Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Közeleg a nyár, ezek a kertészeti teendők várnak Önre!

Nemrég még alig vártuk, hogy végre egy kicsit magasabbra kússzon a hőmérő higanyszála, most pedig már azon kapjuk magunkat, hogy minden nappal közelebb kerülünk a nyárhoz. Hiszen ahogy elröppent a március, úgy telik majd el az április és a május, így érdemes lélekben már felkészülni arra, mi minden vár ránk a kertben az elkövetkezendő időszakban.

Számos olyan teendő van, amelyeket még most kell elvégeznie ahhoz, hogy a legmelegebb évszak beköszöntével gyönyörű legyen a virágoskert, gazdagon teremjen a veteményes és roskadozzanak a fák a gyümölcsöktől. Jól hangzik, nem igaz? Akkor ha még nem fogott hozzá, itt az ideje a nyári sikerek előkészítésének a birtokon!

A tökéletes kert fogalma mindenki számára mást jelent, azonban ha szeretné, hogy tényleg olyan legyen a birtoka, amilyennek azt elképzelte, akkor mindenképpen szükséges terveket készíteni. Írja össze, milyen növényeket ültetne szívesen, mérje fel azok igényeit és gondozza ezeknek megfelelően. Biztos vagyok abban, hogy nyárra egy igazán csodálatos kert tulajdonosa lehet majd.

Ha gyönyörű virágokra vágyik

Nincs szebb egy színes, illatos virágoskertnél, amelyben nap mint nap gyönyörködhet. Ahhoz, hogy nyáron is ez a lelket melengető látvány fogadja a birtokán, akkor már tavasszal is lesznek feladatai.

Kezdjük az alapoknál! Alapvetően fontos tudnia azt, hogy konténeres növények esetén a virágok ültetésére a téli fagyok kivételével bármikor lehetősége nyílik, így tavasszal, nyáron vagy ősszel is ültethet. Viszont amennyiben szeretne mielőbb gyönyörködni a színes és illatos kertlakókban, akkor érdemes már tavasszal megálmodni a virágágyásokat.

Fontos, hogy először is válassza ki az ideális helyszínt az egyes virágok igényei alapján, majd készítse elő a terepet! Lazítsa fel a talajt, használjon virágföldet és trágyát, hogy az ültetett növények jól érezzék magukat az új helyükön. Amennyiben nem évelő virágokat szeretne, azok ültetéséről is most érdemes gondolkozni.

Persze a nyár sem a tétlenségről szól majd, bár tény, hogy ekkor már gyönyörködhet majd a kertjében levő szebbnél szebb virágokban.

A gyomok eltávolításáról és a megfelelő mértékű öntözésről azonban időről-időre lényeges gondoskodnia. Ha még nincs elképzelése arról, milyen fajta virágokat ültetne a kertjébe, akkor érdemes szétnéznie online kertészetem virtuális polcain, ahol az adott növény igényeivel kapcsolatban is olvashat.

Kattintson ide, és válogasson a szebbnél-szebb virágos dísznövényeim között.

Ha gazdag veteményesről álmodik

Amennyiben eldöntötte, hogy szeretne saját zöldségeket termeszteni a kertjében, akkor alapvetően két lehetősége van. Az egyik a magok elvetése, amelyhez az ideális időszak a március eleje.

Akkor sem kell aggódnia, ha már lecsúszott erről, ugyanis a palántázás ideje még csak most jött el. Ehhez először alaposan meg kell tisztítani a kiszemelt területet, valamint ásóra is szüksége lesz ennél a műveletnél. Ha fellazította a talajt, ültesse el a palántákat megfelelő távolságra úgy, hogy a földlabda ne kerüljön se túl alacsonyra, se pedig túl magasra.

Természetesen a rendszeres öntözésről se feledkezzen meg! A munkája első eredményét pedig már néhány hét múlva látni fogja, ugyanis elkezdenek cseperedni a növényei, amelyekről nyáron már szüretelhet is. Az pedig, hogy mit készít a finomságokból, csak Önön múlik!

Azonban nyáron sem hagyhatja magára teljesen a termőre forduló veteményest, ugyanis a gyomok eltávolításáról és az öntözésről ebben az időszakban is gondoskodni kell.

Kertészetemnek ebben a menüpontjában azokat a növényeket gyűjtöttem össze Önnek, melyekkel benépesítheti kiskertjét, konyhakertjét, veteményesét!

Ha gyümölcsöket látna szívesen

A gyümölcsfák nevelése bár valamivel összetettebb, mint például az átlagos díszfák gondozása, noha egyáltalán nem nehéz feladat, így kezdők is bátran belevághatnak a gyümölcsnevelésbe. Amennyiben még nincs gyümölcsfa a kertjében, de szeretne ültetni, akkor a csemete választásnál mindig vegye figyelembe az adott faj és fajta igényeit, amin belül fontos például a talaj – a napfény – valamint a vízigény is.

Lényeges emellett a bizonyos időközönként esedékes permetezés, valamint a megfelelő precizitással elvégzett metszés is. Ne feledje: Ha konténeres kiszerelésű fát választ, azt gyakorlatilag az év bármely napján elültetheti. Online kertészetemben a gyümölcsfa csemeték roppant széles választékából szemezgethet, így akár a cseresznye, a barack, vagy éppen a meggy a kedvence, biztosan megtalálja, a kínálatban az összes közkedvelt gyümölcsféle szerepel.

Higgye el, bármelyik fajtára is esik a választása, garantálnak esztétikus megjelenéssel és zamatos gyümölcsökkel hálája majd meg a törődést Önnek.

Íme a széles gyümölcsfa kínálatom, melyben a csemeték csak arra várnak, hogy az Ön kertjében érleljék terméseiket. 

Foglaljuk tehát össze, milyen teendők várnak ránk nyáron!

Ahogy fentebb is láthatta, a munka oroszlánrésze tulajdonképpen a tavaszi időszakban vár ránk, azonban fontos tudnia, hogy amellett, hogy nyáron már élvezheti a kert nyújtotta örömöket színes évelők, gazdag veteményesek és ínycsiklandó gyümölcsök formájában, vannak ekkor is lényeges feladatok a kertbarát számára. Ilyen a rendszeres gyomlálás, valamint az időjárástól függően az ideális mértékű öntözés is.

Emellett persze a rendszeres fűnyírás is igen központi nyári teendő, hiszen így megőrizhető a birtok esztétikuma, ráadásul a talajnak is kedvezhet ezáltal. A betakarításról sem szabad megfeledkezni, hiszen ekkor érik a legtöbb zöldség és gyümölcs.

Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy mi mindent szeretne készíteni ezekből, hiszen felhasználhatja őket frissen, elteheti befőttként, készíthet belőle lekvárt vagy savanyúságot, esetleg szörpöt vagy gyümölcslevet is álmodhat belőlük.

Amennyiben Ön is kedvet kapott egy hasonlóan gazdag kert megálmodásához és megvalósításához, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: kertészeti tanácsok