Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Lavandula angustifolia 'Hidcote' (syn.: 'Hidcote Blue', 'Hidcote Purple') - Angol vagy közönséges levendula

1.990 Ft

(ejtsd: lavandula angusztifólia)

Kiszerelés: 9x9 cm-es cserépben
Közeg: tőzegtartalmú, tápdús földkeverék
Egész évben ültethető!

Talajtakarás és gyönyörű virágágyás kialakításához ebből a növényből: 5-7 tövet ültessen négyzetméterenként.

Védett tartalom
Ár: Kiszerelés: Kosárba
1.990 Ft
9*9 es
Menny.:
2.490 Ft
10,5 cm átmérőjű
Menny.:
3.290 Ft
14 cm átmérőjű
Menny.:
3.990 Ft
2 literes
Menny.:

Hasznos tudnivalók

Származás: a levendula az ajakosvirágúak családjába tartozó, Európától, Észak- és Kelet-Afrikáig, Délnyugat-Ázsiától Délkelet-Indiáig őshonos, örökzöld félcserje.

A legelterjedtebb fajok a közönséges (vagy angol, keskenylevelű, orvosi, valódi) levendula (Lavandula angustifolia), a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) és a két faj kereszteződéséből létrejött hibrid, provánszi levendula vagy lavandin (Lavandula x intermedia). Sajnos, elég sok pontatlansággal, helytelen elnevezéssel találkozunk. Gyakorta a Lavandula angustifolia-t (ami az angol levendula) franciának nevezik, míg a hibridet angolnak, tévesen.

A közönséges vagy angol levendula kisebb méretű, mint a hibrid, a virágzati szára rövidebb és nem ágazik el, virága előbb nyílik, a növény illata édesebb, finoman virágos, nem kámforos, emiatt ételekhez ideálisabb.

A ’Hidcote’ fajtát az amerikai Lawrence W. Johnston őrnagy, a híres angliai Hidcote Manor kertjének létrehozója szelektálta 1910 körül és ültette el a birtokán. Máig az egyik legismertebb és legkedveltebb fajta, ami 1993-ban az angol Királyi Kertészeti Társaság Garden Merit díját is elnyerte.

Habitus: kb. 35-40 cm magas, zömök, bokros növekedésű, kompakt, gazdagon elágazó, lekerekített formájú. Lombozatát átellenesen álló, 2-6 cm hosszú, keskeny-lándzsás, ezüstös-szürkészöld, mindkét felén szőrös, aromás illatú levelek alkotják.

Virág: június-júliusban, rövid szárakon, bőven hozza ibolyakék, 5-7 cm-es álfüzérbe tömörülő, illatos virágait, melyek szárítva is megőrzik színüket, emiatt kedvelt virágkötészeti, potpourri, kézműves termék alapanyagok.

Talajigény: középkötött, jó vízelvezetésű, száraz, meszes talaj ideális a számára.

Fényigény: nagy, napos helyre ültessük, az árnyékba, félárnyékba való telepítését kerüljük.

Vízigény: kicsi, jól tűri a szárazságot, hosszan tartó csapadékhiányos időszakban gondoskodjunk vízutánpótlásról, de a túlöntözéstől és a pangó víztől óvjuk.

Gondozás: könnyen nevelhető. A virágzást követően a virágzati szárakat metsszük ki, tavasszal pedig alakító metszést végezzünk, hogy megakadályozzuk a tövek felkopaszodását.

Társítás és elhelyezés a kertben: a levendula, mint gyógy-, fűszer- és dísznövény régóta jelen van a kertekben, hisz már a rómaiak az ételek mellett a fürdővízhez is hozzáadták. Szélesebb körben a lovagkorban terjedt el, leginkább a fűszernövények közé ültetve. Különböző valós- és vélt gyógyhatásai miatt is alkalmazták, illóolaj formájában is. A 18. sz. elején különösen „divatossá” vált potpourriként.

Napjainkban talán minden korábbi időszaknál népszerűbb nemcsak a kertekben való sokoldalúan használható volta miatt - ültethetjük szoliterként, csoportosan, évelőágyba, ágyásszegélybe, a tematikus kertek, így a természetközeli kertek elengedhetetlen növénye, amely vonzza a méheket és a lepkéket -, de mint kozmetikumok, gyógyászati készítmények, mi több szörpök, fagylaltok alapanyaga is. 

A ’Hidcote’ fajta kompakt megjelenése, élénk virágszíne - ami kontrasztot alkot a levelek halvány ezüstöszöldjével - révén számos társítás nélkülözhetetlen eleme lehet. Például egy, szinte egész évben díszítő, kellemes színöszzeállítású, változatos textúrájú kertrész kialakításához válasszuk a háttérbe a sűrűn elágazó, liláskék virágú ’Nanho Blue’ nyáriorgonát és a krémfehér, barackos árnyalatú, finoman illatos ’Anastasia’ teahibrid rózsát.

Előttük kapjon helyet az örökzöld, ezüstszürke lombú, sárga virágú hamvas cipruska, a halvány rózsaszín ’SunSeekers Blush’ kasvirág, a ’Hidcote’ levendula és a tömött, dús halmokat képező, élénk zöld levelű medveszőrcsenkesz.

Végül a szegélyrégióba telepítsünk fehér ’Graaf Reinet’ és narancsos színű 'Jewel of Desert Topaz' délvirágokat.

Társításra javasolt növényfajták:

Buddleia davidii 'Nanho Blue' – Nyáriorgona
Rosa 'Anastasia' - fehér - teahibrid rózsa
Santolina chamaecyparissus - Hamvas cipruska
Echinacea 'SunSeekers Blush' – Kasvirág
Festuca gautieri (scoparia) – Medveszőrcsenkesz
Delosperma 'Graaf Reinet' - Délvirág (fehér)
Delosperma 'Jewel of Desert Topaz' - Délvirág

Fontos tudni!

Kifejlett magasság: 35-40 cm
Ültetési tőtáv: 45-60 cm
Virágzási idő: június – július
Méhcsalogató: igen
Fényigény: nagy
Vízigény: kicsi

Felhasználási terület: szoliter, évelő virágágyak, ágyásszegély, virágos sövény, utcafront, kőfalak, rézsűk, sziklakertek, vidéki kert, rovarbarát kert, kis gondozási igényű kert, mediterrán kert, gyógynövénykert, fűszerkert, illatkert, dézsanövény, vágott virág, szárazvirág 

 

Védett tartalom

Paraméterek

Kifejlett magasság: 30-60 cm (középmagas)
Virágszín: sötét liláskék
Virágzási idő: nyáron

Videók