Az oldalon cookie-kat használunk a jobb felhasználói élmény biztosítása miatt, engedélyezéséhez kattintson az "Elfogadom" gombra.
Termékek Menü

Kecskerágó-kisokos

Amennyiben talált a kertjében egy olyan helyet, ahova nincs ötlete, mit ültessen, de mégis szép növénnyel szeretné gazdagítani a kertjét, akkor jó szívvel ajánlom Önnek a kecskerágót. A kecskerágók fényes, gyakran díszes, foltos lobozatukkal elég feltűnő látványt tudnak nyújtani. Ezen kívül dús habitussal rendelkeznek, bírják a metszést és egyáltalán: minden kertben helye van egy fajtájának!

Szárnyas kecskerágó

A kecskerágó ültetése

Na, de ahhoz, hogy mindenen előnyös tulajdonságát ki tudja használni ennek a cserjének, először be kell ültetni. A kecskerágó napos és félárnyékos helyen is egyaránt jól érzi magát. Árnyakba való ültetésnél arra kell számítani, hogy a feltűnő levélszíne nem lesz annyira élénk. Bármilyen összetételű talajban jól fejlődik, azonban még szebben növekszik, hogy ha jó vízáteresztő képességű a föld.

Csíkos kecskerágó 'Pumilus' fajtája

Miután megtalálta a megfelelő helyet kertjében, ajánlott a körülötte lévő talajrészt ásóval átforgatni, hogy minél porhanyósabb földbe lehessen beültetni a cserjét. Következő lépésként készítsen kétszer olyan széles és mély gödröt a cserjének, mint amekkora konténerben kertészetemtől megkapta.

Csíkos kecskerágó 'Albus' fajtája

Az ültetőgödröt töltse fel a földszínéig Mabako általános földkeverékkel, ezáltal biztos lehet abban, hogy a kellő mennyiségű tápanyagot kapja meg a cserjéje az egész vegetációs idő alatt. A konténeres kiszerelésnek köszönhetően a téli fagyos időszakot leszámítva, az év bármely évszakában ültethető.

Abban az esetben, hogy ha a kora téli, de még fagymentes időszakot választjuk az elhelyezéshez, akkor ajánlott felkészíteni a cserjét a téli időszakra. Ekkor felaprított lombbal, szalmával vagy talajtakaró hánccsal takarjuk be a cserje körüli részt 30-40 cm-es magasságig, hogy megóvjuk a téli hideg okozta gyengüléstől.

Miután végzett az ültetéssel, már csak egy alapos megöntözés szükséges, hogy a gyökérképződést elősegítsük. Rendszeresen, hetente ajánlott elvégezni ezt a kerti teendőt, azonban nyári hőségben szükség lehet sűrűbb öntözésre is.

Tippek a kecskerágók felhasználásához

A kecskerágókat igen sokféleképpen lehet felhasználni, ezáltal több helyen lehet színfoltot kialakítani a kertben ezzel a cserjével.

Talajtakaróként

A kevésbé szép látványt nyújtó kerti talajok eltakarására is szokták ültetni az Aranytarka kúszó kecskerágót. Akár 1.5 méter szélesre is szét tud terülni, ezáltal remekül befedi a körülötte lévő talajt, ahol a gyomok irtásával sem lesz többet probléma. Ilyen például az ’Emarald’n’ Gold’ vagy az ’Emerald’n’Gaiaty’ fajta.

Dézsában

A kecskerágó dézsában is remekül nevelhető ez a díszcserje. Arra kell figyelni minden átültetés alkalmával, hogy ne ültessük rögtön sokkal nagyobb átmérőjű cserépbe, mert akkor hirtelen elkezd nagy tömegű gyökeret növeszteni, ezáltal a felső, dekoratív része nem fog fejlődni. Figyelni kell a dézsa téli takarására is, hogy a talaj nehogy átfagyjon, mert akkor a kecskerágó elkezdhet gyengülni. Erre alkalmas fajta például a ’Benkomasaki’ fajta.

Sövényként

Több fajtájából, változatából sűrű, tömött, egységes sövény nevelhető. Minden év tavaszán elegendő megmetszeni a cserjét, ezáltal a metszés helyén mindig új, erőteljes hajtást nevel ki a következő időszakban. Fontos, hogy mindig éles és letisztított metszőollóval dolgozzunk, hiszen csak így érhető el tiszta, sima metszlap és így kicsi az esélye annak, hogy mi magunk fertőzzük be a kertünket. Ilyen faj például a japán kecskerágó (Euonymus japonicus).

A kecskerágó szaporítása

Az kecskerágófélék szaporíthatók magról, de inkább javasolt tavasz végén dugványozással szabadföldben vagy akár cserépben is hajtatni. A dugványok az üde talajban 2-3 hét alatt meggyökeresednek, és átültethetőek végleges helyükre. Ekkor rendszeresen, gyakran kell öntöznünk, mert nagy a vízigényük. A hajtásokat további gondozásukkor akár vissza is metszhetjük, nyírhatjuk, formázhatjuk, de mindezt lehetőleg a májusi hónapra időzítsük.

Tekintse meg kertészetem széles kecskerágó választékát!

Bár  például egyik faját, a repkény kecskerágót futónövényként, kúszócserjeként alkalmazzuk, érdekességként megemlíthető, hogy az Euonymus fortunei fajtáiból bonsai-t is készíthetünk.

A kecskerágó tápanyag-utánpótlása

Ajánlott rendszeresen foglalkozni a kerti növényekkel, ez alatt nem csak az öntözés, metszés értendő, hanem a tápanyag-utánpótlás is. Ugyan a kecskerágók nem túl tápanyagigényesek, de ahhoz, hogy erőteljesen növekedjenek, mindenképpen szükségük van megfelelő mennyiségű mikroelemre. A frissen ültetett és a már több mint 2 éve ültetett növények tápanyag-utánpótlását külön kell venni.

Termésükkel is díszítenek

Újonnan ültetett cserje

Az új kerti növényeknek általában a gyökérképződését kell segíteni, hiszen az ültetés sokként éri a növényt. Az első 1-2 évben ezért a foszforadagolással kell törődni, hiszen ez az a tápelem, ami a gyökérnövekedést segíti. A műtrágyás csomagolásokon a második érték jelzi a foszfort, amiből annyi mennyiséget ajánlott csak kijuttatni, mint amennyi fel van tűntetve.

Az alábbi videómban bemutatom a szárnyas kecskerágó 'Compactus' fajtáját:

Idősebb cserjék

Az idősebb cserjék esetében esetleg a nitrogénadagolást lehet elkezdeni, ami által élénkebb zöld levelek fognak díszelegni az ágakon. A nitrogén mennyiségével azonban vigyázni kell, mert a túlzott adagú nitrogén hatására rengeteg ágat hoz a cserje, ami azt eredményezi, hogy nem marad ideje kinevelni a virágkezdeményeket.

A kecskerágó növényvédelme

A gyakran ültetett kecskerágó sövénynek is alkalmas cserje, melyet évtizedek óta előszeretettel ültetnek. Azonban az elmúlt évek szárazabb időjárása sok növényünket legyengítette, köztük a kecskerágót is. Ma már szinte a kecskerágó pajzstetű (Unaspis euonymi) neve elválaszthatatlan lett ezzel a kedvelt cserjével.

Figyeljünk a növényvédelemre, hogy ilyen egészséges maradhasson a növényünk

A pajzstetű jellemzője, hogy fehér, vattaszerű bevonatot képez legtöbbször a növény szárán. A levélhullás kifejezetten a kórokozók elszaporodásának egyik jele. Ha még idejében észrevesszük a betegségeket, kellő ápolással, permetezéssel védekezhetünk, és a fertőzött hajtások eltávolításával megakadályozhatjuk a bokor teljes elfertőződését. A pajzstetű ellen nehéz az utolsó pillanatban megmenteni növényünket, ezért fontos a növény állandó ápolása, növekedésének figyelemmel kísérése.

Az új vegetációs időszak kezdetén mérlegeljünk: ha van ilyen növényünk, képesek leszünk - e jó kondícióban (sok víz és tápanyag) tartani vagy pedig ellenállóbb fajtákra esetleg más fajra váltunk. A legrosszabb döntés, ha nem döntünk, és ahogyan sok helyen látjuk ezek a növények melegágyai a tetveknek, és innen fertőznek tovább más növényekre.

Erre érdemes figyelnie, de gondos neveléssel ez a probléma könnyen kiküszöbölhető.

Bátran ajánlom Önnek valamelyik szimpatikus kecskerágó fajta nevelést kertjében, hiszen rengeteg öröme lesz benne.

Tekintse meg kertészetem széles kecskerágó választékát!

Ha érdeklik más kertészeti témák, további bejegyzéseimet itt találja!

Amennyiben Önt is meggyőzték a fent felsorolt tények, kérem, nyomjon egy Tetszik-et és ossza meg ismerőseivel, barátaival!