Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lavandula x intermedia 'Phenomenal' (syn.:'Niko') - Liláskék provanszi vagy hibrid levendula (lavandin)

1.990 Ft
Ajánlom mellé az alábbi termékeket:

(ejtsd: lavandula intermédia)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék

Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 3-4 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Termék címkék:
lavandula levendula
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.990 Ft
9*9 es
Menny.:
2.490 Ft
14 cm átmérőjű
Menny.:
3.290 Ft
2 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: a levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó, Európától Észak- és Kelet-Afrikáig, Délnyugat-Ázsiától Délkelet-Indiáig őshonos, örökzöld félcserje.

A 39 levendula faj közül a legelterjedtebb az angol (vagy közönséges, keskenylevelű, orvosi, valódi) levendula (Lavandula angustifolia), a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) és a két faj kereszteződéséből létrejött hibrid, provanszi levendula vagy lavandin (Lavandula x intermedia). Sajnos, elég sok pontatlansággal, helytelen elnevezéssel találkozunk. Gyakorta a Lavandula angustifolia-t (ami az angol levendula) franciának nevezik, míg  a hibridet angolnak, tévesen.

A hibrid levendula nagyobb méretével, színével, elágazó virágszárával, kámforos jellegű illatával, magasabb illóolajtartalmával különbözik a szülőfajoktól.

A ’Phenomenal’-t a kintnersville-i (USA) Peace Tree Farm faiskola tulajdonosai, Lloyd és Candy Traven fedezték fel a ’Grosso’ fajta mutációjaként 2007-ben. 2012-ben mutatták be, 2014-ben pedig ’Niko’ névre keresztelték egyik vásárlójuk után. A ’Phenomenal’ név azonban találóbb, mivel jól tükrözi fenomenális tulajdonságait, melyek miatt mára az egyik legjobb levendula fajtaként tartják számon.

Habitus: kb. 60-75 cm magas, erőteljes növekedésű, kompakt, dús, gazdagon és egyenletesen elágazó, terebélyes, lekerekített formájú. Lombozatát átellenesen álló, 2-3 cm hosszú, 3-4 mm széles, keskeny szálas, ezüstös-szürkészöld, aromás illatú levelek alkotják.

Virág: júliustól szeptemberig hosszú szárakon gazdagon hozza élénk ibolyakék, kékeslila, kb. 12 cm-es álfüzérbe tömörülő, illatos virágait.

Talajigény: középkötött, jó vízelvezetésű, száraz talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos helyre ültessük, az árnyékba, félárnyékba való telepítését kerüljük.

Vízigény: kicsi, jól tűri a szárazságot, hosszan tartó csapadékhiányos időszakban gondoskodjunk vízutánpótlásról, de a túlöntözéstől és a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető, a szélsőséges hideget és meleget is elviseli, a betegségekkel szembeni ellenállóképessége is kiváló. A virágzást követően a virágzati szárakat metsszük ki, tavasszal pedig alakító metszést végezzünk, hogy megakadályozzuk a tövek felkopaszodását. 

Társítás és elhelyezés a kertben: a levendula, mint gyógy-, fűszer- és dísznövény régóta jelen van a kertekben, hisz már a rómaiak az ételek mellett a fürdővízhez is hozzáadták. Szélesebb körben a lovagkorban terjedt el, leginkább a fűszernövények közé ültetve. Különböző valós- és vélt gyógyhatásai miatt is alkalmazták, illóolaj formájában is. A 18. sz. elején különösen divatossá vált potpourriként.

Napjainkban talán minden korábbi időszaknál népszerűbb nemcsak a kertekben való sokoldalúan használható volta miatt - ültethetjük szoliterként, csoportosan, évelőágyba, ágyásszegélybe, a tematikus kertek, így a természetközeli kertek elengedhetetlen növénye, amely vonzza a méheket és a lepkéket -, de mint kozmetikumok, gyógyászati készítmények, mi több szörpök, fagylaltok alapanyaga is.  

A ’Phenomenal’ fajta megjelenése, virágának színe, hosszabb időn keresztül nyíló volta révén egyesek szerint egyenesen a „tökéletes” levendula megtestesítője. S valóban látványos, színekben és textúrákban gazdag, kellemes hangulatú, rovarbarát összeállítást hozhatunk létre vele. Ehhez a háttérbe telepítsük a páfrányszerű leveleivel és nagy, aranysárga fészekvirágzataival igen mutatós ’Coronation Gold’ jószagú cickafarkot és a sötét rózsaszín szirmú 'Prairie Splendor Deep Rose' bíbor kasvirágot.

Előttük kapjon helyet a ’Phenomenal’ levendula, a tetszetős bokrokat formázó, rózsaszín virágait gazdagon bontó 'Pink Cotton Candy' orvosi tisztesfű és az örökzöld, aranysárga virágú ’Sonnenwende’ négyszögletes ligetszépe.

A társítás következő elemei az aromás, zöld lombú, krémfehér virágú tollas cipruska és a légies megjelenésű, selymes mexikói árvalányhaj legyenek.

Végül, a szegélyrégiót a zömök, dús bokrú, sárga és narancssárga virágú ’African Sunset’ kokárdavirággal alakítsuk ki.

Társításra javasolt növényfajták:

Achillea filipendulina 'Coronation Gold' – Jószagú cickafark
Echinacea purpurea 'Prairie Splendor Deep Rose' – Bíbor kasvirág
Stachys officinalis 'Pink Cotton Candy' – Orvosi tisztesfű

Oenothera fruticosa 'Sonnenwende' - Négyszögletes ligetszépe
Santolina pinnata - Tollas cipruska
Stipa tenuissima 'Pony Tails' - Mexikói árvalányhaj 

Gaillardia aristata 'African Sunset' – Kokárdavirág

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 60-75 cm
Ültetési tőtáv: 60-90 cm
Virágzási idő: július - szeptember
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi

Felhasználási terület: szoliter, évelő virágágyak, ágyásszegély, virágos sövény, utcafront, vidéki kert, rovarbarátkert, kis gondozási igényű kert, sziklakertek, mediterrán kert, gyógynövénykert, fűszerkert, illatkert, kőfalak, rézsűk, dézsanövény, vágott virág, szárazvirág 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 60-120 cm (magas)
Virágszín: kékeslila
Virágzási idő: nyártól-őszig

Videók