Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tippek, hogyan legyen több lilaakác a kertünkben

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 21. 17:02:11

A lilaakác fajtákat zölddugványozással és fás-dugványozással is lehet tovább szaporítani. Magról való szaporítással nem érdemes próbálkozni, mert több tíz évbe is telhet, amíg olyan nagy hozamú virágot tud hozni a lilaakác, mint amilyet elvárunk tőle.

a.) Zölddugványozás: Ehhez a dugványozáshoz tavasszal és nyáron lehet begyűjteni a levágott hajtásokat. A lilaakác alsó részéről érdemes begyűjteni a 10-15 cm hosszú hajtásokat. A legvégét célszerű levágni, mert azok túlságosan fiatalok és könnyedén elhervadnak. Ez után 10 cm hosszú dugványt kell készíteni úgy, hogy 2-3 db levelet hagyjunk rajta. A zölddugványok végét növényi hormonokba kell mártogatni, ami a gyökérképződést és a tápanyagfelvételt segíti. Az így elkészült dugványokat tőzeg és homokkeverékébe kell állítani, majd alaposan meg kell öntözni a tálcában lévő növény kezdeményeket. A szaporító tálcát zacskóval kell körbevenni, hogy a pára kifejthesse jótékony hatását. Végezetül egy hűvös helyre kell helyezni a tálcát, ahol bőven éri a növényeket természetes fény. 6-8 hét múlva már a gyökerek elkezdenek nőni, amit a dugványon lévő új virágkezdemények mutatnak. Heti egyszer érdemes megöntözni a tálcát, semmiképpen sem szabad hagyni, hogy kiszáradjon a föld. Miután vannak új virágkezdemények, kis lyukakat lehet vágni a zacskón, hogy fokozatosan hozzászokjanak a kinti környezethez. A következő év tavaszán már ki lehet őket ültetni a végleges helyükre.

b.) Fásdugványozás: Ez a fajta szaporítási mód jóval egyszerűbb, mint a fent említett. Késő ősszel, vagy kora télen érdemes elkezdeni a már fejlett ágakról a gyűjtést a dugványozáshoz. Ekkor 15-20 cm-es növényi részt kell eltávolítani úgy, hogy levélkezdemény felett legyen elvágva az ág. A levágott dugványokat növényi hormonokba mártogatva össze kell kötözni, és el kell ásni egészen tavaszig a kerti földbe. Tavasszal elő lehet őket ásni, és egyesével vagy csoportosan cserépbe el lehet ültetni. Cserépbe helyezni előnyösebb, mert így meg lehet védeni a gyökérkárosodásoktól mindaddig, amíg nem lesz elég erős a lilaakác. 4-6 hét múlva már lesz annyi gyökere, hogy ki lehessen ültetni egyesével őket a végleges helyükre.

Mindkét esetben fontos, hogy tápanyagban dús legyen az a közeg, amibe elhelyezzük a dugványokat. Kertészetemtől már előnevelt lila virágú lilaakácot kap konténeres kiszerelésben, amit a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely napján el lehet ültetni. 

Tartalomhoz tartozó címkék: lila akác