Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogyan metsszük helyesen a sötétbíbor virágú lilaakácot?

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 20. 17:22:00

A sötétbíbor virágú lilaakácot évente két alkalommal célszerű megmetszeni. A metszés az a kertészeti teendő, amit rendszeresen el kell végezni ahhoz, hogy megannyi gyönyörű sötétbíbor színű virág legyen a lilaakác hajtásain.

a.) Őszi metszés: Az őszi, kora téli metszés célja a tisztítás. Ekkor meg kell figyelni, hogy vannak-e beteg ágak, amiket mindenképpen el kell távolítani. A téli metszéssel megkönnyítjük saját magunk dolgát is, hiszen tavasszal egyszerűbb lesz hozzáférni a kapaszkodó növényhez. Az őszi metszésnél 30-40 cm-es hajtásokat kell hagyni a növényen, ami hozzávetőleg 4-6 levélbimbót jelent. Ha olyan hajtással találkozunk, ami nagyon elkanyarodott a támasztéktól, akkor érdemes visszavezetni azt, és szépen az állványra csavarni.

b.) Kora tavaszi metszés: Február környékén kell elvégezni a kora tavaszi metszést, amikor erőteljesebben kell szabályozni a kékeslila virágú lilaakác növekedését. Ekkor csupán 10-20 cm-t kell meghagyni, ami 2-3 virágbimbót jelent. Ezzel serkenteni lehet a lilaakácot arra, hogy minél erősebben növekedjen, és sok virágot hozzon tavasz végére. A kora tavaszi metszést minden évben el kell végezni, ha azt szeretnénk, hogy minél több pillangós virág legyen a hajtásokon.

Minden metszés alkalmával le kell ellenőrizni a metszőollót, hogy elég éles-e és tiszta-e. Csak az éles metszőollóval lehet tiszta és sima metszlapot készíteni, valamint a tiszta szerszám felelős azért, hogy nehogy befertőzzük a kertünket. 

Tartalomhoz tartozó címkék: lila akác