Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Tippek a szamóca gondozásához

Megyeri Szabolcs
2015. 06. 15. 14:49:43

A szamóca nem tartozik a legigényesebb bogyós gyümölcsök közé, ökológiai igényeit tekintve a szélsőséges területek kivételével szinte bárhol termeszthető. Hőmérsékleti viszonyokat tekintve az országra jellemző mérsékeltövi éghajlat kedvező a termesztéshez. Viszonylag fagytűrő, a növények a keményebb fagyokat is kibírják, kivéve a hótakaró nélküli teleken, ugyanis ilyenkor számolhatunk némi fagykárral.

Öntözés

A szamóca vízigényes növény, ezért csak olyan helyen termesszük, ahol biztosítani tudjuk a rendszeres vízellátást. Különösen vízigényes időszakok a termésérés és szüret utáni időszak. Legelterjedtebb öntözési mód az esőztető vagy csepegtető öntözés.

Talajigény

A legváltozatosabb talajtípusokon is termeszthető, de a legkedvezőbb számára a levegős, jó vízgazdálkodású, gyengén savanyú, mélyrétegű homokos vályogtalaj. Ahhoz, hogy talajigényeit kielégítsük, jó szívvel ajánlom Önnek a Florasca A típusú BIO virágföldet. Fontos, hogy a szamócanövényeknek biztosítani tudjuk a levegős talajt, ezért a virágzás előtt, a virágzás és érés között, valamint a szüret után kapáva lazítsuk fel sekélyen a talajt. Az érés fázisában ne végezzünk talajművelést, mert akkor megsérthetjük az érésben lévő bogyókat.

Gyomirtás

A szamócaültetvény ápolási munkái közé tartozik a vegyszeres gyomirtás, illetve a gyomosodást megelőző talajtakarás, mely lényegesen javítja a gyümölcsminőséget. A geotextíliával takart szamóca ültetvényben jelentősen visszaszoríthatjuk a gyomok megjelenését, illetve javíthatunk a talaj hő- és vízgazdálkodásán. A geotextilre szórt szalma nem csak az ültetvény megjelenésén javít, hanem a gyümölcsöket is tisztán tartja, megóvja őket az öntözés során felcsapódott földtől.

Tápanyag-utánpótlás

A termesztés csak megfelelő tápanyag-ellátottság mellett lesz gazdaságos. Telepítéskor juttassunk ki foszfor és kálium műtrágyát a szervestrágyával együtt, a nitrogént pedig ültetéskor érdemes kijuttatni. A termőévekben a szüret utáni időszakban további kálium és foszfor kijuttatása javasolt, valamint a nitrogén adag felét, a másik felét pedig a következő év tavaszán juttatjuk ki. Figyeljünk oda az adagolásnál, mert a túlzott nitrogén kijuttatásával nagy lombtömeget fejleszt a növény, ami növeli a páratartalmat és ezzel együtt a botritisz megjelenését. A műtrágya kijuttatásának legegyszerűbb módja a csepegtető öntözőrendszer és vízoldható műtrágyák kombinációja.


 

Tartalomhoz tartozó címkék: eper palánta szamóca palánta