Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Milyen betegségek támadják meg a szedret?

Megyeri Szabolcs
2015. 06. 16. 12:44:16

A szedret viszonylag kevés betegség támadja meg, de az ültetvényben nem ritka az előfordulásuk. Az állományban előforduló betegségek hasonlóak a málna betegségeihez. Gombabetegségek közül a legjelentősebb a botritisz, mikoszferellás levélfoltosság és a szederrozsda. Kártevőinek megjelenése nem igazán jelentős, leggyakrabban levéltetvekkel, kis málnabogárral, szedergubacsatkával és talajlakó kártevőkkel találkozhatunk.

A botritisz jelentős terméskiesést okoz, a gyümölcsöket szürke bevonat borítja. A megfelelő térállással és a szellős, nem túl sűrű állomány kialakításával csökkenthető a megbetegedés mértéke. A kiegészítő egyszeres védekezést virágzáskor kell megkezdeni és szükségszerűen a virágzás időtartamától függően megismételni.

A szeder mikoszferellás levélfoltosságánál a leveleken apró, szögletes foltok jelennek meg és a betegség nagymértékű elterjedése jelentős levélpusztulást eredményez. Potenciális fertőzési források a letermett vesszők, ezért ezeket a szüret után mindenképp távolítsuk el. Ezzel jelentősen csökkenthetjük a betegség megjelenését. Ha ennek ellenére még mindig megjelennek a foltok, a leteremtett vesszők eltávolítása után 2-3 alkalommal vegyszeres permetezés ajánlott. A permetezést következő év tavaszán rügypattanáskor, majd a virágzásig 2-3 alkalommal ismételjük meg a fiatal hajtások védelmének érdekében.

A szederrozsda leginkább a tüskétlen szedernél észlelhető. Tünetként feltűnő, élénk narancssárga színű kinövések jelentkeznek a levél fonákán. A hajtások elsöprűsödnek, deformálódnak és a levelek aprók, halványzöldek lesznek. A kórokozó fertőzési forrása a letermett vagy beteg vesszők, ezért fontos, hogy ezeket eltávolítsuk. Ha ennek ellenére még mindig megjelennek a foltok, a leteremtett vesszők eltávolítása után 2-3 alkalommal vegyszeres permetezés ajánlott. A permetezést következő év tavaszán rügypattanáskor, majd a virágzásig 2-3 alkalommal ismételjük meg a fiatal hajtások védelmének érdekében.

A levéltetvek szívogatásukkal elvonják a növénytől a tápanyagot, a hajtások visszamaradottak lesznek, a levelek pedig eldeformálódnak. Az általuk kiválasztott mézharmaton feketés bevonat telepszik meg, ezt korompenésznek nevezzük. Veszélyes vírusterjesztők. Ellenük való védekezés a megjelenésükkor alkalmazott növényvédő szeres kezeléssel megoldott. A kis málnabogár a szeder termésének megrágásával féloldalas terméseket eredményez, a megrágott gyümölcs pedig közvetlen utat nyit a botritisz- fertőzésnek. A védekezést a szeder bimbós állapotában kell megkezdetni, vagy virágzáskor méhkímélő szerekkel. A szedergubacsatka kártétele során a termések egyenetlenül színeződnek és érnek. Ellenük egészséges szaporítóanyag használatával, valamint a beteg és letermett vesszők eltávolításával védekezhetünk, a talajlakó kártevők ellen pedig előzetes talajfertőtlenítés ajánlott.

Tartalomhoz tartozó címkék: kártevő mentesítés szeder