Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Konténeres gyümölcsfák ültetése

Nincsen kert gyümölcsfa nélkül, hiszen lehet bármilyen szép egy dísznövény, a csodás külalak sosem fog tudni versenyezni egy ízletes terméssel, például almával, körtével, vagy szilvával. Természetesen nem azt javaslom, hogy mindenki a haszonnövény termesztést célozza a kertépítéskor, ugyanakkor egy-két gyümölcstermő egészen biztosan új arculatot, új funkciókat adhat kertjének, arról nem is beszélve, hogy a gyümölcsfa gondozással munkája eredményét kézzelfoghatóvá, elfogyaszthatóvá teszi!

Több megoldás is kínálkozik az Ön számára, ha szeretne kertjében gyümölcsfákat tudni. Alapvetően két formában szerezhet be gyümölcsfa csemetéket kertészetekből, piacokról.
Szabadgyökerű gyümölcsfa csemeték esetében, a nevéből is adódóan szabadon vannak a növény gyökerei. Konténeres, vagy földlabdás növényeknél a gyökérzet nem szabadon áll, hanem előnevelt állapotban, egy megfelelő méretű edényben, földbe ültetve, begyökerezve vár a sorára.
Előbbinek előnye, hogy kedvezőbb áron kapható, ám mivel a gyökerek szabadon vannak, ezért nagyobb a rizikó, hogy nem tud megfelelően fejlődni, vagy egyáltalán nem gyökerezik meg. A konténeres/előnevelt növények esetében magasabb árról beszélhetünk, cserébe közel 100%-os biztonsággal megmarad a növény kiültetés után.

Mielőtt elkezdené egyáltalán az ültetést, a következő tanácsokat adnám: 

  • mérje fel a saját igényeit (nem mindegy, hogy diót ropogtatna, vagy almát nassolna szívesebben)
  • mérje fel kertje adottságait (nem mindegy, hogy árnyékolt vagy napos, kicsi vagy nagy kertje van például)
  • rendelje meg a minden szempontból megfelelő gyümölcsfát kertészetemből!

Az őszi ültetési szezonban tehát sokan döntenek gyümölcsfa telepítése mellett, azonban talán nem mindenki tudja, mik a szakszerű gyümölcsfa ültetés lépései. Amennyiben Ön is még csak most ismerkedik a faültetés gyakorlati oldalával, bizonyára hasznosnak találja az alábbi pontokba szedett leírást!

Konténeres gyümölcsfa csemete ültetése

1. Előkészületek

Ültetés előtt két fő feladata lesz, az első a talaj előkészítése, a második az ültetőgödör kialakítása. A kiszemelt területet mélyrehatóan ássa fel, alaposan gyomtalanítsa, szükség esetén talajfertőtlenítést végezzen. Az ültetőgödör egy egyszerű mélyedés, melynek nem kell túl nagynak lennie, általában elég a növény földlabdájának másfél-kétszerese. A gödör alját tápanyaggal (komposzt, istállótrágya) béleljük ki, majd ezt vékony földréteggel fedjük be.

2. Ültetés, behelyezés

A konténeres gyümölcsfa földlabdáját tegye szabaddá, majd óvatosan helyezze be az előkészített helyére. Nagyon fontos, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talaj felszínével. Kérjen meg egy segítőt, hogy a fát a törzsénél fogva a megfelelő magasságban tartsa, míg Ön lassan visszahelyezi a kitermelt földet a gödörbe. Érdemes a folyamat közben egy-két alkalommal lábbal, taposással óvatosan tömöríteni a talajt, hogy a fa ne süllyedjen meg később a laza közegben.


Ebben a videóban meg is nézheti, hogy mi az ültetés menete

3. Beöntözés, támasztékozás

Az ültetés végeztével, már csak egy alapos beöntözés van hátra, amit a következő napokban pár alkalommal ismételjen meg, főképp, ha az időjárás éppen szárazabb. Gyakori félelem, hogy a frissen ültetett csenevész kis fa kidől, de ettől nem igazán kell tartani. Karózni, támasztékozni csak akkor kell, ha teljesen csupasz, koronázat nélküli fát ültetünk. Fontos, hogy karózáskor ne vékony madzagot használjunk, mert az megvághatja a törzset, jobb választása széles, puha pamutszalag például.

Amennyiben ültetnivaló gyümölcsfát keres, IDE kattintva böngészheti át kertészetem kínálatát!

Beültetett gyümölcsfa csemete

Mikor ültessek?

A konténeres, földlabdás facsemeték elvileg a fagyos, hideg téli hetek kivételével bármikor ültethetőek, de a növény számára az őszi hónapok a legideálisabbak, így ugyanis zavartalanul begyökerezhetnek még a tél beállta előtt, a tavaszt pedig már életerős, virágzásra, termésre kész növendékként kezdhetik meg!

Milyen gyümölcsfát ültessek?

Online kertészetemben kényelmesen megtekintheti a választékot, mely a teljes gyümölcstermő palettát lefedi, így Ön akár hagyományos hazai gyümölcsfát, például szilvát, almát, körtét, diót keres, akár valamilyen egzotikus, izgalmas gyümölcsöt, például mirtuszdiótindián banánt, fügét, vagy éppen kivit szeretne, biztosan megtalálja kedvencét! Az interneten keresztüli rendelésnek számos előnye van, nem köti Önt a nyitvatartási idő, megfontoltabb döntést hozhat, és minden terméknél rövid, informatív leírást olvashat, mely segíti Önt a szakszerű választásban. A kiválasztott növényeket rövid határidővel, az egész ország területén kiszállítom egészen az Ön kertkapujáig!

Meseszép almafák

Hasznosnak találta cikkemet? Amennyiben igen, kérem nyomjon egy Tetsziket.

További kertészeti bejegyzéseimet ITT találja

Tartalomhoz tartozó címkék: gyümölcsfa