Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Ismerje meg a kúszóloncot!

Ha a Lonicera x heckrottii-t, vagy picit szebb néven a kúszóloncot választottuk arra, hogy üde zölddé tegyük akár rossz kerítésünket, házfalainkat, akkor jól döntöttünk.

Az kúszólonc kerítésre, pergolára futtatható, de akár talajtakarásra is alkalmas kúszónövényünk.

Honnan ismerjük fel a kúszóloncot?

A kúszólonc egy – ahogy a neve is mutatja – kúszó díszcserje. Egyik nagyon jó tulajdonsága, hogy nagyon gyorsan nő. Már ültetés után rövid idő elteltével intenzív növekedésnek indul, aztán már nem is győzi befejezni: csak hozza és hozza az új hajtásokat. Körülbelül 4-5 méteres magasságig tud felkúszni, és dús hajtásrendszer jellemzi.

A levélzete szintén különleges, ugyanis hosszúkás, keskeny leveleinek fonáka kékes színű. Virágai egész nyáron át pompáznak, ugyanis júniustól egészen szeptemberig gyönyörködhetünk a narancsos torkú, rózsaszín szirmú virágtengerben, amit képes létrehozni. Ezek a virágok elég nagy méretűek, sőt, mi több, az illatuk igencsak vonzza a méheket és pillangókat, dekoratív, piros termését pedig a madarak szeretik, ezért madárbarát kertbe is ajánlott.

A kúszólonc ültetése

A Lonicera x heckrottii ültethető bármilyen talajba, de természetesen az üde, tápanyagban gazdag földben fejlődik jól, és ekkor dúsan hozza narancsos rózsaszínű virágait. Mindenképpen napos helyet válasszunk neki, és olyan helyet, ahol támasztékot talál magának.

Elültetése márciustól novemberig esedékes, ha konténeres növényről van szó, van alkalmunk figyelni rá, és rendszeresen öntöznünk. Az ültetés menete a következő: a konténer nagyságától függően ássunk 40x40x40 vagy 60x60x60 cm-es ültetőgödröt. A gödör aljába ajánlott valamilyen szerves trágyát szórnunk, majd arra egy kis földet, hogy a trágya ne égesse meg a gyökereket.

Szeretne Ön is a kertjébe kúszóloncot? Nézze meg itt kertészetem választékát!

A növényt ezután belehelyezzük az ültetőgödörbe, a földet tömörítjük körülötte. Figyeljünk arra, hogy a földlabda teteje egy szintben legyen a talajfelszínnel. Ha már kész vagyunk, egy alapos öntözés van már csak hátra. Bár kedveli az üde, tápanyagban gazdag talajt, megél olyan helyeken is, ahol már más növény nem. A napfényt dús virágzással hálája meg nyár elejétől egészen akár a fagyokig.

A kúszólonc gondozása

Növényünk elültetése után pár hét alatt megered, és megindul az intenzív növekedés. Az első két évben még ügyeljünk rá, öntözzük rendszeresen. A növény megerősödése után fogadják meg a következő tanácsokat. Vágjuk le az elvirágzott hajtásokat a növényről, és a cserjéket csak az elhalt ágak eltávolítása és növekedésük korlátozása érdekében metsszük.

Tekintse meg cserje kínálatomat is!

 

A kúszóloncokat sajnos megtalálják a kártevők is, a levéltetvek gyakran károsítják őket. Ez ellen védekezhetünk rovarölő permetszerekkel. A loncok szaporíthatóak ősszel, tavasszal magvetéssel, nyáron félfás dugvánnyal vagy késő ősszel fás dugvánnyal.

Mindenképp ültessen a kertjébe, és nézze meg Ön is a saját szemével, milyen csodaszép növénnyé fejlődik a gondoskodásával.

Szeretne Ön is a kertjébe kúszóloncot? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!