Az oldalon cookie-kat használunk, megjelenítésük engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra. Elfogadom
Termékek Menü
0

Közönséges jezsámen ültetése

Megyeri Szabolcs
2014-06-02 14:35:40

A közönséges jezsámen (Philadelphus coronarius) a múlt században volt igazán elterjedt és divatos kerti cserje, de manapság újra egyre inkább trendivé válik. Kiválóan alkalmas kerítés melletti sövényként, utcai díszként, vagy szoliternövényként.

A sövénynek való jezsámen ültetése nagyon hasonló a többi cserjeféléhez, a művelet kevés előkészületet igényel, maga a telepítés pedig akár egy délután alatt elvégezhető, akár hosszabb 10-20 méteres jezsámen sövény esetében is. Mint sövényültetésnél általában mindig, ebben az esetben is jó ötlet egy megfelelő mélységű és szélességű (például 60x60 centiméter), és kívánt hosszúságú ültető árkot kialakítani, mert így könnyebb lesz szép sorban elhelyezni a töveket.

A gödör aljára helyezzünk szervestrágyát és/vagy komposztot, majd erre vékony földréteget halmozzunk, hogy az ületetendő növény gyökere ne érintkezzen közvetlenül a tápanyaggal. A szabadgyökerű vagy konténeres jezsámen töveket úgy helyezzük a földbe, hogy ugyanolyan magasságban legyenek, ahogy a konténerben, vagy a faiskolában voltak. A friss ültetést alaposan locsoljuk be, és az első feladatokkal készen is vagyunk. Hasonlóan járjunk el akkor is, ha nem sövényként, hanem szoliternövényként telepítjük a jezsáment, de ebben az esetben egy nagyjából 60x60x60 centiméteres ültetőgödröt készítsünk a növénynek.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje