Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kertészeti tanácsok a sötétbíbor színű lilaakác ültetésével kapcsolatban

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 17:16:04

A sötétbíbor virágú lilaakác ültetése során négy alapvető lépésre kell csak odafigyelni. Próbáljuk meg minél alaposabban elvégezni ezt a kertészeti teendőt, mert így rengeteg pillangósvirág fog minket várni egy tavaszi reggelen.

Támaszték készítése: A támaszték lehet pergola, lugas, vagy a fal mellett felállított szerkezet. A fal melletti támasztékhoz mindenképpen rozsdamentes acél huzalt érdemes használni, hiszen a felfele növekvő lilaakác idővel eléggé nehézzé válik, a pergola vagy lugas, azonban nyugodtan készülhet egy erősebbe fából. Ha van lehetősége a sötétbíbor virágú lilaakácnak a terjedésre, akkor akár 10 méter magasra is felkúszhat. Mindenképpen napos és tápanyagban dús földbe kell elültetni a lilaakác töveket.  

Talaj- és ültető gödör készítése: A második lépésre azért van szükség, hogy a gyökereknek kellő helyet biztosítsunk a terjeszkedésre. Először a napos kerti területet forgassuk át párszor, majd ássunk kétszer olyan mély és széles ültető gödröt a sötétbíbor virágú lilaakác töve számára.

Az ültetés folyamata: Ha biztos szeretne lenni abban, hogy folyamatosan kellő mennyiségű tápanyagot kap a sötétbíbor virágú lilaakác, akkor érdemes már az ültető gödröt Mabako szerves istállótrágyával feltölteni. Ahhoz, hogy minél könnyebben tudjon vízszintesen is terjedni az állványon, javasolt egy méterenként ültetni a töveket. Miután elhelyeztük a szerves trágyával feltöltött gödörbe a sötétbíbor virágú lilaakác töveket már csak egy alapos megöntözés szükséges, amit minden héten legalább egyszer el kell végezni. Forró, száraz nyári napokon érdemes még egy öntözési napot beiktatni.

Téli felkészítés: Kertészetemtől konténeres kiszerelésben kapja meg a sötétbíbor virágú lilaakácot, így a téli fagyos időszakot leszámítva bármikor ültetheti azt. Azonban, ha a hideg napokhoz közel kezdjük el ültetni a lilaakácot, akkor ajánlott felaprított levéllel, szalmával vagy talajtakaró hánccsal befedni a kapaszkodó cserje alsó részét 30-40 cm-es magasságig. Ezzel az egyszerű kiegészítő lépéssel könnyen megelőzhető a téli talajátfagyás okozta sötétbíbor virágú lilaakác gyengülése.

A helyes ültetés elvégzése az első lépés ahhoz, hogy pazar virágözönt produkáljon a sötétbíbor virágú lilaakác.

Tartalomhoz tartozó címkék: lila akác