Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Konyhakert az utcafronton

Megyeri Szabolcs
2013. 08. 06. 00:00:00

Egy kínai család költözött pár évvel ezelőtt ebbe a házba, és szinte azonnal minden rendelkezésükre álló területen elkezdtek élelmiszert termelni. Mivel egy csendes mellékutcában élnek, így még az utcafrontot is termőre fordították. A gondolat persze annak idején nálunk is megtalálható volt, gondoljunk csak az országutak menti Eperfákra ( Morus alba), vagy a termő gyümölcsfákkal beültetett (Pl: Szilva, Cseresznye, Alma) alföldi városokra (Pl: Szarvas, Kecskémét környéke). A kisebb községekben a mai napig ültetnek Tököt, Kukoricát, más egyszerűen tartható és nevelhető növényt. Jelen példánknál jól látszik, hogy a faj választást itt hozzáigazították a városi környezethez, vagyis olyan növényeket ültettek amelyeket nem érdemes, nincs miért ellopni. 

Korábban is volt már szó a különböző távol keleti kultúrákból érkezők hazai kertészkedési szokásairól. A hasznos tapasztalat szerintem számunkra az, hogy igenis van értelme - még ha csak pár négyzetméter felületünk is van - élelmiszert termelnünk a lakóhelyünk körül, és érdemes kihasználnunk a parlagon levő kert részleteinket. Akárhogyan is, sokunk a hazánkba települteknek az utcafrontja, kertje mellé állna, azt hiszem szemlesütve feszengene, ha arról lenne szó: akkor most lássuk az Ő kertjét, utcafrontját.

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: utcafronti növények ültetése