Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kerti tavak dilemmája

Megyeri Szabolcs
2015. 03. 26. 17:45:09

A kerti tó rendszerint roppant vonzó műtárgy, a kertépítést, kertrenoválást végző tulajdonosnak, ami érthető, hiszen ki ne szeretne egy komplett miniatűr tavat a ház a közelébe, melyben halak úszkálnak, békák kuruttyolnak, a szélén pedig nád, sás lengedez. Az ilyen idealizált képek indítják rendszerint a kertgazdákat arra, hogy tavat készíttessenek, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a tótulajok közel háromnegyede belátható időn belül megbánja döntését.

Mi lehet az oka ennek?

Alapvetés, hogy minél nagyobb a tó, annál több problémát jelent, de már a legkisebb tavak is folyamatos munkát adnak a háziaknak. Régi tévhit, hogy a kerti tavak nem igényelnek tisztítást és rendszeres karbantartást, mert ezt a betelepített növények, és speciális kavicsréteg elvégzik. Ez sajnos nem korrekt információ, minden esetben szükség van gondozásra, akár vegyszeres kezelésekre is, ám az igaz, hogy a fürdőmedencéknél megszokott folyamatos klórozás szükségtelen.

A kerti tó, legyen bármilyen méretű és típusú, valójában egy kert a kertben, önálló, és a kerttől eltérő miniatűr ökoszisztémával, így állandó törődést, speciális munkafolyamatokat igényel. Tudni kell, hogy a tavaknak a növények mellett állati élővilága is lesz, meg fognak jelenni rovarok, békák, melyek zavaróak lehetnek, a szokásos nyári szúnyogáradat pedig szinte biztosan nőni fog.

A vízi növényvilág gondozása is merőben más kihívás, mint a például egy rózsaágyásé, így a tó megfelelő ápolásához új ismereteket kell elsajátítani. Gyakori érv a tavak mellett, a medencékkel ellenben, hogy előbbieket nem kell leereszteni-feltölteni, vagyis így a vízszámlán is spórolni lehet. Ez alapvetően igaz, azonban a tavakat a kánikulai párolgás miatt a meleg évszakokban rendszeresen újra kell tölteni.

Meseszép tavacska a kert sarkában

Talán úgy tűnhet a fentiek alapján, hogy a kerti tavak ellen beszélek, de leszögezném, hogy erről szó sincsen. Egy kerti tó csodás látvány, különleges és izgalmas építmény, maga a vízfelület harmóniát hoz a kertbe, a tóhoz kapcsolódó állatvilág pedig élettelivé varázsolja a birtokot. A fontos az, hogy a kerti tó ötletével kacérkodók tisztán lássák, a tó minden előnye mellett hátrányokkal, pluszmunkával is jár, a drága bekerülési költség pedig akkor térül meg, ha a kerti tő öröm, nem pedig bosszúság forrása lesz.

Picike kerti tó

Azt ajánlom, hogy első lépésben mindig egy kisebb, alacsony költségvetésű, mégis szép látványt nyújtó dézsatóval kezdjünk, és ha beleszerettünk a mini tó látványába, csak akkor lépjünk tovább!

Ha még mindig gondolkozik, hogy érdemes-e belevágni ebbe a munkába, akkor olvassa el először még ezt a bejegyzésem.

Megvan már az elhatározás? Itt leírtam lépésről-lépésre a kerti tó építés menetét.

Hasznosnak találta cikkemet? Kérem nyomjon egy Tetsziket!

További bejegyzéseim itt találhatóak.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés