Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Íme a legszebb ősszel ültethető virágok válogatása!

Sokak számára a tavasz egyet jelent a virágok megjelenésével. Ezzel szemben az őszt a legtöbben a színes falevelekkel, az esős időjárással és a korai sötétedéssel azonosítják. Pedig ebben a hűvös évszakban sem kell lemondani a pompázó virágoskertekről. Sőt, ezekben a hónapokban tehet a legtöbbet azért, hogy tavasszal, amikor elolvad a hó, tökéletes virágoskert bújjon elő a föld alól a kertjében.

Ezért összegyűjtöttem Önnek az öt legszebb ősszel ültethető virágfajtát.

Nem volt könnyű dolgom az alábbi öt virág kiválasztásánál, ugyanis az ősz egy nagyon szélsőséges időszak a virágok ültetése szempontjából. Az egyik oldalon ott van a remek fagytűrő képességgel rendelkező virágok tábora, amelyek szépségét az ültetést követően azonnal megcsodálhatja. A másik oldalon pedig a tavaszi hagymások állnak, melyeket mindenképpen ősszel kell elültetni ahhoz, hogy a tél elmúltával gyönyörködhessen bennük. Mutatom a részleteket!

A klasszikus színtenger: az árvácska!

Nem sok olyan széles körben ismert ősszel ültethető virág létezik, melyek segítségével valódi színtengert varázsolhat a kertjébe, mint az árvácska, vagyis a Viola x wittrockiana. Mivel számtalan színkombináció közül választhat, nem kell amiatt aggódnia, hogy esetleg unalmassá válhat az árvácskák látványa, hiszen minden évben valami mást hozhat ki belőlük. Remekül mutat előkertekben, utcafrontra ültetve, virágágyásokban, de gyakori lakója a parkoknak, köztereknek, temetőknek, balkonoknak is. Vagyis nincs olyan hely, ahol ne mutatna jól.

Árvácska az őszi szezonban

Viola x wittrockiana - Árvácska virága

Viola x wittrockiana - Árvácska virága

Ezeknek a kétnyári növényeknek igen alacsony a gondozási igényük, így nem kell attól tartani, hogy az őszi hűvös idő árthat nekik. Sőt, a meleget sokkal kevésbé kedvelik, mint a hideget. Így mikor már a legtöbb növény elvirágzik és felkészül a téli pihenésre, az árvácskák megmelengetik az ember szívét a leghűvösebb őszi reggelen is.

Ebben a videóban megmutatom Önnek, mit érdemes tudnia az árvácskák gondozásáról, valamint azt is láthatja, milyen sokféle színben létezik ez a növény.

A nagy múltú mesebeli virág: a rózsa

A rózsák azon különleges virágok táborát erősítik, amelyek kiszereléstől függően a fagyokat kivéve a legtöbb évszakban elültethetők. A rózsa (latin nevén Rosa) egy valódi ikon, amely nem csak gyönyörű, de elképesztő múltja is van. Hiszen írókat, festőket, zenészeket, költőket ihletett meg, ráadásul Sissi hercegnő kedvenc virágai között is számon tartják. Sőt, már az ókori egyiptomi falfestményeken és a középkori templomok falain is megjelent a rózsa ábrázolása. Nincs még egy olyan virág, amelynek ilyen gazdag, ilyen régre visszanyúló múltja van. Most pedig az Ön kertjében is helyet kaphat a múlt egy darabja.

5 ok, amiért a rózsának minden kertben helye van

Alexander rózsa virága

Alexander rózsa virága

Konténeres kiszerelésben a téli fagyokat és a nyári hőséget kivéve az év bármely napján elültethetők, a szabadgyökerű változatok pedig október végétől március végéig „költöztethetők” be a birtokára. Nem beszélve arról, hogy megszámlálhatatlanul sok fajtája elképesztően sok színkombinációban létezik. A hagyományos rózsabokortól kezdve a magastörzsű rózsákon át a talajtakaróig, a miniatűr virágoktól a szélrózsáig megszámlálhatatlan változata létezik. Ennek a rengeteg típus pedig szinte a szivárvány minden színében pompázik. Így szinte lehetetlenség felsorolni az összes fajtát.

Ide kattintva megtekintheti az oldalamon a teljes rózsaválaszték.

A tavasszal ébredő kecses virág: a nárcisz

Bár ebben a cikkben az ősszel ültethető virágokat gyűjtöttük össze, mégis helyet kell itt kapnia a tavasz egyik legszebb kerti dísznövényének, a nárcisznak (Narcissus). Ennek az oka, hogy ezeket a bájos virágokat szeptembertől az ősz végéig szükséges elültetni. Amennyiben ez elmarad, akkor tavasszal már nem pótolható a telepítés, így érdemes odafigyelni erre. Így ha szeretné, ha tavasszal játékos hangulatot kölcsönözne a kertjének megannyi nárcisz, akkor itt az ideje a gumók elültetésének. Ugyanis ezek a visszafogott fehér-sárga árnyalatú virágok remek társai lesznek a harsányabb virágoknak, az üde zöld gyepnek, és a dús lombkoronájú fáknak egyaránt.

Nárcisz virágba borulva

Nárcisz virágba borulva

A legtöbb fajtája már márciusban nyílik, ezért a zord és hideg tél után mindenki szívét megmelengeti, amikor kidugják a fejüket ezek a csoda szép hagymás virágok. Bátran társítsa a nárciszt egyéb tavaszi hagymásokkal, hogy meglepő, érdekes, egyedi szín-, és formakombinációkat hozhasson létre. Ha olyan virágokat válogat össze, amelyek különböző időszakokban virágoznak, már szeptemberben megteremtheti a jövőbeni virágoskertjét, mely hosszú hetekig ékesíti majd a kertet

Az iskolakezdés alkalmával például egy általános iskola udvarán ültettünk el különböző tavaszi hagymás virágokat, melyet az alábbi videóban megtekinthet.

Világhírű és csodálatos: a tulipán

Szintén nem ősszel gyönyörködtetnek, azonban ebben az évszakban szükséges elültetni a tulipánokat (Tulipa). Ezeket a gyakorlatilag megszámlálhatatlan fajtával rendelkező virágokat szinte a világ minden pontján ismerik. Akárcsak a rózsa, számos művészt megihletett már, ráadásul számos történet és legenda kapcsolódik, így sok növény akad méltó vetélytársra a tulipánokban. Ha Ön is szeretné elültetni a kertjében ezt a különleges virágot, készüljön fel, ugyanis több száz különböző típus és szín közül válogathat. A kecses liliomvirágútól a teltvirágún keresztül a papagájvirágún át a rojtos szirmúig számtalan különlegességet fedezhet fel közöttük.

Álomszép tulipánok

Álomszép tulipánok

Nem beszélve a különleges színárnyalatoktól, mely lehet tűzpiros, napsárga, lila, rózsaszín, de akár hófehér vagy ezek keveréke is. Mivel nagyon magas esztétikai értéke van a tulipánoknak, fontos jól látható helyre ültetni őket, hogy virágzási időszakban minden nap gyönyörködhessen bennük. Ültetheti a hagymákat az előkertbe, a bejárat mellé, egy ablakból látható ágyásba vagy az utcafrontra is. Ahogy a helyszín, úgy az elrendezés is kizárólag az Ön elképzelésein múlik.

A különböző fajtákkal, az ültetéssel és a hagymák tárolásával kapcsolatban ide kattintva olvashat bővebben a blogomban.

A bódító illatú jácint

Ha igazán különleges megjelenésű tavaszi virágot keres, biztosan a jácintot (Hyacinthus) választja, hiszen ez a korán, akár már márciusban nyíló dísznövény csodás, egyedi formájú virágzattal ajándékozza meg azt, aki már ősszel gondol az ültetésre. Ugyanis a jácint hagymákat – akárcsak a nárcisz és a tulipán esetében - mindenképpen a földbe kell tenni még az első fagyok előtt. Az elbűvölő megjelenésű és bódító illatú jácintok segítségével pedig már rögtön a tél után belevetheti magát kertje tavaszi hangulatába.

Janbos jácint virága

Janbos jácint virága

Kertészetemben számtalan szebbnél-szebb jácint változatot talál, így ízlése szerint kialakíthat homogén árnyalatú jácint-ágyást, de akár bátran keverheti a színeket is, hogy tarka, vidám látvány legyen a jutalma. A jácint bátran ajánlható kezdő kertészkedőknek is, környezeti igényei alacsonyak, a napos és a félárnyékos fekvést is kedveli, hagymái több éven keresztül a földben maradhatnak, évről-évre újból kihajtanak! Amennyiben Ön is rajong a tavaszi virágpompáért, és az illatos, üde kikeleti kertért, mindenképp telepítsen ősszel jácint virághagymákat dísznövény ágyásaiba!

Bármelyik fajtára is esik a választása, minden esetben igaz az, hogy minimális munkával és energia befektetéssel varázsolhat a birtokába valami igazán különlegeset. Nyílhat rózsa az előkertjében, pompázhat árvácska az utcafronton, tavasszal pedig díszítheti az egész kertjét jácintok, tulipánok vagy nárciszok is. Amennyiben lakásban él, akkor sem kell lemondania a pompázó virágokról, hiszen balkonládákba is bátran ültethet gumókat vagy akár árvácskákat is. Így Ön is megélheti az őszi színkavalkádot és a tavasszal földből kibúvó hagymások élményét is.

Amennyiben Önnek is megtetszett valamelyik virágfajta, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: rózsa tulipán jácint nárcisz