Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A japánbirs jótékony hatásai

Valószínűleg Ön is tudja, hogy a birsalmából sajtot, kompótot lehet készíteni. A japánbirs (Chaenomeles sp.) termése kisebb, mint a jól ismert birsalmáé, azonban a felhasználásuk hasonló. A japánbirs fajtákat hazánkban elsősorban dísznövényként ültetik, ugyanis mutatós a lombjuk, és igazán különleges színű, bájos virágjai minden kertben jól mutatnak. Miután már elkezdett virágozni a japánbirs fája, akkor utána számíthat a gyümölcsök megjelenésére is.

Termésével díszít és egyben gyógyít is

A nyár végén, ősz elején érő, C-vitaminban igen gazdag birstermések keménységük és savanyú ízük miatt nem ajánlottak a nyersen való fogyasztásra. Ez a nemzetség és több, ehető faja is (nem mindegyik) a rózsafélék családjába tartozik, amely a kínai orvoslásban általánosan használt egyéb gyümölcsök fontos családja, ahogyan például a galagonya is.

Mivel a japánbirs ágain hosszú tüskék helyezkednek el, ezért mindenképpen legyünk figyelmesek, amikor begyűjtjük a termést. A szüretet egészen a nyár végétől az első fagyokig lehet végezni, amikor a termések zöldessárgává válnak. Ez után pedig sötét, hűvös helyen kell tárolni a kis birsalmákat, amíg feldolgozásra nem kerülnek.

A feldolgozás során a gyümölcsöket forrásban lévő vízbe dobják, majd lehámozzák. A héj a forró víz hatására szürkésfehér színű lesz. Ezt követően kettévágják és megfőzik. A főzéssel a durva savak, amely miatt a gyümölcs nyersen nem ehető, eltávoznak.

Számos fajtája van a dísznövények között

Különleges ízű lekvár, befőtt, kompót készíthető belőle az ízhatást pedig fokozhatjuk még azzal is, hogy almával együtt készítjük el a finomságokat. Ezáltal kicsit édeskés ízű lesz a végeredmény. Mivel a japánbirs termése savanyúbb, mint az ismert birsalmáé, ezért ajánlott kicsivel több cukrot tenni a belőle készült ételbe. Télen igazán kiváló gyümölcsünk, mely vitamin raktárainkat is feltölti, hiszen nem csak C-vitaminban, hanem A-, B1-, B2-, E-vitaminban is gazdag.

Szeretne a japánbirs gondozásáról is olvasni? Akkor ajánlom ezt a cikkemet is!

Ezt a keleti gyógynövényt már időszámításunk előtt 500 évvel leírták. Hatása különleges, hiszen ellazítja az izmokat. Egyesek szerint a máj működésére is hatással van. A reumás ízületek gyógyítására, a felpüffedt végtagokra is használják. Enyhíti az emésztési zavarokat. Mindemellett leveleit hatékonyan alkalmazzák a bakteriális eredetű hasmenés kezelésére is.

Gyógyhatásai sokrétűek

S hogy minek köszönhető mindez? A gyümölcsben lévő szerves savak (almasav, fumársav, aszkorbinsav) felelős a fájdalom és a görcsök gyógyítása szempontjából, ahogy a bennelévő szaponinok is. Mindenkinek jó szívvel ajánlom a japánbirsből készült ételek fogyasztását, hiszen a B1-vitaminra nagy szükségünk van a téli időszakban, hogy a borús, rosszabb hangulatot elűzze.

Szeretne Ön is a kertjébe valamilyen különleges japánbirs fajtát? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!