Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Liatris spicata – Füzéres díszcsorba

2.490 Ft

(ejtsd: liatrisz szpikáta)

Kiszerelés: 14 cm átmérőjű kertészeti konténerben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 7-9 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
2.490 Ft
14 cm átmérőjű
Menny.:
5.590 Ft
5 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: Észak-Amerika közép-nyugati prérijeitől a keleti partokig őshonos lágyszárú évelő.

Habitus: kb. 50-90 cm magas, bokros növekedésű, felálló, erős szárú növény. Lombozatát sötétzöld, szálas, finom szerkezetű, fűszerű, széthajló, fényes levelek alkotják.

Virág: júliustól szeptemberig nyílnak egyenes, merev szárakon, felülről lefelé, bolyhos, élénk lila, apró, csillag alakú virágokból álló füzérvirágzatai. A méhek és lepkék szívesen látogatják.

Talajigény: jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag, üde, esetleg mérsékelten száraz talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos, meleg helyre telepítsük.

Vízigény: közepes, a szárazságot jól tűri, de ültetés után rendszeres öntözésre van szüksége, később pedig igény szerint. Télen a pangó víztől óvjuk tövét a rothadás és a fagykár elkerülése végett. 

Gondozás: könnyen nevelhető, a virágzás végén a virágzati szárat metsszük ki. Tavasszal helyét tartsuk gyommentesen, mivel későn hajt ki.

Társítás és elhelyezés a kertben: a füzéres díszcsorbát Amerika indiánjai nem kifejezetten szépsége, hanem gyógyhatásai miatt értékelték. A kertekbe kerülvén is, különleges megjelenésével a prérik szabad, nyílt és titokzatos világát idézi, talán ez is az oka, hogy sokfelé szívesen ültetett évelő. Sokoldalúan felhasználható, hiszen „mezei” hatású összeállításoknak, vidéki kerteknek éppúgy eleme lehet, mint az angolkertnek. Ültethetjük évelőágyakba, sziklakertekbe, de erős vertikális hangsúlyt ad, ha napsütötte szegélyekre vagy térhatárolóként telepítjük.

Ha egy hosszan díszítő, vidám, színpompás, réti hangulatú kertrészt alakítanánk ki vele, válasszuk a háttérbe a fűszerű lombú, sok, nagyméretű, ezüstös rózsaszín kalászokat hozó koreai nádtippant és a vöröseszöld levelű, halvány rózsaszín füzérvirágú ’Erica’ virginiai veronikát.

Eléjük telepítsük a díszcsorbát a telt, krémfehér ’White Double Delight’ és a sötét rózsaszín ’Baby Swan Pink’ bíbor kasvirágokkal, valamint az élénksárga, bordó torkú virágait gazdagon hozó ’Route 66’ keskenylevelű menyecskeszemmel.

Végül a szegélyrégiót a dús bokrú, molyhos, szürkészöld leveleivel, ezüstösfehér fészekvirágzataival különleges megjelenésű ’Sommerschnee’ ezüstös gyönygykosárkával és az aromás lombú, kék virágú ’Blauhügel’ ligeti zsályával alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Calamagrostis brachytricha - Koreai nádtippan
Veronicastrum virginicum 'Erica' - Virginiai veronika
Echinacea purpurea 'White Double Delight'® – Bíbor kasvirág
Echinacea purpurea 'Baby Swan Pink' – Törpe bíbor kasvirág
Coreopsis verticillata 'Route 66' - Keskenylevelű menyecskeszem
Anaphalis triplinervis 'Sommerschnee' - Ezüstös gyöngykosárka
Salvia nemorosa 'Blauhügel' - Ligeti zsálya

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 50-90 cm
Ültetési tőtáv: 30-50 cm
Virágzási idő: július - szeptember
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy 
Vízigény: közepes 

Felhasználási terület: vegyes évelőágyak, szegélyek, térhatároló, tematikus kertek, vidéki kert, prérikert, angolkert, rovarbarát kert, sziklakertek, dézsanövény, vágott virág

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: lila
Virágzási idő: nyáron