Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

A körte növényvédelmi stratégiája

Az alma után a körte a legfontosabb termesztésben lévő, almatermésű gyümölcsünk. Mivel sok helyen, nagy felületen foglalkoznak a gyümölcs előállításával, ezért a károsítók nagyszámú megjelenésével számolni kell. Korábbi bejegyzésemben megmutattam, hogy milyen támadások érhetik körtefáját, ebben a mostani cikkemben pedig bemutatom a károsítók elleni védekezési lehetőségeket.

A körte legfontosabb betegségei elleni védekezési lehetőségek

1. Almatermésűek tűzelhalásos betegsége – Erwinia amylovora

Védekezés: A rügypattanást megelőző rezes lemosó permetezés létfontosságú beavatkozás a körte gombás és baktériumos betegségeinek megelőzésére. A tűzelhalással megfertőzött feketedő vesszőket el kell távolítani. A metszést nem elég a megfeketedés határáig visszavágni, ugyanis a baktérium előrébb jár a fa szállítószöveteiben, mint ahogyan azt mi kívülről látjuk. A metszések után mindenképpen kezeljük le sebkezelővel a metszési felületet, illetve fertőtlenítsük a vágó eszközt, nehogy átvigyük a baktériumot más növényekre is.

2. A körte ventúriás varasodása – Venturia pyrina

Védekezés: Mivel a kórokozó képes a fertőzött vesszőkön is áttelelni, ezért itt még nagyobb jelentősége van a rügypattanás előtti, rezes lemosó permetezésnek! Ügyeljünk rá, hogy a permetlé kijuttatása során nagyban fedjük le a fás részeket. A kezelések időpontja és a felhasználható szerek megegyeznek az almánál leírtakkal. Természetesen ennél a betegségnél is elengedhetetlen az elsődleges forrást jelentő, lehullott levelek és termések összegyűjtése és megsemmisítése.

3. A körte mikoszferellás levélfoltossága – Mycosphaerella sentina

Védekezés: A kórokozó a lehullott levelekkel telel át a talajban, éppen ezért a lombhullást követő lomb összeseprése és megsemmisítése fontos növényvédelmi feladat. Emellett kémiai úton is védekezhetünk, mely védekezés a ventúriás varasodásnál leírtak szerint történhet.

4. A körte monilíniás betegsége – Monilinia fructigena, Monilinia fructicola

Védekezés: A rendszeres metszés, valamint a gyümölcsmúmiák fáról való eltávolítása a legjobb módszer a betegség továbbterjedésének megakadályozásában.

5. Körterozsda – Gymnosporangium sabinae

Védekezés: Elsősorban ügyeljünk rá, hogy a fent említett 2 növényfaj ne kerüljön egymás szomszédságába. Ha mégis egymás mellé kerültek a növények, akkor sem kell pánikba esni. A boróka beteg ágrészeit távolítsuk el, a körténél pedig elég, ha bízunk a ventúriás varasodás ellen kijuttatott készítményekben, ugyanis azok megfelelően gyérítik a rozsdagomba képleteit is.

A körte legfontosabb kártevői elleni védekezési lehetőségek

1. Gyümölcsmolyok: almamoly, körtemoly – Cydia pomonella, Cydia pyrivora

Védekezés: Mindkét faj ellen szexferomon-csapdás előrejelzés alapján, lárvakeléskor ajánlott védekezni. Az acetamiprid hatóanyagú III. forgalmi kategóriás szerek jó megoldást nyújtanak a két gyümölcsmoly ellen.

2. Körte-levélbolhák:
Füstösszárnyú körtelevélbolha, közönséges körtelevélbolha, nagy körtelevélbolha – Psylla pyri, Psylla pyricola, Psylla pyrisuga

Védekezés: A levélbolhák legtöbbször a növényvédőszerekkel túlkezelt és tápanyagokkal túlságosan ellátott ültetvényeken okoznak kárt. Ne adjunk növényeinknek feleslegesen – főként nitrogén túlsúlyos – műtrágyát, lombtrágyát. A rendszeres fenntartó metszésekkel nem csak egy szép körtefát alakítunk ki, de elérjük vele, hogy minél kevesebb kártevő (köztük a levélbolhák) szaporodjon el rajta. A nyugalmi időszakban, a gombás és baktériumos betegségek elleni lemosó permetezés mellett a levélbolhák áttelelő alakjai ellen is védekezhetünk.

A paraffinolajat és rezet tartalmazó lemosó készítmények két legyet ütnek egy csapásra, így használatuk mindenképp javallott. A lárvakelést megelőzően - tavasszal - a spirodiklofen hatóanyagú Envidor nevű készítmény ajánlatos a levélbolhák ellen. A készítmény kifejezetten veszélyes a méhekre, ezért virágzáskor tilos használni ezt a szert!

3. Körte csipkéspoloska – Stephanitis pyri

Védekezés: A többi rovarkárosító ellen alkalmazott tél végi lemosó permetezés a körte csipkéspoloska ellen is eredményesen használható. Ügyeljünk rá, hogy a fa törzsén belül a kéregrepedésekbe is jusson a szerből, ugyanis itt telel át a legtöbb kártevő.

4. Poloskaszagú körtedarázs – Hoplocampa brevis

Védekezés: A szilvamolynál leírtak alapján, a fehér ragacslapok kihelyezése itt is jól szemlélteti a rovar jelenlétét. Minél több ragacslapot helyezünk ki, annál jobban tudjuk mérsékelni a poloskaszagú körtedarázs kártételének mértékét.

5. Piros körte- pajzstetű – Epidiaspis leperii

Védekezés: A pajzstetvek áttelelő alakjainak elpusztításában nagy szerepe van a tél végi, paraffinolajos lemosó permetezésnek. Emellett a májusban rajzó hímek, illetve a júniusban rajzó lárvák ellen védekezhetünk. Előbbi esetében kontakt, utóbbinál felszívódó szerekkel.

Remélem Ön is hasznosnak vélte a körte legfontosabb betegségei és kártevői ellen felhasználható védekezési lehetőségeket bemutató cikkemet!

Ha szeretné, hogy a körtét kedvelő ismerősei is kellőképpen tájékozottak legyenek a károsítókat illetően, kérem ossza meg velük ezt a cikket!

Életerős, egészséges körtefa csemeték kaphatók itt

Olvassa el további cikkeimet is a Blogomban

Tartalomhoz tartozó címkék: körtefa növényvédelem