Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Hogyan gondozzuk a Japánbirset?

Megyeri Szabolcs
2014. 12. 15. 10:42:52

Amennyiben eldöntötte, hogy kertjébe szeretne ültetni Japánbirset és már Önnél is van a kis fácska, akkor máris el lehet kezdeni az ültetést. Kertészetemben, konténeres változatban tudja megrendelni ezt a cserjét, így az első fagyokig ültethető is. Ajánlott kétszer akkora földrészt kiásni, mint amekkora konténerben megkapja a birset.

A cserje körüli talaj átforgatásával biztosíthatjuk, hogy a morzsolódó talajban gyökerei könnyen tudjanak majd terjedni. Miután elő van készítve a terület, töltse fel a gödröt Dolce Vital földkeverékkel, olyan magasságig, hogy a fa törzse a talajfelszínnél kezdődjön. A frissen ültetett cserjéknek jót tesz, hogy ha a téli talajátfagyás okozta károk elkerülése miatt, 30-40 cm-ig befedjük szalmával, lombbal. Ezzel az óvintézkedéssel meg lehet előzni a cserje téli rohamos gyengülését.

Az első egy-két évben figyelje folyamatosan a cserjét, vizsgálja, hogy megfelelő mennyiségű levelet hoz-e, szépen fejlődik, látszólag jól érzi-e magát. Amennyiben a Dolce Vital földkeveréket használta az ültetéshez, akkor biztos lehet abban, hogy a hosszan lebomló mikroelemeknek köszönhetően 3-4 hónapon keresztül, cserjéje megfelelő mennyiségű tápanyagot fog kapni. Ezen felül már nem ajánlott plusz tápanyagot kijuttatni, mert ezzel csak a növény gyengülését fogjuk elérni. Mint minden almatermésű növénynél, úgy a birsnél is előfordulhat, hogy a moníliás betegség meg fogja támadni a fát. Amennyiben ilyet észlelünk az elfertőződött ágrészt vágjuk le, hogy ne engedjük továbbterjedni a kórokozót.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje