Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kivit a kertekbe!

Megyeri Szabolcs

A kivi sajnos nem futott be olyan karriert, mint például a banán vagy a narancs, pedig azokhoz hasonlóan ízletes és egészséges gyümölcs. Talán az is oka a mellőzöttségnek, hogy a kivivel kapcsolatban sok a félreértés és a tévhit, ezért most ezeket a helytelen információkat megpróbálom kibogozni.

Sokan azért nem vágnak bele a kerti kivitermesztésbe, mert úgy gondolják, hogy a kivi déligyümölcs, ami a mi klímánkon nehezen él meg. Ez nem igaz, a kivi nem délről, hanem Kínából származik, a honi éghajlatot remekül bírja, sőt fagyállósága jobb, mint egyes népszerű gyümölcsfáké. Gyakori eset az is, hogy a vállalkozó kedvű kertbarát kudarcot vall a növénnyel, kivije nem terem, így feladja a próbálkozást. Ennek fő oka, hogy nálunk a kivi termesztésének nincs kialakult gyakorlata, és szakirodalma sem, ráadásul a kertészetekben is sokszor téves információkat kapnak az érdeklődők. Sokszor önbeporzós fajtát kínálnak az árudák, holott az ilyen kivi roppant ritka, és a gyümölcse is kicsi, terméshozama pedig alacsony. Valójában a kivi kétlaki növény, azaz külön egyeden fejlődnek a porzós és a nőivarú virágok. Elvileg bármely porzós fajta megfelelő bármelyik termőfajta beporzásához, amennyiben a nőivarúval azonos időben virágzik. Így kivi vásárlásakor feltétlenül porzó és termő egyedet is vásároljunk, ha pedig már saját példányunk, ami nem terem, állapítsuk meg a nemét, és szerezzünk be neki „párt”.

Tipp: kivi vásárlásakor a címkéken a „Hayward”(termő) és a”Tomuri”(porzó) neveket keressük. Az önbeporzó kivi ígéretével legyünk szkeptikusak!

A kivi tavasszal, és késő ősszel, tehát még akár most is ültethető, amennyiben a megfelelő nemű,egészséges, jó minőségű töveket beszereztük. Talajigénye átlagos, csak a túl meszes, és a pangóvizes közeget nem tolerálja. Félárnyékos helyre telepíthetjük, a töveket egymástól legalább két méter távolságra elhelyezve. Őszi ültetéskor a növény zsenge törzsét arasznyi kupacolással óvhatjuk a talajmenti fagyoktól, valamint szervestrágya kihelyezésével indíthatjuk el a növekedést. A kivi tavasszal támrendszert fog igényelni, a tél elmúltával a szárat egy életerős rügy fölött, nagyjából másfél arasznyi magasságban vissza kell metszeni, és egy magas karó segítségével törzset kell belőle nevelni. Ezen kívül a kivi metszése csupán ritkításból, hajtásválogatásból áll, nem szabad például a szőlőnél megszokott metszési eljárásokat alkalmazni. Azt ajánlom, bárki bátran próbálkozzon ennek az egzotikus és dekoratív gyümölcsnek a termesztésével, de mindenképpen szakszerűen kell eljárni, különben nem lesz részünk sikerélményben.

Tartalomhoz tartozó címkék: kivi