Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Liliomvirágú tulipán 'West Point'

1.990 Ft
Kiszerelés
hagymás

Csomagolt mennyiség: 8 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: sárga

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Liliomvirágú tulipán 'West Point' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. A ’West Pont’ egy középidei virágzású, tehát áprilisban nyíló liliomvirágú tulipán.

Liliomvirágú fajtákat a jellegzetes virágalak szerint rendezik egy csoportba, hiszen a virágok keskenyek, csúcsosak, a virágcsúcs kifelé hajló. Kevés fajtát számláló csoport, mely közös sajátja a virágformán túl a keskeny levél és az igen hosszú szár.

A ’West Point’ virágformája kehely szerű, viszont virágszíne igen feltűnő élénk sárga, így társításaink meghatározó eleme lehet.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor "becsengetnek az iskolákban" ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a ’West Point’, mely jól mutat a hasonló virágformájú, rózsaszín árnyalatú ’Elegant Lady’ fajtával vegyesen telepítve. Ezen kívül a sárga árnyalat mellé a narancsos árnyalatú tulipánok közül válasszuk a ’Fancy Frills’, az ’Apricot Beauty’ és az ’Apricot Parrot’ fajtákat.

A tulipánok előterében jól mutat a színes cigányvirág összeállítás, míg a háttérbe a nagytermetű piros ’Rubra’ és a narancsos színvilágú ’Aurora’ császárkorona fajtákat ültetve az előtér színei még jobban érvényesülnek.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Elegant Lady’
Tulipa ’Fancy Frills’
Tulipa ’Apricot Beauty’
Tulipa ’Apricot Parrot’
Sparaxis tricolor
Fritillaria imperialis ’Rubra’
Fritillaria imperialis ’Aurora’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 55 cm
Ültetési tőtáv: 15-20 cm
Ültetési mélység: 10-15 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, vegyes virágágy, hagymás kiültetés, hosszan díszítő kert

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: sárga
Virágzási idő: április
Ültetés ideje augusztus - november
Ültetés mélysége 10-15 cm
Virágmagasság kertben 55 cm

Videók