Hasznos tudnivalók
A Kombinált gyümölcsfa: Althann ringló+ Redhaven + Magyar kajszi + Cacanska Lepotica főbb jellemző
A kombinált gyümölcsfák esetében két vagy több gyümölcsfa kerül ráoltásra egy törzsre, így egy fáról többféle gyümölcsöt takaríthatunk be, ezzel helyet spórolva és a betakarítás idejét elnyújtva szinte egész nyáron át szedhetők.
Ez a gyümölcsfa az ’Althann ringló’ és a ’Cacanska Lepotika’ szilva fajták, a ’Redhaven’ őszibarack és a ’Magyar kajszi’ kajszibarack kombinációjából áll.
’Althann ringló’ szilva ’Cacanska Lepotika’ szilva ’Redhaven’ őszibarack ’Magyar kajszi’ kajszibarack Talajigény: Jó víz- és levegőgazdálkodású, humuszban- és tápanyagban gazdag, középkötött talaj ideális a számára, de talaj iránt nem támaszt nagy igényeket. Gazdag termést megfelelően előkészített talajban fog nevelni.
Fény- és hőigény: Nagy fényigényű növény, enyhe árnyékolást elvisel, de ez a termésmennyiséget kedvezőtlenül befolyásolja.
Vízigény: Közepes vízigényű növény. Az egyre jellemzőbb hosszú, aszályos időszakok miatt a rendszeres öntözése szükséges.
Ültetési idő: Szabadgyökerű gyümölcsfa március-április, valamint október-november. Konténeres gyümölcsfa márciustól novemberig vagy fagymentes időben akár télen is.
Gondozás: Téli lemosó permetezésre van szüksége, mely rügyfakadás előtt, száraz időben január-februárban történik, esetleg március elején. Az őszi lemosó permetezés ideje hasonló körülmények között november – december.
A nyár eleji rovarölő lemosó permetezést meghálálja. Amennyiben kártevő vagy kórokozó ütné fel a fejét, úgy növényvédőszeres kezelés alkalmazható betegség specifikusan áprilistól-júliusig.
A többszörösen oltott fák metszése nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis az egyes fajták növekedési erélye eltérhet, a metszés során az erősen növő fajtákat metsszük csak erőteljesebben, a gyengébb növekedésűeket, pedig nem vagy csak kis mértékben.
A metszés során törekedjünk a szellős koronaforma kialakítására, úgy, hogy közben az egyes fajták lombfelülete közel azonos legyen.
Fontos tudni:
Védett tartalom
Gyümölcse kissé lapított gömb alakú, felülete erősen hamvas sárga, enyhén rózsaszínes fedőszínnel. A gyümölcshús narancssárga, magvaváló, nagyon leves, édes, enyhén savanykás, de a cukor-sav arány igencsak harmonikus.
Gyümölcsei középnagyok, alakjuk tojásdad, kissé megnyúlt és lekerekített. A terméshéj vékony, lila, hamvas és tetszetős. A terméshús zöldessárga, kemény, lédús, kifejezetten ízletes. A cukor-sav aránya harmonikus. Magvaváló fajta. Húsa kemény, ezért jól tárolható és szállítható.
A gyümölcs közepes méretű, súlya 120-140 gramm között változik. Formáját tekintve kissé aszimmetrikus, oldalról enyhén lapított gömb alakú. A héj közepesen molyhos, a sárga alapszínt majdnem teljesen sötétvörös fedőszín takarja. A gyümölcshús élénksárga színű, magvaváló, a mag körül vörös.
A gyümölcs nagy vagy középnagy méretű, tompa kúp alakú. A héj színe világos sárgából fokozatosan vált narancssárgára, melyet kárminpiros behintés is díszít. A gyümölcshús félkemény, közepesen rostos, de ennek ellenére lédús. Ízvilágát tekintve édes, enyhe savas érzettel.
Kifejlett magasság: kb. 2,5-3,5 m
Sor- és tőtávolság: 3,5-4 m
Termésérés: Augusztus elejétől – Szeptember elejéig
Vízigény: Közepes
Fény- és hőigény: Közepes
Termés felhasználhatósága: friss fogyasztás, feldolgozás