Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lilium regale

2.490 Ft

Csomagolt mennyiség: 2 db /csomag
A hagyma körmérete : 16-18 cm
Virágszín: fehér

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Lilium regale főbb jellemző

 

Jellemzői: Felálló szárú évelő. Lombja fényes, mélyzöld színű. Virágai tölcsér alakúak, fehér színűek, a szirom fonáki részén rózsaszín behintéssel. A királyliliom az egyik legnagyobb liliomfajta, mely kis odafigyeléssel kertünk éke lehet.

A telepítését megelőzően a megfelelő hely kiválasztásával biztosíthatjuk, hogy növényünk hosszú évekig díszítse kertünket. Kerüljük a felmelegedésre hajlamos talajba történő telepítést, olyan helyet válasszunk, ahol a növény töve árnyékban van, a szárrész pedig elegendő fényhez jut.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti.

A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

A liliomok a kert királynői. Magas, elegáns termetük, hatalmas, feltűnő virágai ezt a szerepet szánják számukra. Elhelyezhetők szoliterként is, kisebb csoportokban ültetve, de társításban is hangsúlyos szerep lehet az övék.

A királyliliom nem csak nevében, hanem megjelenésében is fenséges látványt nyújt. Telepítsünk az előterébe fekete ’Asiatic Black’ és sárga-piros ’Grand Cru’ ázsiai liliomokat, valamint fehér, kék, lila és sárga színű holland írisz összeállítást.

Az előteret a bolgár nektárhagyma (Nectaroscordum siculum), valamint a tavasszal virágzó spanyol kékharang (Hyacinthoides hispanica) telepítésével tehetjük még izgalmasabbá.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Lilium ’Asiatic Black’
Liliom 'Grand Cru'
Iris hollandica (színkeverék)
Nectaroscordum siculum
Hyacinthoides hispanica

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 100-110 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Július - Augusztus
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: nyári kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom