Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti tavak problematikája

Megyeri Szabolcs

A kertépítés, szépítés folyamatában előbb-utóbb elérkezik az a pont, amikor a virágágyásokkal, gyeppel, fákkal kapcsolatban már nincs hova fejleszteni a birtokot, ilyenkor vetődnek fel az olyan különleges ötletek, mint például a medencék és tavak. A vízfelület mindig jól mutat, ám hátulütők is vannak bőven.

Általában mindenkit óvatosságra és alapos átgondolásra intek ebben a kérdésben, mert tapasztalataim szerint a kerti tavakat építtető kerttulajdonosok háromnegyede később megbánja a dolgot, de ilyenkor már ritkán van kiút, hiszen ki szüntetné meg kerti tavát, melybe sok pénzt és energiát ölt már?

Kis kerti tó

A nagyobb gondok mindig a nagyobb tavaknál jelentkeznek, ezek közül is a fürdőtavak a legproblémásabbak. A fürdőtó egy olyan speciális tófajta, mely az élővíz természetes hatását adja illúzióként, és még fürdeni, csobbanni is lehet benne. Ezek a tavak egyesítik a kisebb dísztavak és a nagyobb, épített kerti medencék előnyeit, ugyanakkor a hátrányok is összeadódnak. Az egyik tévhit, hogy a (fürdő)tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények, és speciális kavicsréteg elvégzik.

Ez azonban így nem helytálló, minden esetben szükség lehet gondozásra, akár vegyszeres kezelésekre is, de tény, hogy a medencéknél megszokott folyamatos klórozás mellőzhető. A kerti tó emellett, legyen bármilyen méretű és típusú, tulajdonképpen egy kert a kertben, így folyamatosan munkát fog adni a háziaknak, magára hagyni nem lehet.

Kerti tó az otthonában

Tipp: ha a kertben rendszeresen tartózkodnak kisgyermekek, gondoljuk át a tóépítést, mert veszélyforrást jelenthet, és lefedni sem lehet!

Kerti tó létesítésénél azt is fegyelembe kell venni, hogy a tavaknak a növények mellett állati élővilága is lesz, megjelennek rovarok, békák, melyek zavaróak lehetnek. A fenntartás is nehezebb, mint egy fürdőmedence esetében, és a vízi növényvilág gondozása is merőben más kihívás, mint a például a veteményesé.

Gyakori érv, hogy a tavakat nem szükséges leereszteni-feltölteni, így a vízszámlán is spórolni lehet, ami igaz is, de a nyári párolgás miatt a víz rendszeres utánpótlása elengedhetetlen. Hátrány még az épített (fürdő)tavak esetében a magas bekerülési költség, ám tény, hogy ezek a medencékkel szemben egész évben funkcióval bírnak, a hidegebb hónapokban is díszlenek.

A kerti vízfelület mindenképp szép és egzotikus, azonban azt ajánlom az ötlettel kacérkodóknak, hogy először egy – akár házilag kivitelezett – kisebb, növényekkel körbeültetett medenceformával kezdjék, és ha megtetszett a látvány, csak később vágjanak bele komoly beruházásba.

Ebből a cikkből megtudhatja, hogyan építhet saját kerti tavat.

Itt pedig további érveket olvashat a tavak mellett és ellen is.

További bejegyzéseimet itt érheti el.

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés