Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Liliomvirágú tulipán 'Elegant Lady'

1.990 Ft

Csomagolt mennyiség: 10 db/tasak
A hagyma körmérete: 10/11 cm
Virágszín: rózsaszín

Virághagymáim kiszállítása minden évben augusztus 25-től november 30-ig folyamatosan történik.

Ön a hagymákat nyár végétől - egész ősszel - november végéig elültetheti.

Ha szeretne ültetőkosarat is vásárolni...

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Liliomvirágú tulipán 'Elegant Lady' főbb jellemző

 

Jellemzői: A tulipánok végtelen szín- és formagazdagsággal rendelkező csoport, melyben több főtípust különíthetünk el. Az egyik ezek közül a liliomvirágú tulipánok csoportja.

A csoportba tartozó fajtákat a virágforma alapján sorolták ide. Leveleik keskenyebbek, mint ami egyéb tulipántípusoknál előfordul. Jellemző rájuk a hosszú, karcsú virág, melyeknek hossza akár 12 cm is lehet. A lepellevelek csúcsosak és kifelé hajlók.

A csoport egyik képviselője az ’Elegant Lady’, amelynek kifejlett magassága 55 cm. A virágok színe alul barackszínű, majd a lepellevelek csúcsa felé kellemes, krémes rózsaszínű lesz.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag vagy közepesen ellátott talaj ideális a számára, mely nem pangó vizes.

Fényigény: A fényigény közepesnek tekinthető, ugyanis napos fekvésben és kisebb árnyékolás mellett is jól fejlődik a növény.

Vízigény: A hagymás, gumós növények közepes vízigényűnek tekinthetők, mivel a túlzott vízellátás károsíthatja a föld alatti részeket.

Gondozás: Alacsony gondozási igényű növény, melyet nagyban befolyásol az ültetéskor megválasztott hely. Száraz időszakokban öntözzük, az elvirágzást követően pedig várjuk meg, míg a szár és a levelek visszaszáradnak, csak ezután metsszük le őket.

Hideghatás kell a virágzáshoz, ezért szükséges az őszi ültetés. A hagymája áttelel, így a virágzást követően nem szükséges felszedni. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt, kötött talaj estén a hagymák alá helyezzünk perlitet, mely a felesleges vizet elvezeti. A beültetés után a nedvességmegtartás és a fagykár elkerülése érdekében takarjuk gallyaprítékkal vagy mulccsal a hagymákat.

A tulipán hagymákat van, aki minden évben felszedi, van, aki soha. A kettő között az aranyközépút, ha 2-3 évente vagy a virágméret csökkenésekor felvesszük a hagymákat. Erre a virágzást követően, a levelek elszáradása után kerül sor, általában nyár elején.

A hagymákat vegyük fel, tisztítsuk le és száraz, szellős helyen tároljuk, majd szeptember elején, amikor „becsengetnek az iskolákban” ültessük vissza őket a helyükre.

Szerepe a kertben: A hagymás növények kerti alkalmazása nagy múltra nyúlik vissza, hiszen a lombos fákkal, cserjékkel szegélyezett kertek tavaszi időszakban meghatározó elemei, melyek néhány képviselője már februárban virágot bont.

Tradicionális kerti növénynek számítanak, hiszen a hagyományos vidéki kertek meghatározó képét adta a sárga és piros tulipántenger. Napjainkban egyre több kertészeti változattal találkozhatunk.

Egyik változat ezek közül a liliomvirágú tulipán, amelyre jellemző a hosszú, karcsú virág. Lepellevelei csúcsa kihegyesedő, és kihajló. Levelei keskenyebbek, mint az egyéb típusok levelei.

Az ’Elegant Lady’ barack és rózsaszín virágszínei igazán lenyűgözők. Érdemes kisebb csoportokba ültetni őket és más tulipánfajtákkal társítani. A társításhoz válassza a narancs és barack színek hangsúlyozásához a ’Fancy Frills’, az ’Apricot Beauty’ és az ’Apricot Parrot’ fajtákat.

A tulipánok elé válassza a cigányvirág színkeveréket, amely májustól díszíti a kertet. A tulipánok mögé ültessen piros és narancssárga császárkoronákat.

Együttvirágzó és társítható hagymások:

Tulipa ’Fancy Frills’
Tulipa ’Apricot Beauty’
Tulipa ’Apricot Parrot’
Sparaxis tricolor
Fritillaria imperialis ’Rubra’
Fritillaria imperialis ’Aurora’

Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 55 cm
Ültetési tőtáv: 10-15 cm
Ültetési mélység: 15-20 cm
Virágzási idő: Április
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Felhasználási terület: tavaszi kert, közepes gondozási igényű kert, évelőkert

 

Védett tartalom

Videók