A Konténeres almák metszéséhez néhány tipp
Az alma metszésének alaptétele, hogy a termőnyársak és az egy éves vesszők aránya határozza meg a zöld lombfelület méretét és a termések számát. Így ezek aránya kiemelt fontosságú. Lássuk minek mi is a következménye:
- A túlzott méretű lombkorona gondot okozta gondok.
- Árnyékolja a termést, így gátolva abban a megfelelő íz és zamatanyagok kialakulását.
- Zárttá teszi a koronát így akadályozva a légáramlatokat, ez pedig gombás és baktériumos megbetegedések kialakulását segíti.
- A termőnyársak száma határozza meg a termés mennyiségét. Annál több lesz a termés, minél több termőnyársat hagyunk. Ennek negatív hatása, hogy kevesebb energiát tud a fa egy adott termésre fordítani, így pedig csökken a termések átlagos cukor és savtartalma.
- A Konténeres alma metszésének fontos eleme továbbá a lombkorona szerkezetének megfelelő kialakítása. Az alma egyik legkedvezőbb korona formája kiskerti körülmények között a váza koronaforma. Ebben az esetben a vázágaink a függőlegeshez képest körülbelül 45° szögben állnak. Ennek kialakítása egyszerű és gondozása sem igényel komolyabb szaktudást.
- A fenntartó metszés lépései:
- Távolítsuk el az elhalt és sérült ágakat, gallyakat
- Távolítsuk el a keresztbe, a lombkorona belseje felé növő ágakat.
- Távolítsunk el minden a vázágak belsejében növő vízhajtást, valamint a külső ágakon lévő 1. éves hajtásokból is legerősebb és legjobb pozícióban növőket hagyjuk meg. A meghagyott gallyakat 4-6 rügyre metsszük vissza.
- Szelektáljuk ki a termőnyársak közül a sérült és, vagy betegeket, valamint azokat, amelyek a korona belső felében találhatóak.