Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Hazai földben termesztett növények
Képet küldünk, mielőtt kiszállítjuk
Segítünk a nyugdíjasoknak is!

Ligustrum obtusifolium – Tompalevelű fagyal

1.990 Ft
Menny.:db
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: ligusztrum obtuzifólium)

Szállítási méret: 60-80 cm magas
Kiszerelés: 2 literes kertészeti konténerben 
Közeg: tőzegtartalmú, tápanyagban dús földkeverék

Egész évben ültethető!

Védett tartalom

Hasznos tudnivalók

A Ligustrum obtusifolium – Tompalevelű fagyal főbb jellemző

 

Habitus: 3-3,5 méter magas kifejlett méretű, kis helyigényű, laza ágrendszerű cserje. Levelei sötétzöldek, az első erősebb fagyok után hullnak csak le. A hidegebb idő beálltával lilás árnyalatot ölthetnek.

Virág: Fehér színű, csöves virágait június-júliusban hozza. A virágok illatosak, de illatukat nem mindenki kedveli.

Termés: Fekete színű bogyó, mely egész télen át a bokron marad.

Talajigény: Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális a számára.

Fényigény: Közepes fényigényű növény, napos és félárnyékos fekvésbe egyaránt telepíthető.

Vízigény: Közepes vízigényű növény, a rendszeres öntözést meghálálja, főleg virágzás idején, a nyári hónapokban.

Gondozás: A fagyalok esetében egy tavaszi és őszi plusz tápanyag kijuttatás minden évben megalapozza a dús lombozatot és a nyári gazdag virágzást. A hosszan tartó száraz, aszályos időszakokban öntözzük növényünket.

Szabad sövény esetében kisebb igazító metszésre lehet szükség csak. Nyírott sövény esetében folyamatosan, vegetációs időszak alatt a kívánt formára alakítható.

Társítás és elhelyezés a kertben: A fagyal (Ligustrum) fajták kifejlett magassága jellemzően 3-4 méter között alakul abban az esetben, ha nem nyírjuk őket rendszeresen, ebből kifolyólag nagyon jó háttérnövények, melyeket a kertünkhöz és elképzeléseinkhez tudunk igazítani.

Mivel betegségekkel szemben ellenálló, ezért egyre gyakrabban választják a buxus fajták helyet, melynek állományait a puszpángmoly az elmúlt években megtizedelte.

A tompalevelű fagyal egy lazább ágrendszerű cserje, melyet szabad sövényként, szoliterként vagy vágott sövényként egyaránt felhasználhatunk. Kifejlett mérete és szélessége miatt nagyobb kertek természetes határolójaként telepíthetjük, átmenetet képezve a szomszédos élőhely hely felé.

Társításba helyezve egy különleges cserjesort hozhatunk létre más virágzó és gyümölcstermő cserjékkel telepítjük. Ha a beporzó rovaroknak és lepkéknek akarunk kedvezni és a színes virágok látványáról sem szeretnénk lemondani, akkor társítsuk a rózsaszín virágú, felfelé törekvő ’Sugar Plum’ és a lila virágú, csüngő habitusú ’Wisteria Lane’ nyári orgona fajtákkal.

Ha madárbarát kert a célunk, úgy nem csak fészkelő helyet, hanem táplálékot adó gyümölcstermőket telepítsünk mellé. Jó társnövényei galagonyafélék, így a ’Kína’ fajtájú kínai galagonya és a kisebb termetű ’Compacta’ egybibés galagonya, de a nagy termésű, húsos somok közül is telepíthetünk mellé, például a ’Jolico’ faját.

Társításra javasolt növényfajták:


Buddleia davidii 'Sugar Plum' – Nyáriorgona
Buddleia davidii 'Wisteria Lane' – Nyáriorgona
Crataegus pinnatifida 'Kína' – Galagonya
Crataegus monogyna 'Compacta' – Egybibés galagonya
Cornus mas 'Jolico' – Óriástermésű som


Fontos tudni:
Kifejlett magasság: 3-3,5 m
Kifejlett szélesség: 3-4 m
Ültetési tőtáv: 2,5-3,5 m
Virágzási idő: Június - Július
Vízigény: Közepes vízigényű
Fényigény: Közepes fényigényű
Lombhullató: Télizöld
Méhlegelő: Igen

Felhasználási terület: vidéki kert, cserjesorok, évelő ágyak háttérnövénye, lepkekert, rovarbarát kert, méhlegelő, szabad sövény, nyírott sövény

 

Védett tartalom