Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kullancs a kertben is

Megyeri Szabolcs

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása kedvezett a kullancsoknak, amik egyébként is tavasz végén, nyár elején találhatóak meg a legnagyobb számban. A veszélyes vérszívó élősködők már régóta nem csupán az erdőn, mezőn járó túrázókat fenyegetik, hanem gyakorta előfordulnak városi parkokban, és a kertekben is. Ezért a kertészkedőknek fontos tudniuk, hogy mi a teendő kullancstámadáskor.

A kullancsok népes családjából hazánkban a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) a legelterjedtebb, mely egy, a pókfélék közé tartozó rovar, ami a sűrű aljnövényzetben, fűben, levelek fonákján él, tehát a tévhitekkel ellentétben nem föntről, a fákról lepotyogva kerül az emberre.  Alulról jut a cipőkre, lábakra, hogy aztán felfele másszon, egész addig, míg a számára legmegfelelőbb bőrfelületet meg nem találja, még a fejünkig is eljuthat. A kullancscsípéssel az a fő gond, hogy nem jár fájdalommal, így nem vesszük azonnal észre az élősködőt, ráadásul a rovar a vérszívás közben a folyadék (vérsavó) egy részét visszajuttatja a testbe, így fertőzéseket terjeszthet, elsősorban a Lyme-kórt és a kullancsencephalitist, mindkettő hosszan tartó, veszélyes betegség.

Tipp: a kullancs házi kedvenceinket is támadhatja, így a kutyákat, cicákat is érdemes gyakorta átnézni, főleg, ha az eb a kerten kívül, füves, bokros területen volt futtatva

A kullancs elleni védekezés első lépése a megelőzés, vagyis a zárt lábbeli, a vastag zokni, és a bokánál gumírozott nadrág viselése, ám az öltözködési praktikák sokszor nem válnak be. Ennek ellenére, ha kertünkben dús az aljnövényzet, érdemes megfelelő cipőt, ruhát húzni. Sokféle kullancsriasztó termék is kapható (gélek, krémek, szprék), melyek általában hatékonyak, ám ezek csak bizonyos ideig hatnak, így használatukat meg kell ismételni. Ha minden óvintézkedés ellenére kullancsunk van, ne kövessük a közszájon forgó változatos kiszedési módokat (benyálazott gyufa, krémezés, tekerés), hanem egy vékony csipesszel (patikákban kaphatóak direkt erre a célra készített eszközök) a bőrhöz a lehető legközelebb megragadva az állatot, egy lassú, de határozott mozdulattal húzzuk ki. Az erőszakos módszerek károsak, mert a kullancs nyomogatása, fullasztása során annak béltartalma a testbe jut, ami fokozza a fertőzésveszélyt. Tudni kell, hogy a kullancs a bőrre kerülve csak órák eltelte után kezd neki a vérszívásnak, így az időben felfedezett élősködő eltávolítása minimalizálja a fertőzésveszélyt. Ezért kertészkedés, erdőjárás, parkbeli kutyasétáltatás után alaposan nézzük/nézessük át teljes testfelületünket, és cipőnket, ruháinkat is rázzuk ki. Különösen fontos a fűben, aljnövényzeten játszó kisebb gyermekek alapos vizsgálata!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertész válasz kertészeti tanácsok
blog comments powered by Disqus