Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kinek épül-szépül az Erzsébet tér?

Megyeri Szabolcs
2013. 11. 18. 09:36:32

Amennyiben a Városliget (esetleg a Margitsziget) a főváros zöld tüdeje, akkor az Erzsébet tér bizonyára Budapest lüktető szíve, aki látta már a jó időben, nyáron itt hömpölygő tömeget, a piknikező fiatalokat, és a pezsgő éjszakai életet, nyilván nem kételkedik ebben az állításban. Ez a szív azonban sajnos az elmúlt években betegeskedett, mert a park állapota rendkívül leromlottá vált, a gyepes felület idénre gyakorlatilag eltűnt, a köztéri bútorok elhasználódtak, a díszmedence elhagyottá és koszossá vált, a kezdő hasonlathoz visszatérve a szív műszívvé vált, lelketlen gépezetté, mely elsősorban a mindenféle belvárosi minifesztiválok és termékbemutatók eszköze, tere lett. A problémát nyilvánvalóan az illetékesek is észlelték, mert most ősszel átfogó felújítási munkálatok kezdődtek az Erzsébet téren, melyek nagyobbrészt a földalatti rendezvényközpontot érintik, de a két és fél milliárdos költségvetésből félmilliárd (pontosabban 400 millió forint +áfa) a felszíni tereprendezésre, parkosításra is jut. A szándék komolyságát bizonyítja, hogy külön kormányrendelet nyilvánította kiemelt jelentőségű üggyé a tér rekonstrukcióját, így az ehhez kapcsolódó közigazgatási eljárások felgyorsulhatnak, ráadásul az eddigi zavaros tulajdonjogi kérdések is megoldásra kerültek, a márciusi átadás elvileg biztosított. Az Akvárium klub kibővítéséről egészen részletes hírek olvashatóak, a fejlesztések fókuszában a közösségi és kulturális élet fejlesztése, valamint a nagycsaládosok támogatása áll, ám magát a parkot illetően kevés a részlet.

WP_001866.jpg

A paraván mögött zajlanak a munkálatok

A felszíni résszel kapcsolatban a hírek szerint a gördeszkások által leamortizált betonelemek, a burkolatok, és az utcabútorok cseréje, valamint a zöldfelület megújítása várható, kiszélesedik a központi sétány az egykori buszpályaudvar épülete mentén, és érdekes passzus a sajtóanyagokban a tér állandó őrzésének ígérete. Ezek alapján felmerül a kérdés, hogy vajon mi lesz az alapkoncepció, tehát kikapcsolódásra, bulizásra alkalmas pihenőpark létesül majd, vagy inkább reprezentatív és látványos díszpark létesül, ami véget vet a tér nyári fesztivál jellegének. Bármelyik változat lesz a nyerő, remélhetőleg a kivitelezők célzatosan rekonstruálják a teret, eddig ugyanis az volt az egyik fő probléma, hogy az alapvetően díszparki jellegű Erzsébet tér rosszul tűrte a spontán funkcióváltást, a díszburkolatok nem bírták a tömeget, az intenzív használatba vett gyepfelület pedig nem állt megfelelő karbantartás alatt. A munkálatok jelenlegi állása alapján nem lehet eldönteni még, hogy mi lesz a fő csapásirány, az viszont látszik, hogy az alapoktól építik újra a népszerű parkot, és ez mindenképp bizakodásra ad okot.

Újdonság! A képre kattintva fotógaléria nyílik!

Hogy ne csak a felújításról essen szó, a tér hátsó részét is megnéztem, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a nyáron - az óriáskerékkel - kipusztított gyepet pótolták, pedig ebben nem igazán reménykedtem. A térnek ez az oldala már jó ideje sokkal rendezettebb képet mutat, a díszágyások nyáron is gondozottak, sőt, igen szépek voltak, most őszre ki lettek ürítve, de a területet megfelelő állapotban hagyták. Ha ez a gondozottság jellemzi majd a felújított térrészt is, akkor a város visszakaphatja az élő, zöld szívét. 

WP_001871.jpg

WP_001872.jpg

Szépen rendezett ágyások várják a tavaszi ültetést

WP_001874.jpg

WP_001875.jpg

Messzebről és közelebbről is látszik a gyep pótlása

WP_001873.jpg

A tér Duna felőli oldala évek óta harmonikusabb képet mutat

A fotók a szerző képei.

 

< < Vissza

Tartalomhoz tartozó címkék: blog
blog comments powered by Disqus