretűek.

Az igazi varázslatát ezek a levelek jelentik, amelyet, ha felszeletelünk, olyan illat csapja meg az orrunkat, mintha egy valódi lime-ot szeltünk volna fel. Az illata rendkívül erős és intenzív. Kiváló gyümölcssaláták, limonádék, üdítők ízesítésére.

Gyógyhatású növény, ugyanis csökkenti a stresszt, a forró fürdővízbe téve leveleit pedig segíti az izmok ellazulását, nyugtatja az idegrendszert. Balkonon, teraszon is kiválóan nevelhető.

Talajigény: Jó szerkezetű és vízáteresztő képességű, szervesanyagban gazdag talaj ideális a számára, de normál kerti talajon is gyorsan fejlődik.

Fényigény: Közepes fényigényű növény. Napos és félárnyékos fekvésbe, kúszó árnyékba is telepíthető. Érdemes védett fekvésű helyet találni számára a kertben.

Vízigény: Közepes vízigényű növény. Napos helyre történő telepítés esetén az öntözést meghálálja. Kedveli, ha a földje nedves, ám semmiképp ne legyen alatta pangóvíz. 

Tápanyagigény: Közepes tápanyagigényű növény, az őszi szervestrágya kijuttatást meghálálja. Cserépben történő nevelés esetén április végétől szeptember elejéig hetente-kéthetente tápoldatozhatjuk.

Gondozási, ápolási munkák: Szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető évelő. Formája visszacsípéssel alakítható, cserepes nevelés esetén kompakt méretét így megőrizhetjük. Tavasszal erősebben metszhető.

Betegségek, kártevők: Betegségekre, kártevőkre nem érzékeny. Ritkán levéltetvek vagy a mentarozsda támadhatja meg. A gyógy- és fűszernövények esetében bármilyen növényvédőszer alkalmazása során vegyük figyelembe az egészségügyi várakozási időt!

Fontos tudni:
Fényigény: Közepes
Vízigény: Közepes
Kifejlett magasság: 30-60 cm
Ajánlott sortáv: 40 cm
Ajánlott tőtáv: 20-30 cm
Virágzási idő: Augusztus
Szedhető: Folyamatosan

 

Védett tartalom