Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Fű helyett jobb megoldás a talajtakarás

Egy átlagos, tipikus kert az elképzeléseinkben javarészt gyepes felületből áll, melyet tuják, dísz-, vagy gyümölcsfák tarkítanak, esetleg egy kisebb-nagyobb veteményes színesíti. Tény ugyanakkor, hogy a kerttulajdonosok döntő többségének korántsincs szüksége a kialakított mértékű pázsitjára, hiszen nem is használja azt érdemben, munka és kiadás ugyanakkor bőven akad a fűfelület körül.

Ilyen esetben lehet megoldás szakítani a hagyományokkal, a megszokásokkal, és a nem is használt gyeprészt benépesíteni dekoratív, olcsón és egyszerűen fenntartható növényzettel. Erre a célra kiválóak a talajtakaró cserjék!

Talajtakaró növények

A fent vázolt eset persze csak egy a sok közül, a talajtakaró növények használata számos más körülmény esetén lehet indokolt és jótékony. Hogy mik ezek? Például nem használt, kopár előkertek, funkciótlan utcafronti földsávok beültetésére kiválóan alkalmasak ezek a típusú növények, de ugyanígy remek választások társasházi kertekbe, ahol a gyepet egyébként sem használják a lakók, ugyanakkor igény lenne valamilyen alacsony gondozási igényű, tetszetős, egybefüggő zöldfelületet adó növényzetre.

A domborzati viszonyok nem ritkán olyanok, hogy a kert egy része vagy akár az egésze rézsűs, lankás. Ilyenkor a gyepesítés nem a legjobb megoldás, hiszen a döntött felületen sem a kényelmes tartózkodás, sem a fűnyírás nem biztosított. Ilyenkor is bevethetők a talajtakarók, melyek nem igényelnek rendszeres gépi nyírást, ugyanakkor csodás takarást, homogén felületet biztosítanak.

Talajtakaró növények lankás kertben

Hétvégi, hobbitelkek és nyaralók esetében is gyakori, hogy csak a terület egy kisebb része áll intenzív használat alatt, a többit funkciótlan, de rendszeres ápolást követelő gyep fedi. A példákat még lehetne sorolni, de összefoglalva a talajtakaró cserjék fő terepe az olyan használaton kívüli, vagy közös használatú beültetésre váró terület, mely esetében egyszerre követelmény az esztétikus kinézet és az alacsony gondozási, fenntartási igény.

A talajtakarók tudása ugyanakkor nem merül ki annyiban, hogy szép zöldfelületet adnak és nem kell velük sokat törődni. Az ilyen elterülő habitusú dísznövények megakadályozzák a terület gyomosodását, megkötik a port, és közös használatú vagy közterületi részeken megakadályozzák az átjárást, az ott tartózkodást.

Ez utóbbi jótétemény társasházi előkerteknél, vagy utcafronti sávoknál nagy segítség lehet, így ugyanis nem kell tartani attól, hogy az adott területet illetéktelenek veszik birtokba, vagy például nem fordul elő, hogy a beültetett részre autók álljanak fel.

Az alacsony növésű, talajtakaró cserjék köre tág, akadnak köztük visszafogottabb, semlegesebb megjelenésű típusok, de szép számmal találhatók kiemelkedően szép, virágos, bogyóterméssel dekoráló, vagy csak lombozatuk okán mutatós darabok.

Az alábbiakban összegyűjtöttem Önnek néhány igazán érdekes, könnyen nevelhető, ugyanakkor tetszetős, dekoratív cserjét, melyeket a fent vázolt célokra, vagyis talajtakarásra bevethet! 

Arany kecskerágó

Euonymus fortunei 'Canadale Gold' - Arany kúszó kecskerágó: ennek a cserjének abban áll a nagyszerűsége, hogy kevésbé igényes fajta, mégis a sárga keretes, zöld leveli azonnal ahhoz a cserjecsoporthoz vonzzák a tekintet. Örökzöld, ezért télen sem kell lemondani az üde, friss zöld színtől. Általánosságban elmondható, hogy a kecskerágók nem igényelnek speciális összetételű talajt, árnyékban és napfényben is egyaránt jól érzik magukat.

Euonymus fortunei 'Emerald'n Gold' - Aranytarka kúszó kecskerágó: leginkább azért kedvelt ez az alacsony növésű díszcserje, mert smaragd zöld levelei élénksárga keretűek, amelyek az ősz beköszöntével vöröses-rózsaszínes árnyalatba hajolnak át. Ahogyan a legtöbb levelével díszítő cserjénél, az Aranytarka kúszó kecskerágónál is elmondható, hogy árnyékba ültetve kevésbé lesznek a levelek élénkzöld-sárga, majd vörös-rózsaszín árnyalatúak.

Cotoneaster dammeri 'Eicholz' - Kúszó madárbirs: ennek a cserjének az a vonzereje, hogy télen, amikor mindent hóréteg borít, előtűnnek az apró, élénkpiros termései. Ezeket a terméseket, télen a madarak szívesen csipegetik, ezért ebben a zord évszakban sem lesz elhagyatott a kertje. A napos helyet épp úgy elviseli, mint a félárnyékos kertrészt, nincsen szüksége speciális összetételű talajra sem.

buxus sempervirens cserje

Buxus sempervirens törpe gömb: az alapfaj igen közkedvelt hazánkban, parkokban, de magánkertekben is észre lehet venni egy-egy igazán formás puszpáng sövényt. Örökzöld cserje, tehát az élénkzöld, bőrszerű leveleit, egész tél folyamán csodálhatjuk. Ha 30-40 cm-ként ülteti egymás mellé a töveket, akkor összefüggű, egységes sövényt alakíthat ki.

Cotoneaster horizontalis - Terülő madárbirs: ismét egy élénkzöld levelű cserjét ajánlok figyelmébe, ami akár 1,5 méter szélesen is be tudja takarni a körülötte lévő kerti földet. Ennek a díszcserjének is apró, piros termései vannak, amik a levelek közt bújnak meg.

Fehértarka kúszó kecskerágó: csak úgy, mint az előtte lévő kecskerágó ez is kétszínű levelével dobja fel a kertet. Különbség az, hogy ennek a talajtakaró növénynek levele kívül fehér, belül pedig sötétzöld. Jól tűri a városi környezetet, valamint a téli fagyokat, megfelel számára az átlagos összetételű talaj is.

Örökzöld törpelonc: igen népszerű hazánkban ez az örökzöld cserje, hiszen gyönyörű, élénk leveleivel mindig üde színfoltja lesz kertjének. Májusban már láthatjuk apró, világos sárga virágait, melyekből az ősz beköszöntével fejlődnek a lilás bogyótermései. Mivel idősebb korára már jól tolerálja a szárazságot, ezért remek választás lehet olyan helyre ültetni, ahol nem mindig tudunk jelen lenni.

terülő madárbirs

A fenti talajtakarók esetében egységesen lehet alkalmazni a 40-70 cm-es ültetési távolságot, ezáltal lehetséges összefüggő, egységes takarót kialakítani. Ajánlott kétszer akkora ültető gödröt készíteni a cserjéknek, mint amekkora konténerben megérkezik Önhöz. A rendszeres metszéssel még inkább sűrűbb és tömöttebb takaró nevelhető belőlük, ezért érdemes időnként, jellemzően évente kétszer visszametszeni őket. 

A konténeres cserjék az év csaknem minden szakában ültethetők, de az ideális telepítési időszak az ősz és a tavasz. A megrendelt és kiszállított növényeket érdemes a kézhezvétel után pár napon belül elültetni, de szükség esetén öntözés és védett helyen való tartás mellett pár hétig kibírják a növények eredeti edényükben is.

Az ültetésnél jó ötlet a növény talajához érett komposztot, vagy friss, zsákos termőföldet keverni. Az ültetést mindig kövesse alapos, beiszapoló öntözés, ilyenkor tövenként 10-15 liter vizet is ki szabad, sőt kell juttatni. 

Tipp: minél feltűnőbb talajtakarókat választ, annál kevesebb ugyanolyan színű cserjét ültessen egy csoportba, ezáltal dekoratívabb, jobban szembetűnő csoportot lehet kialakítani!

Szívesen válogatna még több talajtakaró cserje közül, vagy már meg is van a kiszemeltje, és szeretné megrendelni? IDE KATTINTVA máris böngészhet kertészetem kínálatából!

Tetszett Önnek a cikk? Akkor kérem nyomjon a 'tetszik' gombra, vagy ossza meg írásomat barátaival, ismerőseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje