Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ki a földből!

Megyeri Szabolcs

 

Ha eljön a tanév vége, akkor tudhatjuk, a tavaszi hagymásokat is érdemes kiszedni a földből. A már elszáradt szárakat levágjuk, megtisztítjuk a hagymákat és a gumókat, majd egy szellős hűvös helyen tároljuk őket egészen szeptemberig.

Kertbarátok kedvenc és örök vita témája, vajon ez a művelet tényleg szükséges-e, vagy egyáltalán megéri-e? Erre a kérdésre is megpróbálok választ adni, de előbb lássuk a hagymások szakszerű kezelését a kiindulástól kezdve!

 

A hagymás virágok a dísznövény paletta legkedveltebb virágai közé tartoznak. Jellemzően nem csupán szépségükkel veszik le a lábukról a kertbarátokat, hanem egyszerű gondozhatóságukkal, könnyű tarthatóságukkal, és roppant változatos formai, színbeli megjelenésükkel is hódítanak!

A hagymások változatosságához tartozik, hogy kaphatóak őszi és tavaszi ültetésű fajok is, így az év több szakaszában is díszítheti a kertet, a balkont hagymás virág, azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy mikor melyiket ülteti el!

Az ősszel ültethető hagymások az ismertebbek, általánosabbak. Ezek ültetési ideje az ősz, szokás mondani, hogy az iskolakezdéssel egy időben nyílik meg a hagymások szezonja is, és egészen az október végi hetekig lehet ezeket a virághagymákat kiültetni.

Az őszi telepítés azért fontos, mert így ezek a virágok megkapják azt az úgynevezett hideghatást, ami a tavaszi virágzásukhoz feltétlen szükséges! Aki ezt a műveletet ősszel elmulasztja, tavasszal ezekkel a hagymákkal már nem fogja tudni pótolni.

A tavasszal kiültethető hagymások köre sem szűk, de ezek a növények kevésbé ismertek, de egyre divatosabbak! Ezek a hagymások a tavaszi hetekben kerülhetnek a földbe, virágzásuk pedig tavasszal, vagy a nyár első felében esedékes.

Az őszi telepítésű hagymások gumóit jellemzően fel szokták szedni a kertészkedők, mégpedig azért, mert a megfelelő műveletek elvégzésével ezek a hagymák a következő évben is felhasználhatók lesznek, akár 4-5 éven keresztül is újra kiültethetők újra és újra!

 

A hagymások ültetésének menete

 

Mint minden ültetés, a hagymások telepítése is igényel némi előkészületet. Az első teendő az ágyás helyének kijelölése, ez fontos, mert tavasszal a virágok a napos, meleg körülményeket fogják kedvelni, így ilyen területet válasszon! Ha ez megvan, jöhet egy alapos gyommentesítés, és egy mély, átforgató, talajlazító ásás.

Érdemes megvizsgálni a földet, amennyiben túl agyagos, nyirkos, egy kis homok hozzákeverésével teheti azt ideálisabbá, a túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Van, aki arra esküszik, hogy kevés komposzt földbe keverése felbecsülhetetlen segítség a lélegzetelállító végeredményhez. A hagymák ugyan el vannak látva tápanyaggal és nedvességtartalékkal, de egy kevés komposzt biztos jól jön nekik. Ha mindezzel végzett, jöhetnek a hagymák.

Hagymákat az aktuális ültetési szezonban szinte mindenhol kapni, a piacon, kertészetekben, hipermarketekben, de akár a sarki élelmiszerboltban is. A tapasztalat azt mutatja, hogy megéri a legakciósabb ajánlatok helyett a kicsit drágább, de sokszor jobb minőségű vetőanyagot megvásárolni, ezekből szebb, életerősebb, nagyobb arányban kihajtó virágok lesznek.

 

Tipp: amennyiben megbízható forrásból származó, minőségi hagymát keres,
l
átogasson el kertészeti webáruházamba, IDE KATTINTVA!

 

Jó ötlet még a boltban, a csomagoláson keresztül óvatosan megtapogatni a hagymákat, a puha darabok nem lesznek jók, ezeket nem szabad megvenni. Az is előfordulhat, hogy a feltüntetett mennyiségnél kevesebb hagyma kerül véletlenül a tasakokba, nem hiábavaló átszámolni a gumókat! Az esetlegesen sérült, hibás, megpuhult darabokat ne használja fel, ezekből gyenge, satnya virágok fejlődnek majd. A virághagymákat nem kell azonnal elültetni, de a telepítésig száraz helyen tartsa őket!

 

Hagymás virágok vásárlása a Megyeri kertészetből!

 

A tavasszal virágzó hagymások esetében az elvirágzás után is foglalkozni kell a földben lévő gumókkal. Továbbra is biztosítsa a vízutánpótlást, de figyeljen arra, hogy ne öntözze túl őket, mert akkor elrohadhatnak a hagymák. Kevesebb vizet igényelnek ilyenkor, mint a virágzási időszakban, és ahogy húzódik vissza a növény a hagymába, úgy kell egyre ritkábban öntözni. Az elszáradt virágot nyugodt szívvel le lehet vágni róla, ellenben a leveleket rajta kell hagyni, egészen addig, amíg teljesen el nem száradnak!

A nyár első harmadában szedje le róluk az elszáradt leveleket és a földet, majd tegye el pihenni őket! A felszedett hagymák akkor lesznek a legjobb helyen, ha egy sötét, hűvös tárolót talál nekik, azt ajánlom, hogy használjon például egy papírral kibélelt fa vagy műanyag ládát, amit egy száraz pincében vagy padláson (garázsban, spájzban, és így tovább) tart majd. A kötelező pihenőidőt követően a megfelelően tárolt virághagymák újra elültethetők szeptembertől kezdve!

A nyitó kérdésre visszatérve, vajon megéri-e felszedni a hagymákat? Sokan úgy gondolják, hogy ez a művelet felesleges, hiszen a földben maradó hagymák úgyis kinyílnak jövőre, ha pedig nem, akkor vásárolhatóak helyettük újak. A válasz Öntől függ, én azt mondom, cselekedjen belátása szerint!

Az biztos, hogy a felszedés és pihentetés a kertészetileg szabályos és célravezető módszer, de az sem probléma, ha Ön úgy dönt, hogy a régi hagymák helyett minden évben újakat vásárol és telepít, így biztosítva a változatosságot, a virágágyások megújulását!

 

Tavasszal vagy ősszel ültethető hagymás virágokat rendelne?

Kertészeti webáruházamban széles hagymás választékkal várom Önt is!

 

KATTINTSON IDE, és máris leadhatja rendelését!

Tartalomhoz tartozó címkék: tulipán hagymás virágok