Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Pázsitszegfű - az aprócska színbomba

A tengerparti pázsitszegfű (Armeria maritima) egy kistermetű, párnás évelő dísznövény, amely tavasszal és nyár elején több hétig tartó, színes virágzásával, az ez előtti és utáni időszakban pedig középzöld, fényes, fűszerű lombozatával díszíti kertünket. Bár Magyarországon nem honos, mégis nagyszerűen érzi nálunk magát. Na de mégis hol? Megmutatom, tartson velem!

Párnát képező kis évelő

Évelőágyásokban jól érzi magát

Évelőágyások szegélyére ültethetjük, mivel kisméretű, 15 - 20 centiméter magas fűszerű, tömött csomót képez. Elsősorban alacsonytermetű, napsütötte, szárazságtűrő fajokkal együtt ültetik, mint napvirággal (Helianthemum), kakukkfűvel (Thymus vulgaris), lángvirággal (Phlox subulata) és kárpáti harangvirággal (Campanula carpatica) együtt látványos, színes foltokat alkot.

Ne féljünk az évelőkkel, ugyanis pompás színfoltok alakíthatók ki velük. Megmutatok egy ilyet a videómban:

Talajtakarás pázsitszegfűvel

A pázsitszegfű ltethető önállóan is, ugyanis gyökerei hamar benövik a rendelkezésre álló területet. A gyomokat elnyomja, és tavasszal kezdődő virágzásakor pompás látványban lehet részünk.

Sziklakertek? Igen!

A pázsitszegfű lehet sziklakertünk új sztárja. Lassan terjedő töve, kompakt mérete és kedves gömbszerű virágaival feldobhatja régi sziklakertünket. A pázsitszegfű eredeti élőhelyén a hazai sziklakertekhez hasonló körülmények között él, az északi tengerpartok kövei között képez kisebb-nagyobb telepeket. Sok sziklakertet gondozó kertbarát problémája, hogy a beültetett növény hamar kinövi a számára kialakított kis helyet, de a pázsitszegfű növekedése lassabb, így bátran ültethetjük a kövek közé.

Szeretne Ön is a kertjébe sziklakertet, amelynek tagja lehet a pázsitszegfű is? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Gondozása

A pázsitszegfű gondozása igen egyszerű, és a kezdő kertészeknek sem jelent semmiféle problémát. Eredeti élőhelyéhez, az északi tengerparti fövenyek világához hasonló életkörülményeket kíván hazánkban is. Laza, jó vízelvezetésű talajba ültessük, hogy növényünk minél könnyebben meggyökeresedhessen. A megfelelő helyre ültetve nem igényel sok ápolást. Elvirágzás után virágait vágjuk vissza. Rózsáink elé is ültethetjük, lombjának színe kiemelheti a halvány árnyalatú 'Kanizsa', vagy a 'Success Fou' rózsák szépségét.

Középzöld, fényes lombja kiemeli az élénk virágokat

Öntözésre csak aszályos időszakban vágyik. Arra érdemes figyelni, hogy ne kapjon túlságosan sok vizet –egy-egy öntözés alkalmával, ugyanis a gyökérzete érzékeny a rothadásra, ezért ajánlom azt, hogy inkább kisebb vízadagokkal, rendszeresen öntözze a növényt.

A tápanyagigénye igen, alacsony, ezért bármilyen talajban megél szinte. A kötött agyagos talajt nem kedveli. Ha viszont ilyen van a kertben, ne aggódjon, elég csak fellazítania egy kis homokkal vagy sóderrel, esetleg perlittel. Ha elkezdenek a levelei sárgulni, vagy lényegesen kevesebb virágot hoz, mint ahogy azt Ön megszokta, akkor sincs nagy baj, csak érdemes utánpótolni a tápanyagot.

Szárazság- és sótűrése kiváló

A fagytűrése kiváló. Ha jól érzi magát egy-egy kertrészen, akkor szépen lassan (vagy kevésbé lassan), de elkezdi átvenni az uralmat. Ezt sokan kedvelik, viszont sokan nem. Ha túl nagyra nő, akkor szabjon határt neki, és távolítsa el a túlnőtt részeket. Ezeket a részeket óvatosan, sérülésmentesen kivéve a talajból elültetheti máshová, vagy megajándékozhatja vele szomszádját.

Neveljen kertjében Ön is tengerparti pázsitszegfűt, és csodálja meg tavaszi virágpompáját!

Szeretne Ön is a kertjébe sziklakertet, amelynek tagja lehet a pázsitszegfű is? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!