Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Ezüstfa szaporítása

Megyeri Szabolcs
2014. 05. 28. 15:56:59

A keskenylevelű ezüstfa (Elaeagnus angustifolia) egy nagyon könnyen szaporítható növény. Vegetatív úton saját magától is képes gyökérsarjakról terjedni. Amennyiben bővíteni szeretnénk meglévő ezüstfa állományunkat, úgy fás dugványozással könnyen elérhetjük ezt. Ehhez megfelelő dugványokat kell szednünk a növényről.

A félfás dugványozáshoz olyan hajtásra van szükségünk, mely idei, egy része már elfásodott, de vége még nem. A fás dugványozás ideje nyár végétől ősz közepéig tarthat, ekkor szedhetjük a megfelelő vesszőket. A dugványunk ne legyen beteg vagy sérült, erre a célra csak az egészséges hajtások alkalmasak. A levágott hajtást 10-15 cm-esre vágjuk vissza és távolítsuk el a felesleges leveleket, úgy, hogy körülbelül 4 darabot hagyjunk rajta. A keskenylevelű ezüstfa hosszú leveleit félbe is vághatjuk, hogy csökkentsük a párologtatást.

A dugványokat ültethetjük szaporítóládába de közvetlenül szabadföldbe is. Rögtön a végleges helyére is telepítjük a leendő cserjéket, ekkor nagyon fontos, hogy jó minőségű földben legyenek, rendszeresen öntözzük őket. Az ezüstfa csemeték begyökeresedésük után 2-5 évvel érik el végleges magasságukat.

Tartalomhoz tartozó címkék: cserje ezüstfa