Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Minden, amit a tiszafáról tudni kell

A tiszafa nem egyszerűen egy növény, amelyből gyönyörű, formázható sövényt varázsolhat a kertjébe. Sokkal több annál. A történelem egy darabja, legendák ihletője, kertek hangulatának megalapozója, melyet sokoldalú felhasználhatósága még inkább különlegessé tesz.

Engedje meg, hogy bemutassam Önnek a tiszafát!

Ha létezik olyan növény, amely bármilyen kertbe tökéletesen illeszkedik és számos különböző funkciót képes betölteni, akkor az a tiszafa. Legyen szó egy egészen apró birtokról vagy egy hatalmas udvarról, bármelyik területre hibátlan választás ez a több ezer éves múltra visszatekintő, igazán sokoldalú örökzöld.

Mindez azt jelenti, hogy ha szeretne egy-két takaros díszfát az utcafrontra, egy árnyékot adó, nagy méretű fát a hátsó kertbe, vagy úgy véli, jó lenne egy sövény is valahova, akkor van egy jó hírem az Ön számára. Mindehhez elég csupán tiszafát beszereznie. Álmodhat belőle sövényt, felhasználhatja belső térhatárolóként, de ha szeretné, lehet egy alacsony díszfája vagy egy méretes tiszafája is a kertben.

Mindehhez pedig nem kell több különböző fajtájú növényt rendelnie. Ugyanis mindezt kihozhatja egyedül a tiszafából!

Mit érdemes tudni a tiszafáról?

Levélzete első pillantásra a fenyőt idézi, de ebben az esetben annál sokkal lágyabb levelekről van szó. Termése piros bogyótermés, amely még többet tesz hozzá az egyébként is magas esztétikai értékéhez. Annak ellenére, hogy gyönyörű és sokoldalúan felhasználható, igen alacsony igényei vannak. Ebből kifolyólag pedig azoknak is bátran ajánlom az ültetését, akik ezelőtt még sosem ténykedtek a kertben és kevés tapasztalatuk van e tevékenységi körrel kapcsolatban. 

A következő két videóban mutatok egy-egy nagyon jó példát arra, milyen gazdag formalehetőség rejlik a tiszafa alapfajában.

Metszést csak abban az esetben igényel, ha formára szeretné vágni, de a különösen nagy fajtaválasztéknak köszönhetően rendszerint mindenki megtalálja azt a habitust, amely a legjobban illik az adott helyre. Magyarországon őshonos faj, ezért a tujákhoz képest sokkal jobban tud alkalmazkodni a városi környezethez.

Átlagos kerti viszonyok közé ültesse, lehetőleg napos vagy félárnyékos kertrészre, ugyanakkor jól tűri a mélyárnyékot is. A szelet kevésbé tolerálja, ezért ház takarásába, kerítés mellé érdemes telepíteni.

Szeretne Ön is a kertjébe tiszafát? Nézze meg itt kertészetem választékát

Most akkor díszfa vagy sövény?

Mikor azt mondom tiszafa, akkor egy olyan különleges örökzöldről beszélek, amely számos különböző módon használható fel a kert különböző részein. Tehát a fenti kérdésre a válasz az, hogy mindkettő, sőt, ennél sokkal több.

A tiszafa lombozata átlagon felül dekoratív, a fenyők tűleveleinél lágyabb, barátságosabb megjelenésű zöld levélzet harmonikus, megnyugtató látvány, a piros bogyótermés pedig vidám, tarka képet kölcsönöz a növénynek. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy kis termetű, nyírt díszfa, tíz méter feletti magasságú látványos fa, talajtakaró növény, vagy éppen formázott sövény is válhat belőle.

Bár örökzöld sövénynek sokaknak jellemzően a tuják jutnak eszébe, ugyanakkor egyre nagyobb népszerűségnek örvend a hazai kertekben is a tiszafa, amely egy hosszú életű, lassú növekedésű örökzöld cserje. Ha már egy ideje gondolkozik azon, milyen jó lenne sövényt húzni a kerítés helyére, vagy éppen új helyre költözött és a legjobb megoldást keresi a térhatárolásra, akkor most a legjobb helyen jár. Tökéletesen alkalmas szoliter növénynek is, hiszen már egyedül állva is sokat dob a kert esztétikáján.

A tiszafa terülő változataival hatékonyan fedhetőek el a parlagi, használatok kívüli kertrészek, melyek így elegáns, ápolt látványt nyújtanak majd! Tovább fokozza a kert élettel teli atmoszféráját, ha egy komplett sövényt álmodik meg belőle, hiszen nem kifejezetten alkalmas arra, hogy elrejtse birtokát a kíváncsi szemek elől, de ízlésének megfelelően formára is nyírhatja azt.

Miért érdemes ezt a növényt választanom, ha sövényt szeretnék telepíteni?

Ha röviden szeretnénk fogalmazni, akkor azért, mert semmi sem fogható egy tiszafa sövényhez. Ugyanis nagyon gyorsan nő és igen mutatósan néz ki. Az ültetéstől kezdve évente akár 60 centiméterrel is gyarapodhat a növény, tehát nagyon gyorsan elrejti majd a kertjét a kívülállók elől. 

 Metszést pedig kizárólag akkor igényel, ha formázni szeretné vágni az ágait. Mivel egy igen dús növényről van szó, bátran engedhet a fantáziájának, lehet az a sövény teljesen egyenes, lépcsőzetes vagy akár hullámos is. Sövény kialakításhoz 60-70 cm-enként érdemes ültetni a tiszafákat. A sövény megálmodása során fontos odafigyelni arra, hogy az ültetőgödör legyen a konténeres növény cserepénél vagy a földlabdánál körülbelül kétszer-háromszor nagyobb.

Azt előzetesen töltse fel jó minőségű virágfölddel, így igazán jó helyet készíthet elő a csemete számára. A tápanyagban gazdag talaj és a gyakori öntözés serkentheti növényünk növekedését, így pár éven belül szép, tömött sövénye lehet.

Ebben a videóban megmutatom a gyakorlatban is, hogy néz ki a megfelelően elültetett tiszafa sövény a kezdetekkor.

Legendák a tiszafáról

Mivel már évszázadokkal ezelőtt is ismerték ezt a fafajtát, a különböző időszakokban és kultúrákban más – más hiedelmeket és legendákat kapcsoltak hozzá. Bizonyos kultúrákban például az örök életet jelképezte, ugyanis nem csak örökzöld, de igen hosszú életű növényről is van szó. A tiszafa jelen volt már a kelták idejében is, de a keresztények vallásában is fontos jelképpé vált, hiszen az élet körfogásának szimbólumaként tartották számon.

A boszorkányokkal is összekötötték annak idején, olyannyira, hogy Shakespeare a Machbet című művében a „Tiszafa szúrós tüskéjét” is felhasználja varázslatához. Egy régi ír ballada pedig például arról mesél, hogy egy halott szerelmespárt a tiszafa segítségével szerettek volna távol tartani egymástól a másvilágon, azonban a felhasznált nyársak kihajtottak, fává nőttek és összeölelkeztek a sírok felett. Ki gondolná, hogy elfér ennyi misztikum egy növény múltjában?

Az igaz, hogy mérgező a tiszafa?

Nagyon fontos információ a tiszafával kapcsolatban, hogy bár gyönyörű és igen sokoldalú, a szervezetbe kerülve mérgező hatású. Igen, ez nem csak legenda, a szervezetbe kerülve bizony mind a levelei, mind pedig a magja mérgezőek. Ez általában kisgyermekes családoknál, valamint kutya – vagy macskagazdiknál szokott dilemmát okozni, hiszen kizárólag elfogyasztva okozhat gondokat.

Viszont ha meg tudja oldani, hogy ne történjenek balesetek és sem a világot éppen felfedező kisember, sem pedig az érdeklődő kedvencek ne férhessenek hozzá a fához és ne ehessenek belőle, akkor hosszú időre biztosíthatja magának a gyönyörű, élettel teli, zöld környezetet. Érdekesség, hogy ennek ellenére termését előszeretettel fogyasztják különböző madarak és a mókusok is, vagyis rájuk nincs negatív hatása. Így aki szereti az életteli, természetes hatású kertet, aminek a vadállatok is részei, mindenképp jól jár a tiszafával.

Lényeges tehát, hogy ha kisgyermek van a családban vagy kutya él az udvaron, mindenképpen gondoskodjon arról, hogy ne érintkezhessen a növénnyel közvetlenül, ugyanis óhatatlan, hogy a kíváncsi gyermek vagy a játékos állat valamilyen módon a szájába veszi az örökzöld egy részét. Figyelem! Ha mégis megtörténik a baj, időben vegye észre a mérgezés tüneteit! Ilyen a támolygás, a görcsök, valamint az ájulás is. Kellő óvatossággal és odafigyeléssel azonban semmi akadálya a tiszafa ültetésének, bármelyik fajtáját is választja. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy félni kellene ettől a növénytől, viszont fontosnak tartom felhívni a figyelmét az óvatosságra!

Tiszafa vagy puszpáng?

Ha informálódott már itt – ott az ideális sövénynek való növényről, akkor biztosan látta már, milyen sokan ajánlják a puszpángokat is erre a célra. A helyzet az, hogy valóban tökéletesek erre a különböző buxusok, viszont kizárólag abban az esetben, ha tudja biztosítani a megfelelő növényvédelmet a puszpángmolyok ellen. Ezek a kártevők ugyanis akár komplett sövényeket is tönkre tehetnek. Éppen ezért szokták javasolni a kertbarátok számára, akik nem érzik magukat elég felkészültnek a puszpángmoly elleni harchoz, hogy ültessenek inkább tiszafát. Ugyanis a tökéletes, dús és formázható sövény a tiszafa segítségével is gond nélkül elérhető, cserébe viszont nem kell aggódni a károkozók miatt.

Mire figyeljek oda, ha szeretnék tiszafát ültetni?

Ugyan egy alapvetően alacsony igényű növényről van szó, mégis van néhány lényeges dolog, amire érdemes odafigyelni az ültetésnél. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a talajjal szemben igénytelen, remekül elvan naposabb és árnyékosabb helyeken is, ráadásul a városi levegő sem tesz benne kárt. Ha szoliter növényként képzelte el a kertjében, akkor először is egy akkora ültetőgödröt kell ásnia, melyben kényelmesen elfér a konténeres kiszerelésű fa földlabdája.

Ha készen áll a fa az ültetésre, akkor helyezze a gyökerét a gödörbe, figyelve arra, hogy a gyökérzet ne kerüljön sem túl mélyre, sem pedig túl magasra. Ezek után kezdje el rá visszaszórni rá a kiásott földet, lehetőleg abban a sorrendben, ahogy kitermelésre került. A felületet elegyengetve már csak egyetlen feladata maradt csupán: gyönyörködjön munkája látványában! Kicsit összetettebb feladata lesz, ha sövényt szeretne ültetni, ugyanis ebben az esetben egy hosszanti ültetőárokba érdemes elültetni a töveket. Így nem csak kényelmesebb lesz a munka, de biztosíthatja azt is, hogy teljesen egyenes és ne kusza kerítése legyen végül.

A kiásott árkot érdemes alaposan beöntözni és egy éjszakára úgy hagyni, így ugyanis egy remek, nyirkos közeget kapunk, amiben garantáltan jól érzik majd magukat a tiszafa csemeték. Egy tömött sövény esetében az ideális ültetési távolság körülbelül 80 centiméter. 

Milyen fajtái vannak a tiszafának?

A klasszikus verzión túl számos különböző típusa létezik ennek az örökzöldnek. Az oszlopos tiszafák különleges ékei lehetnek az utcafrontnak vagy az előkertnek, míg az arany árnyalatban pompázó változatok egészen egyedi atmoszférát teremtenek a kertben. A Zöld, terülő tiszafa pedig tökéletesen alkalmas arra, hogy elfedje birtoka kevésbé esztétikus részeit. Az igényei mindegyik fajtának azonosak, így tulajdonképpen csak az Ön ízlése a döntő azzal kapcsolatban, melyik tiszafa lesz majd a kertje új lakója.

Mennyibe kerül egy tiszafa?

Mivel nagyon sok fajtája létezik, a tiszafa ára attól függ, melyikre esik a választása. A klasszikustól az oszloposon át az egészen különleges arany oszlopos az oszlopos – kúpos és sárga törpe tiszafa is elérhető. Mivel igényeik azonosak, bátran választhatja ízlésének megfelelőt. Ha kedvet kapott hozzá, rendelje meg! Ha úgy döntött, belevág és Ön is tiszafa tulajdonos kertbarát szeretne lenni, akkor van egy jó hírem a számára. Most ugyanis nem kell bajlódnia a szállítással.

A tiszafa rendelés kertészetemből gyerekjáték! Lássuk be, egy személyautó a legkevésbé sem alkalmas arra, hogy növényeket szállítson benne. Egy ilyen fa terebélyes és törékeny, nem beszélve arról, mennyire nehéz és lássuk be, minden bizonnyal koszos is. Ha nem szeretne átélni hasonló macerát és valójában azért nem telepítette még álmai sövényét a kertjébe, mert nem tudta azt elszállítani a kertészetből, akkor most mindez megoldódik. Online növény rendelés esetén ugyanis kollégáimmal egészen a kertkapuig szállítjuk a választott növényeket függetlenül azok méretétől.

Nézze meg a kertészet aktuális tiszafa kínálatát IDE kattintva!

Erkélyre is kiváló választás!

Kevés olyan örökzöld növény található a kertészetek kínálatában, melyeket balkonládába vagy nagyobb cserépbe is bátran elültethet. A tiszafa azonban pont ilyen, éppen ezért igen népszerű a balkonkertészek körében is, ám a kertes házak teraszainak is remek dísze lehet ilyen formában ez a cserje. Létfontosságú jó minőségű, tápanyagban gazdag virágföldbe ültetni, ezen felül viszont nem igényel sok gondoskodást. Mint minden cserepes növény, a nyári hónapokban fokozott öntözést igényel.

Nagy előnye ezeknek a cserepes telepítéseknek, hogy a növény helyét kedve szerint változtathatja. Ha úgy látja, elsőre mégsem a legjobb helyet választotta a számára, akkor áthelyezése igen könnyű. Családi ház esetében érdemes a kert egy hangsúlyos pontjára tenni a cserepét, mivel egész évben szép sötétzöld lombtömegével kiválóan díszít. Ha a széles választékot látva amiatt kezdett el aggódni, miként tudná elszállítani a tiszafákat, akkor van Önnek egy jó hírünk.

Amennyiben webáruházamból rendeli meg, a választott növényeket egyenesen a kertkapuig szállítjuk Önnek. Így már csak annyi feladata maradt, hogy a megfelelő helyekre ültesse a fákat.

Milyen betegségek és kártevők bánthatják a tiszafámat? 

A tiszafának nem sok kórokozója ismert. Betegségek leginkább a faiskolai termesztés során, csemetekertekben, illetve városi környezetben, parkokban lépnek fel. Ebben a bejegyzésben írtam bővebben a tiszafa növényvédelméről.

Ugye, milyen nagyszerű növény a tiszafa? Bátran vágjon bele a tiszafa nevelésébe, mert biztosan örömmel fogja nevelni a kertjében!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!

Szeretne Ön is a kertjébe tiszafát? Nézze meg itt kertészetem választékát

Ha más kertészeti témában is szívesen olvasna, további bejegyzéseimet itt találja!

Tartalomhoz tartozó címkék: örökzöldek