Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.

Feltűnő cserjecsoport kialakítása

Megyeri Szabolcs
2015. 01. 12. 13:57:06

Mindenki vágyik arra, hogy kertjében ne csak füves terek, hanem érdekes színfoltok is legyenek. Erre tökéletesen alkalmasak a cserjék, hiszen a 30 cm-től, egészen a 3-4 méter magasságig megtalálhatóak azok, amelyekkel remekül fel lehet dobni kertünk hangulatát.

Ha azt szeretnénk, hogy mindig legyen valami szín a kertben, akkor olyan cserjék között kell válogatni, amiknek levelük vagy esetleg vesszőjük figyelemreméltó.

A legtöbb cserje napos és félárnyékos helyen is jól érzi magát, azonban vannak köztük olyanok, melyeknek levélszíne csak a napon tudnak érvényesülni, ezért nekik kedvezve, ajánlott ilyen területen elkezdeni a cserjecsoport kialakításának.

Az ültetés előtt javasolt átforgatni a talajt, hogy porhanyós földbe lehessen elhelyezni a cserjéket, illetve, mivel alacsony, talajtakaró cserjék is kerülnek a csoportba, ezért ajánlott a talajra agroszövetet fektetni. A szövettel megakadályozható a gyomok kialakulása, így az alacsony cserjék alatt nem lesz gond ezzel a feladattal. A szöveten ajánlott bejelölni azokat a helyeket, ahol majd a cserjék lesznek, így könnyedén ki lehet ásni az ültető gödöröket. Mivel mindegyiknek szüksége van tápanyagra, ezért a gödröket célszerű Dolce Vital általános virágfölddel feltölteni, ami gondoskodik arról, hogy az egész vegetációs időben kellő mennyiségű tápelemhez jussanak a növények.

A csoport közepére három cserjét ajánlok, melyek gondoskodnak arról, hogy színes, életteltei keretet adjanak annak a területnek. Egyik cserjének azért ajánlom a Sárgavesszejű somot, mert ennek a lombhullató dísznövénynek a vesszője élénksárga marad a tél folyamán, így remekül mutat majd a zordabb időben. Mellé jól mutat egy Tarkalevelű babérsom, aminek levelei fennmaradnak a hidegebb időben is, így méregzöld és sárgapöttyös levelei odavonzzák minden arrajáró tekintetét. A középső rész utolsó cserjéje a Fehér som, aminek élénkpiros vesszői szintén felpezsdítik a téli szürkeséget.

Mivel a középen lévő növények 1-3 méter közt mozognak, ezért köréjük alacsonyabb, talajtakaró cserjéket ajánlok. Célszerű felváltva ültetni a Törpe vöröslevelű rózsalonc és a Bordó levelű kúszó kecskerágó töveit, hiszen míg az első feltűnő bíbor színű virágai miatt lesz a középpontban tavasszal, addig a második üde, zöld leveleivel a téli időszakban lesz dísze a cserjecsoportnak.

Az ültetés végén alaposan meg kell öntözni a bokrokat, hogy elősegítsük a gyökerek növekedését. Ezt a feladatot hetente, rendszeresen kell elvégezni, nyári, melegebb időben plusz egy öntözési nap beiktatása jó hatással lesz a cserjékre. Ahhoz, hogy mindig egységes legyen a középső csoport, illetve a talajtakaró növények is sűrűk és tömöttek legyenek, ajánlott tavasszal, a virágzás után megmetszeni őket.

Mivel az újonnan ültetett cserjék tél közeli ültetés esetén érzékenyek lehetnek a fagyra, ezért a földet szalmával, feldarabolt levelekkel vagy talajtakaró hánccsal érdemes befedni.

A fenti cserje csoportosítással elérhető az, hogy mindig üde, színes és élénk legyen a kertnek azon pontja, ahova kialakította ezt a növénytársulást. 

Tartalomhoz tartozó címkék: kertépítés cserje