Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Hogyan gondozzuk a japánbirset?

A japánbirs ( Chaenomeles speciosa ) egy tövises, bokros habitusú lombhullató cserje, kissé kusza hajtásokkal, és tavasszal nyíló, gyönyörű vörös, narancssárga, fehér vagy rózsaszín virágokkal, amelyet a fényes, sötétzöld lombozat remekül kiegészít. Nagyszerű dísznövény és néhány faj termése, (mint a Chaenomeles japonica) befőzéshez is felhasználható.

Ha szeretne kertjébe ültetni japánbirset és esetleg már Önnél is van a kis cserje, akkor máris el lehet kezdeni az ültetést ('Geisha Girl')

Ültetés

Kertészetemben, konténeres változatban tudja megrendelni ezt a cserjét, így az első fagyokig ültethető is. Ajánlott kétszer akkora talajrészt kiásni, mint amekkora konténerben megkapja a birset. A cserje körüli talaj átforgatásával biztosíthatjuk, hogy a morzsolódó talajban gyökerei könnyen tudjanak majd terjedni. Miután elő van készítve a terület, töltse fel a gödröt Mabako szerves trágyával, olyan magasságig, hogy a gyökérnyak a talajfelszínnel legyen egy szinten.

A semleges vagy az enyhén savas talajt kedvelik ('Pink Lady')

A frissen ültetett cserjéknek jót tesz, hogy ha a téli talajátfagyás okozta károk elkerülése miatt 30-40 cm-ig befedjük szalmával, lombbal. Ezzel az óvintézkedéssel meg lehet előzni a cserje téli rohamos gyengülését.

Gondozás

A japánbirs nevelése egyszerű. Tulajdonképpen csak arra kell ügyelnie, hogy a növény ne kerüljön erősen kötött, agyagos talajba. Kedveli a középkötött, morzsalékos, tápanyaggal dúsított, semleges vagy enyhén savas talajokat.

Az első egy-két évben figyelje folyamatosan a cserjét, vizsgálja, hogy megfelelő mennyiségű levelet hoz-e, szépen fejlődik, látszólag jól érzi-e magát. Amennyiben a Mabako szerves trágyát használta az ültetéshez, akkor biztos lehet abban, hogy a hosszan lebomló mikroelemeknek köszönhetően 3-4 hónapon keresztül, cserjéje megfelelő mennyiségű tápanyagot fog kapni. Ezen felül már nem ajánlott plusz tápanyagot kijuttatni, mert ezzel csak a növény gyengülését fogjuk elérni.

Az alábbi videóban a 'Red Trail' japánbirsről fajtát mutatom be:

Természetesen egy pár év múlva – ahogy minden más növénynek – a japánbirsnek is szüksége lesz új tápanyagokra. A későbbi időszakokban tehát 3-4 évente érdemes a tápanyagot pótolni. Ez ugye azon múlik, milyen a talaj a kertjében, mennyi tápelemet tartalmaz. A tápanyagutánpótlás ideális időpontja ősz, vagy kora tavasz, amikor még nem indult meg a nedvkeringés a növényben.

Tudta, hogy a japánbirs termése gyógyító hatású? Olvassa el az erről szóló cikkemet!

Napos és félárnyékos helyen találhatjuk meg a számára optimális feltételeket. A naposabb helyeken több virágot hoz, ennél fogva több termést is érlelhet. Fagytűrése kiváló.

Vízigénye nem nagy, de ültetést követően és az aszályos időszakokban érdemes öntözni. Ajánlom, hogy egyszerre kisebb adag vízzel öntözzön, mert az egyszerre kijuttatott sok víz csak egy része jut a gyökerekhez.

Metszés

Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kertünkben lévő cserjéket, mert ha nem metsszük rendszeresen, akkor nem fognak új leveleket hozni és nem fognak olyan gyorsan fejlődni. A japánbirset a virágzás végén érdemes megmetszeni, tehát április végén, május elején kell elkezdeni vele foglalkozni. A metszés hatására új hajtások fognak fejlődni, amin a következő évi virágok fognak kialakulni.

Metszése kifejezetten egyszerű ('Orange Beauty')

Ebben az időszakban a japánbirs ifjítását is elvégezhetjük, ami azt jelenti, hogy az idős ágakat eltávolítjuk, ezáltal új hajtások nevelésére késztetjük a növényt. Fontos, hogy ne egyszerre akarjuk eltávolítani az összes régi ágat, mindig csak a teljes hajtásrendszer 1/3-t metsszük le.

A japánbirs gyökérsarjról kiválóan terjed, ami egy kisebb kertben nem igazán előnyös, ezért ezeket minden metszés alkalmával távolítsuk el. A cserjét nyírott sövénynek is meg lehet nevelni, ez esetben is májusban kell hozzáfogni a formára nyíráshoz. Szoliterként, vagy szegélynövényként is alkalmazható.

Szeretne Ön is a kertjébe japánbirset ültetni? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Szaporítás

A japánbirs szaporítása dugványozással vagy magvetéssel történik. Az alapfajt magvetésről szaporítjuk, a fajtákat dugványozással.

Magvetés

A magvetés előtt szükséges egy előzetes időszak, amely 2-3 hónapot vesz igénybe. Ekkor a magokat ’becsapjuk’, mivel a telet kell leutánoznunk ahhoz, hogy kicsírázzon. Érdemes tehát a magokat hűtőszekrényben tartani, majd 60-90 nap elteltével elvetni, később át-, vagy a végleges helyükre ültetni.

Dugványozás

Dugványozásnál előző évi vesszőt vágja le télen vagy kora tavasszal. Használjon gyökereztetőhormont a könnyebb eredés miatt. Tegye árnyékos helyre, és figyeljen, hogy ne száradjon ki. A növényeket fedje le fátyolfóliával az erős párologtatás elkerülése miatt. Körülbelül 4-5 hét elteltével próbálja meg óvatosan meghúzni a növényt. Ha ellenáll a húzóerőnek, az valószínűleg azt jelenti, hogy gyökeret eresztett. Várjon még egy hónapot, és ültesse a végleges helyére.

Magvetésről csak az alapfajt érdemes szaporítani

Növényvédelem

A japánbirs érzékeny a gombás betegségekre, a tűzelhalásra is. A levéltetvek kedvelik, ahogy a legtöbb almafélét, de ellenük könnyen és hatékonyan lehet védekezni.

Nevelje Ön is a kertjében ezt a nagyszerű kis cserjét!

Szeretne Ön is a kertjébe japánbirset ültetni? Nézze meg itt kertészetem választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!