Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

A homoktövis ültetése

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 30. 15:32:32

A homoktövis rendkívül sokrétűen felhasználható. Ennek alapját bogyójának összetétele adja, amely vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. A belőle nyert olaj baktericid hatású, így a gyógyszeripar gyógyszerek alapanyagaként használja.

A Konténeres kiszerelésű Homoktövis ültetésénél azzal az előnnyel kell számolnunk, hogy már az első évében meghozza első gyümölcseit. Nem kell hatalmas mennyiségre gondolni, de egy kellemes ízelítőt ad a finom ízeiből.

A bogyóból készíthető dolgok:
- Dzsem, zselé: ezeknek nagyon különleges íze, zamata van. Eléggé savanyú, de kifejezetten ajánlom mindenki figyelmébe, aki egyébként szereti a homoktövis ízét.
- Ivólé: Nagyon karakteres íz világa van. Nem hasonlítható semelyik másik gyümölcsből készült ivóléhez, viszont rendkívül egészséges, mivel nem csak vitaminokkal, hanem ásványi anyagokkal is bőven rendelkezik.
- Bor: Ennek elkészítése nem tart túl sokáig, de az erjesztés 15 – 20 napot vesz igénybe. A kész bort étkezés előtt ajánlott fogyasztani 1-2 pohárral. Rendkívül sok C-vitamint tartalmaz emellett, has és vizelethajtó hatással is rendelkezik.
Elkészítése: Forraljunk, majd hűtsünk le 10 liter vizet. Ehhez adjunk körülbelül 40 dkg jól kiszárított homoktövis bogyót, cukrot (3 kg), majd adagoljunk hozzá gondosan elkeverve 30-40 g élesztőt. ügyeljünk rá, hogy szépen el legyen keverve, ugyanis minél jobban elkeverjük annál hatékonyabban fejtik ki hatásukat az élesztőgombák. Ez után jön az erjesztési folyamat, ami hozzávetőleg 15-20 napot vesz igénybe. A felszínen összegyűlt olajos sűrű lebegőanyagot szűrjük le, mivel őt érdemes külön felhasználni. A megmaradt levet palackozhatjuk.


- Likőr: Elkészítése alapján, inkább az ágyas pálinkákhoz hasonlatos. Semleges ízű gabona, krumpli pálinkához literenként adjuk a homoktövis szárított bogyóit, vanília rudat valamint egy kis fahéjat. Ezt a keveréket hagyjuk állni körülbelül 4 héten keresztül majd szűrjük le és literenként adjunk hozzá 150 dkg vízben előre elkevert cukrot. Majd ezt követően 6 hét erjesztés következik. Íze rendkívül harsány, de jól elkészítve nem tolakodó inkább maradandó élményt nyújtó.
- Olaja: Rendkívül sok oldalú, a gyógyszeripar fájdalomcsillapító, nőgyógyászati görcsoldó valamint gyulladás gátló szerek alapjaként használja. Fekélyes sebek és sugárkezelt bőrfelületek kezelésére is alkamas.

A homoktövis ültetése

Az ültetés első mozzanata a termőhelyek kiválasztása legyen kerítés mellé, telekhatárolónak kiválóan alkalmas, sűrű, tüskés ágrendszerének köszönhetően. Mindenképpen törekedjünk rá, hogy lehetőleg napos helyet válasszunk, viszont a huzat és a hidegnek való kitettség ne aggasszon bennünket, mert a homoktövis a hideggel szemben extrém mértékig ellenálló.

Miután megvan, a hely következhet a tőtávolság kérdése a homoktövis méreteihez igazodva, a megfelelő tőtávolság 1,5-2 méter. Ne felejtsük el azonban, hogy a homoktövis azonban kétlaki növény. Így megbízható forrásból érdemes csak vásárolni, ahol biztosra mehetnek, hogy kapnak termős és porzós változatot is. A termős és porzós fajták aránya 9 az 1-hez legyen.

Az telepítés következő lépése az ültető gödör kialakítása, lévén, hogy a Homoktövis a jó víz és levegő gazdálkodású, nem túl kötött talajt kedveli, így érdemes a kitermelt földet feljavítani kellő minőségű talajjal, de még szerencsésebb a jó minőségű virágföld. Az ültető gödör aljára mindenképp tegyünk egy kevés szerves trágyát így elősegítendő a fiatal csemeténk fejlődését.  

Az ültetési magasságot a földlabda felszíne adja, ez legyen egy vonalban a földfelszínnel. Miután ezzel megvagyunk, öntözzük be a tövét és élvezzük a frissen ültetett Homoktövis sövényünk adta csodás látványt.

A homoktövis jellemző tulajdonságai

A homoktövis őshonos lombhullató cserjénk, ami szinte minden talajon megél. Nagy tűrőképességének ellenére a természetben egyre kevesebb helyen található meg, védett növény. Ehető termése jótékony hatású, emiatt egyre több kiskertben bukkan fel. Nagy termetű bokorrá nő, levelei ezüstös zöldek, keskenyek.

Tövises növény, a metszést jól tűri, sövénynek kiválóan alkalmas. Narancssárga bogyói a leglátványosabbak, melyek szeptemberben érnek, de télen is a vesszőkön maradnak. 

       

Tekintse meg Homoktövis választékomat és egyéb gyümölcseimet ide kattintva

További cikkeimet itt találja

Hasznosnak találta a cikket? Kérem nyomjon egy tetsziket

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje homoktövis